Ismeretlen szerkezetet hantolt ki a hurrikán Floridában

2022 / 12 / 07 / Felkai Ádám
Ismeretlen szerkezetet hantolt ki a hurrikán Floridában
Két hurrikán is lecsapott a floridai partszakaszra, és előkerült valami, amiről senki sem tudja, hogy mi lehet, a régészek mindenesetre már munkálkodnak.

Mint arról több lap, köztük az IFLScience is beszámolt, titokzatos építményre bukkantak Daytona Beach Shores mentén a floridai Volusia megyében, a Nicole és az Ian hurrikán elvonulását követően. Floridát nemrégiben ugyanis két hurrikán is megtépázta: a 4-es kategóriájú Ian hurrikán szeptember végén csapott le -- emiatt kellett például az Artemis 1 küldetést is elhalasztani. Az 1-es kategóriájú Nicole hurrikán pedig néhány héttel később, november elején érte el a területet. Nicole ugyan jóval enyhébb volt, mint Ian, de épp Volusia megyében, ahol a szóban forgó strandsáv található, különösen nagyot dühöngött. A területet ért jelentős károk mellett a strand is nagy mértékben sérült az erős szél, a heves esőzés és a vágtázó hullámok miatt.

Nem túl üdvös a két hurrikán munkája, azonban most némi pozitívum is kapcsolható talán mindehhez. Ian és Nicole elvonultát követően ugyanis különös szerkezet került elő a parton. A furcsa, fából készült valamit a hálaadás hétvégéjén vették észre először a strandolók. Az ismeretlen célú szerkezet fadarabokból és talán fémből áll, a most látható része pedig valahol 24 méter és 30 méter között nyújtózik végig a parton.

Mint Tammy Malphurs, a Volusia Beach strandbiztonsági igazgatóhelyettese nyilatkozott:

„(A partszakaszt érő) erózió példátlan, nagyon régóta nem láthattunk ilyesmit. 25 éve dolgzok a parton, de először látok ilyet”

A floridai állam régészei képeket gyűjtöttek a helyszínről, és december 6-án a tengerpartra indultak egy alaposabb vizsgálat céljából. Mint a képeken látható, a területet nem kerítették körbe, aminek az az oka, hogy a dagálykor elönti a víz ezt a szakaszt – írja a New York Times. A lap ír a szerkezet funkciójával kapcsolatos találgatásokról is – a feltevések szerint mindez lehet egy hajóroncs, esetleg egy régi móló részlete, a többség azonban az első opcióra, tehát valamiféle régi hajó maradványára gyanakszik.

Az elátkozott kalózvárost hatszázötven év után találhatták meg a tenger fenekén Ravenser Odd szerepelt Shakespeare drámáiban, de eredete még a vikingekig nyúlik vissza – a hírhedt kikötővárost kalózok és fosztogatók lakták, majd egy nap a temetőből előmosta a csontokat a tenger, és nemsokára az egész város elsüllyedt – most pedig megtalálhatták ezt az elátkozott várost pár méterrel csak a víz felszíne alatt.

A cikk megemlíti azt a véleményt is, hogy a floridai partokon az erózió hatására már többször kerültek elő mindenféle dolgok, például hajóroncs vagy 18. századi aranypénz, de ritka értékes gyémánytgyűrű is – a mostani viszont az egyike azon ritka alkalmaknak, amikor nem lehet tudni, hogy mi bukkanhatott elő a homokból.

(Kép: Volusia megye) 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.