Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg

2023 / 12 / 01 / Felkai Ádám
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia legújabb eredményei cáfolják azt az állítást, miszerint az LK-99 szobahőmérsékletű szupravezető lenne. A kutatás alapján a csodaanyag szupravezető-szerű tulajdonságai inkább a szennyeződéseknek volt köszönhető, nem az anyag felépítésének.

A szobahőmérsékletű szupravezetőket 2023-ban ugyan eléggé elhomályosította a generatív mesterséges intelligencia, de azért volt pár nagyobb pillanata is ennek a potenciálisan a teljes világot átalakító vezetőnek. Ezek közül is kiemelkedik az LK-99, amely 105 °C-on, tehát egy szupravezetőhöz képest nagyon alacsony hőmérsékleten mutatott szupravezető képesség a dél-koreai csapat szerint. Azonban több kétség is felmerült ezen anyag kapcsán, amire preprint tanulmányok utaltak.

A legújabb csapást az LK-99-ra pedig a Kínai Tudományos Akadémia (CAS) mérte, amelynek szakértői által végzett, és a lektorálási folyamaton átesett (tehát nem preprint) tanulmánya megkérdőjelezi a dél-koreai csapat állításait – számol be róla a Science Alert.

LK-99: elkészült az első szobahőmérsékleten és légköri nyomáson működő szupravezető – ezúttal állítólag tényleg A találmány mögött egy másik, egy dél-koreai csapat áll, nem az, akik eddig hasonló állításokat fogalmaztak meg. Ha tényleg működik, az átalakítja az egész világot.

Az LK-99-ről fentebb mi is írtunk, de röviden a lényeg, hogy a rézből, ólomból, foszforból és oxigénből álló anyag állítólag közel nulla ellenállást mutatott már nagyon alacsony hőmérsékleten is. Mint írtuk:

"A szupravezetés egyik kulcsfontosságú szempontja a kritikus hőmérséklet, tehát az a hőmérséklet, amely alatt az anyag szupravezetővé válik. Az LK-99 esetében ez az érték 127°C, ami azt jelenti, hogy a Föld minden környezetében könnyen alkalmazható lenne. Ha ez beigazolódik, az még nem lenne igazi újdonság, hiszen akad egyéb szobahőmérsékletű szupravezető is, de a dél-koreai találmány lenne az első, amely nem igényel hatalmas nyomást a működéshez."

A CAS kutatói szerint viszont az LK-99 szupravezető-szerű tulajdonságai szennyeződésekből, különösen a réz(I)-szulfidból származhatnak. Kísérleteik strukturális fázisátalakulást mutattak ki a Cu2S-ben 126 °C közelében, ami azt jelzi, hogy az LK-99 szupravezető képessége ennek a szennyeződésnek a mellékterméke lehet.

Mindennek tehát külön súlyt ad, hogy a CAS-tanulmány immár tehát átesett a tudományos elbírálási folyamaton is. Az LK-99 állítólagos szupravezető képességét megkérdőjelező tanulmányok ugyanis eddig preprint, tehát elbírálásra váró anyagok voltak, melyekből bár szép számmal akadt, de a tudományos tekintélyük nem volt teljes – hogy így fogalmazzunk. Ugyanakkor tehát a CAS megállapításai besimulnak a kritikusok hangok sorába, de ez esetben immár tehát egy, tudományos értelemben teljes értékű anyagról is beszélünk.

A CAS cikke hangsúlyozza az úttörő állítások szigorú validálásának a szükségességét, és hát egészében, úgy tűnik, a tudományos közösség eddig is inkább szkeptikus volt az LK-99 szobahőmérsékletű szupravezető képességével kapcsolatban – a kegyelemdöfést pedig talán épp a kínai akadémia tanulmány vitte tehát be.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.