Itt a vége: júliustól tilos forgalmazni rengeteg egyszer használatos műanyagterméket

2021 / 06 / 02 / Perei Dóra
Itt a vége: júliustól tilos forgalmazni rengeteg egyszer használatos műanyagterméket
2021. július elseje után egyetlen cég sem forgalmazhat többé bizonyos egyszer használatos műanyagtermékeket - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben.

A jogszabály értelmében a tilalom az alábbi eszközökre vonatkozik: fültisztító pálcika; evőeszközök, úgy mint kés, villa, kanál, evőpálcika; tányér; szívószál; italkeverő pálcika; léggömbökhöz tartozó pálca; polisztirol anyagú ételtároló edény, különösen az olyan dobozok (tetővel vagy anélkül), amikben az elviteles, vagy helyben fogyasztandó készételeket tárolják; polisztirolból készült italtároló, italtartó pohár, legyen az akár tetővel, kupakkal vagy fedéllel ellátott. Tilos lesz továbbá

„azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága tizenöt mikron és afeletti”,

kivéve a biológiailag lebomló műanyagot. Mivel a „könnyű műanyag hordtasak” a rendelet szerint ötven mikronnál vékonyabb, így a rendelet nem vonatkozik a vastag, többször használható műanyag zacskókra. "2023. január elsejétől pedig tilos a fenti felsorolásba nem tartozó – azaz nem polisztirol, hanem más műanyag – egyszer használatos italtartó pohár forgalomba hozatala, beleértve annak tetejét és fedelét is" - írja a Telex.

(A fotó csak illusztráció, forrása: Unsplash/Brian_Yurasits)

További cikkek a témában:

A kólibaktérium oldhatja meg a műanyagszennyezés problémáját A baktérium által termelt fehérje alapú hidrogél mindössze negyvenöt nap alatt lebomlott a korai kísérletekben: fejlesztői szerint a természetben tehát megtalálták a műanyag valódi alternatíváját.

Az eldobható műanyag ötvenöt százalékát mindössze húsz vállalat állítja elő Az ausztrál Minderoo Foundation munkatársai elkészítették a műanyaggyártók top százas listáját; kiderült, hogy alig több mint egy tucat cég termeli a műanyaghulladék nagy részét.

Speciális kísérletbe kezdtek magyar kutatók: 70 000 kiló műanyagot komposztálnak A lineáris gazdaság és a fogyasztói társadalom rendszerének fenntarthatatlanságára már évtizedek óta figyelmeztetnek a szakemberek, ezért lassan a körkörös gazdaság veheti át a stafétabotot.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.