Itt a kvantumradar prototípusának terve a sógoroktól

2020 / 05 / 11 / Justin Viktor
Itt a kvantumradar prototípusának terve a sógoroktól
A kvantumradar rendkívül nehezen észlelhető, alacsony energiaszinten működik és nagyságrendekkel részletesebb képet ad, mint elődei a hagyományos radarkészülékek. Egyértelműen ez lehet távérzékelés egyik jelentős jövőbeni eszköze.

Osztrák sikerek

Az Institute of Science and Technology Austria (IST Austria) fizikusai kifejlesztettek egy új radar prototípust, amely a kvantum-összefonódást használja fel a távoli objektumok detektálásához. A kvantummechanika sikeres eszközintegrációja jelentősen befolyásolhatja az orvosbiológiai és biztonsági iparágakat.

A kvantum összefonódás olyan fizikai jelenség, melynek során két részecske összekapcsolódik és egy darabig úgy is maradnak, megosztva fizikai tulajdonságaikat, függetlenül attól, hogy milyen távol kerülnek egymástól.

Johannes Fink, az IST Austria professzora, Stefano Pirandola a Massachusetts Institute of Technology-ból (MIT) és a York University Egyetemről, valamint David Vitali az olaszországi Camerino Egyetemről most bemutattak egy olyan új típusú detektálási technológiát, amelyet mikrohullámú kvantum megvilágításnak neveznek, és amely a kvantum-összefonódás állapotában levő mikrohullámú fotonokat használ fel a detektáláshoz.

A prototípus leírás, amelyet kvantum radarnak is hívnak, zajos termikus környezetben is képes tárgyakat érzékelni, ahol a klasszikus radarrendszerek gyakran kudarcot vallanak. A technológiának - a radarként történő alkalmazás mellett - például az ultra alacsony energiaszinten működő orvosbiológiai képalkotás és a biztonsági szkennerek lehetnek a potenciális alkalmazási területei.

Kvantum-összefonódás mint érzékelő

A készülék mögött meghúzódó működési elv egyszerű: hagyományos mikrohullám használata helyett a kutatók két összefonódott fotoncsoportot hoznak létre, amelyeket jel- és nyugalmi-állapotú fotonoknak hívnak. A jel-fotonokat a szkennelni kívánt objektum felé továbbítják, míg a nyugalmi-fotonokat relatív elszigeteltségben mérik, zavarástól és zajtól mentes környezetben. Amikor a jel-fotonok visszaverődnek, a jel- és a nyugalmi-fotonok közötti valódi összefonódás elveszik, ám egy kis mértékű korreláció fennmarad, aláírást vagy mintát hozva létre, amely információt ad a célobjektum létezéséről vagy hiányáról - teljesen függetlenül a környezeti zajtól.

"Amit demonstráltunk, az a mikrohullámú kvantum-radarok működőképes koncepciójának bizonyítéka" - mondta el Shabir Barzanjeh vezető szerző, akinek korábbi kutatásai segítették elő a kvantum-technológiával továbbfejlesztett radartechnika mögötti elméleti gondolkodást.

"Az abszolút nulla fok (-273,14 ° Celsius) felett néhány ezrelék fokkal létrehozott kvantum-összefonódással képesek voltunk szobahőmérsékleten érzékelni az alacsony rádióhullám-visszaverő képességű tárgyakat."

Lepipálták a hagyományos radarokat

A kvantum-technológia felülmúlta a klasszikus alacsony teljesítményű radart is. Noha a kvantum-összefonódás önmagában törékeny állapot, a készüléknek számos előnye van a hagyományos klasszikus radarokkal szemben. Például alacsony teljesítményszinten, a hagyományos radarrendszerek általában küzdenek az alacsony érzékenységgel, mivel nehezen tudják megkülönböztetni a céltárgy által visszavert sugárzást, a természetben előforduló háttérsugárzás  zajától.

A kvantum megvilágítás megoldást kínál erre a problémára, mivel a jel- és nyugalmi-fotonok közötti hasonlóságok - amelyeket a kvantum-összefonódás generál - hatékonyabbá teszik a a céltárgyról visszaverődő jel-fotonok megkülönböztetését a környezetben keletkező zajtól.

Barzanjeh a University of Calgary egyetemi adjunktusa, így nyilatkozott:

"Kutatásunk fő üzenete az, hogy a kvantum-radar vagy a kvantum-mikrohullámú megvilágítás nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is lehetséges. Ha összehasonlítjuk a klasszikus alacsony teljesítményű detektorokkal azonos viszonyok közepette, akkor láthatjuk, hogy a rendkívül alacsony jelű fotonszámok esetében a kvantum-alapú detektálás jobb eredményeket ad. "


A kvantum radar elvi működése. (IST Austria)

Noha a kutatás egyelőre csupán egy működőképes koncepció bizonyítéka, a csoport kutatása mindenképpen feltárt egy új detektálási módszert, amely bizonyos esetekben meghaladhatja a klasszikus radar képességeit. "A történelem folyamán az ehhez hasonló koncepciók, gyakran kiemelkedő mérföldkövekként szolgáltak a jövőbeli technológiai fejlődés felé. Érdekes lesz látni ennek a kutatásnak a jövőbeni következményeit, különösen a rövid hatótávolságú mikrohullámú érzékelőknél" - mondta Barzanjeh.

Johannes Fink professzor szavaival: "Ez a tudományos eredmény csak azért vált lehetségessé, mert összehozta az elméleti és a kísérleti fizikusokat, akiket az a kíváncsiság vezetett, hogy megfejtsék, a kvantummechanika hogyan segítheti az érzékelés alapvető határainak kitolását.

A gyakorlati megoldásokhoz tapasztalt villamosmérnökök segítségére is szükségünk lesz , és még sok tennivalónk van annak érdekében, hogy eredményeinket a valós detektálási feladatokban is alkalmazhassuk."

A kutatást a Science Advances folyóiratban tették közzé.

(Forrás: Phys.org Képek: IST Austria, Af.mil, Dickson Lee)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
A Spotify elbocsátja a dolgozói 17 százalékát
Daniel Ek vezérigazgató tegnap jelentette be a leépítéseket, amelyek várhatóan mintegy 1500 embert érintenek a vállalatnál.
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.