Itt a vége: júliustól tilos forgalmazni rengeteg egyszer használatos műanyagterméket

2021 / 06 / 02 / Perei Dóra
Itt a vége: júliustól tilos forgalmazni rengeteg egyszer használatos műanyagterméket
2021. július elseje után egyetlen cég sem forgalmazhat többé bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben.

A jogszabály értelmében a tilalom az alábbi eszközökre vonatkozik: fültisztító pálcika; evőeszközök, úgy mint kés, villa, kanál, evőpálcika; tányér; szívószál; italkeverő pálcika; léggömbökhöz tartozó pálca; polisztirol anyagú ételtároló edény, különösen az olyan dobozok (tetővel vagy anélkül), amikben az elviteles, vagy helyben fogyasztandó készételeket tárolják; polisztirolból készült italtároló, italtartó pohár, legyen az akár tetővel, kupakkal vagy fedéllel ellátott. Tilos lesz továbbá

„azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága tizenöt mikron és afeletti”,

kivéve a biológiailag lebomló műanyagot. Mivel a „könnyű műanyag hordtasak” a rendelet szerint ötven mikronnál vékonyabb, így a rendelet nem vonatkozik a vastag, többször használható műanyag zacskókra. "2023. január elsejétől pedig tilos a fenti felsorolásba nem tartozó – azaz nem polisztirol, hanem más műanyag – egyszer használatos italtartó pohár forgalomba hozatala, beleértve annak tetejét és fedelét is" - írja a Telex.

(A fotó csak illusztráció, forrása: Unsplash/Brian_Yurasits)

További cikkek a témában:

A kólibaktérium oldhatja meg a műanyagszennyezés problémáját A baktérium által termelt fehérje alapú hidrogél mindössze negyvenöt nap alatt lebomlott a korai kísérletekben: fejlesztői szerint a természetben tehát megtalálták a műanyag valódi alternatíváját.

Az eldobható műanyag ötvenöt százalékát mindössze húsz vállalat állítja elő Az ausztrál Minderoo Foundation munkatársai elkészítették a műanyaggyártók top százas listáját; kiderült, hogy alig több mint egy tucat cég termeli a műanyaghulladék nagy részét.

Speciális kísérletbe kezdtek magyar kutatók: 70 000 kiló műanyagot komposztálnak A lineáris gazdaság és a fogyasztói társadalom rendszerének fenntarthatatlanságára már évtizedek óta figyelmeztetnek a szakemberek, ezért lassan a körkörös gazdaság veheti át a stafétabotot.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Egyáltalán nem biztos, hogy a szén-dioxid-leválasztás jó megoldás a globális felmelegedés problémájára
Bár a szén-dioxid forrásnál történő leválasztása vagy a légkörből való eltávolítása jó ötletnek tűnhet a kibocsátás csökkentése szempontjából, a magas költségek, illetve a szén-dioxid tárolásával kapcsolatos kihívások gátat szabhatnak a technológia terjedésének.
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Elkezdett sodródni a világ legnagyobb jéghegye
Az egykor az Antarktisz részét képező jéghegy az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, mostanra pedig már az Antarktiszi-félsziget északi csücskénél tart.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.