Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg

2023 / 12 / 01 / Felkai Ádám
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia legújabb eredményei cáfolják azt az állítást, miszerint az LK-99 szobahőmérsékletű szupravezető lenne. A kutatás alapján a csodaanyag szupravezető-szerű tulajdonságai inkább a szennyeződéseknek volt köszönhető, nem az anyag felépítésének.

A szobahőmérsékletű szupravezetőket 2023-ban ugyan eléggé elhomályosította a generatív mesterséges intelligencia, de azért volt pár nagyobb pillanata is ennek a potenciálisan a teljes világot átalakító vezetőnek. Ezek közül is kiemelkedik az LK-99, amely 105 °C-on, tehát egy szupravezetőhöz képest nagyon alacsony hőmérsékleten mutatott szupravezető képesség a dél-koreai csapat szerint. Azonban több kétség is felmerült ezen anyag kapcsán, amire preprint tanulmányok utaltak.

A legújabb csapást az LK-99-ra pedig a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) mérte, amelynek szakértői által végzett, és a lektorálási folyamaton átesett (tehát nem preprint) tanulmánya megkérdőjelezi a dél-koreai csapat állításait – számol be róla a Science Alert.

LK-99: elkészült az első szobahőmérsékleten és légköri nyomáson működő szupravezető – ezúttal állítólag tényleg A találmány mögött egy másik, egy dél-koreai csapat áll, nem az, akik eddig hasonló állításokat fogalmaztak meg. Ha tényleg működik, az átalakítja az egész világot.

Az LK-99-ről fentebb mi is írtunk, de röviden a lényeg, hogy a rézből, ólomból, foszforból és oxigénből álló anyag állítólag közel nulla ellenállást mutatott már nagyon alacsony hőmérsékleten is. Mint írtuk:

"A szupravezetés egyik kulcsfontosságú szempontja a kritikus hőmérséklet, tehát az a hőmérséklet, amely alatt az anyag szupravezetővé válik. Az LK-99 esetében ez az érték 127°C, ami azt jelenti, hogy a Föld minden környezetében könnyen alkalmazható lenne. Ha ez beigazolódik, az még nem lenne igazi újdonság, hiszen akad egyéb szobahőmérsékletű szupravezető is, de a dél-koreai találmány lenne az első, amely nem igényel hatalmas nyomást a működéshez."

A CAS kutatói szerint viszont az LK-99 szupravezető-szerű tulajdonságai szennyeződésekből, különösen a réz(I)-szulfidból származhatnak. Kísérleteik strukturális fázisátalakulást mutattak ki a Cu2S-ben 126 °C közelében, ami azt jelzi, hogy az LK-99 szupravezető képessége ennek a szennyeződésnek a mellékterméke lehet.

Mindennek tehát külön súlyt ad, hogy a CAS-tanulmány immár tehát átesett a tudományos elbírálási folyamaton is. Az LK-99 állítólagos szupravezető képességét megkérdőjelező tanulmányok ugyanis eddig preprint, tehát elbírálásra váró anyagok voltak, melyekből bár szép számmal akadt, de a tudományos tekintélyük nem volt teljes – hogy így fogalmazzunk. Ugyanakkor tehát a CAS megállapításai besimulnak a kritikusok hangok sorába, de ez esetben immár tehát egy, tudományos értelemben teljes értékű anyagról is beszélünk.

A CAS cikke hangsúlyozza az úttörő állítások szigorú validálásának a szükségességét, és hát egészében, úgy tűnik, a tudományos közösség eddig is inkább szkeptikus volt az LK-99 szobahőmérsékletű szupravezető képességével kapcsolatban – a kegyelemdöfést pedig talán épp a kínai akadémia tanulmány vitte tehát be.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.