Ismeretlen szerkezetet hantolt ki a hurrikán Floridában

2022 / 12 / 07 / Felkai Ádám
Ismeretlen szerkezetet hantolt ki a hurrikán Floridában
Két hurrikán is lecsapott a floridai partszakaszra, és előkerült valami, amiről senki sem tudja, hogy mi lehet, a régészek mindenesetre már munkálkodnak.

Mint arról több lap, köztük az IFLScience is beszámolt, titokzatos építményre bukkantak Daytona Beach Shores mentén a floridai Volusia megyében, a Nicole és az Ian hurrikán elvonulását követően. Floridát nemrégiben ugyanis két hurrikán is megtépázta: a 4-es kategóriájú Ian hurrikán szeptember végén csapott le -- emiatt kellett például az Artemis 1 küldetést is elhalasztani. Az 1-es kategóriájú Nicole hurrikán pedig néhány héttel később, november elején érte el a területet. Nicole ugyan jóval enyhébb volt, mint Ian, de épp Volusia megyében, ahol a szóban forgó strandsáv található, különösen nagyot dühöngött. A területet ért jelentős károk mellett a strand is nagy mértékben sérült az erős szél, a heves esőzés és a vágtázó hullámok miatt.

Nem túl üdvös a két hurrikán munkája, azonban most némi pozitívum is kapcsolható talán mindehhez. Ian és Nicole elvonultát követően ugyanis különös szerkezet került elő a parton. A furcsa, fából készült valamit a hálaadás hétvégéjén vették észre először a strandolók. Az ismeretlen célú szerkezet fadarabokból és talán fémből áll, a most látható része pedig valahol 24 méter és 30 méter között nyújtózik végig a parton.

Mint Tammy Malphurs, a Volusia Beach strandbiztonsági igazgatóhelyettese nyilatkozott:

„(A partszakaszt érő) erózió példátlan, nagyon régóta nem láthattunk ilyesmit. 25 éve dolgzok a parton, de először látok ilyet”

A floridai állam régészei képeket gyűjtöttek a helyszínről, és december 6-án a tengerpartra indultak egy alaposabb vizsgálat céljából. Mint a képeken látható, a területet nem kerítették körbe, aminek az az oka, hogy a dagálykor elönti a víz ezt a szakaszt – írja a New York Times. A lap ír a szerkezet funkciójával kapcsolatos találgatásokról is – a feltevések szerint mindez lehet egy hajóroncs, esetleg egy régi móló részlete, a többség azonban az első opcióra, tehát valamiféle régi hajó maradványára gyanakszik.

Az elátkozott kalózvárost hatszázötven év után találhatták meg a tenger fenekén Ravenser Odd szerepelt Shakespeare drámáiban, de eredete még a vikingekig nyúlik vissza – a hírhedt kikötővárost kalózok és fosztogatók lakták, majd egy nap a temetőből előmosta a csontokat a tenger, és nemsokára az egész város elsüllyedt – most pedig megtalálhatták ezt az elátkozott várost pár méterrel csak a víz felszíne alatt.

A cikk megemlíti azt a véleményt is, hogy a floridai partokon az erózió hatására már többször kerültek elő mindenféle dolgok, például hajóroncs vagy 18. századi aranypénz, de ritka értékes gyémánytgyűrű is – a mostani viszont az egyike azon ritka alkalmaknak, amikor nem lehet tudni, hogy mi bukkanhatott elő a homokból.

(Kép: Volusia megye) 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.