Itt az első gyógyszer a földimogyoró-allergia kezelésére
Itt az első gyógyszer a földimogyoró-allergia kezelésére
2020 / 02 / 17 / Justin Viktor
A Palforzia nevű gyógyszer segíthet megfékezni a gyerekek veszélyes allergiás reakcióit. Az újonnan jóváhagyott gyógyszer fokozatosan növekvő mennyiségű földimogyoró-protein-bevitelt biztosít a gyermekek és a tinédzserek számára a földimogyoró-allergia enyhítésére.

A földimogyoró allergiától szenvedőknek hamarosan elérhetővé válhat ez a biztonsági háló, mivel január 31-én az USA Food and Drug Administration (Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség) jóváhagyta a földimogyoró-allergia elleni első gyógyszert. Az allergiától szenvedők a Palforzia szedése mellett sem fogyaszthatnak majd földimogyorót tartalmazó élelmiszereket, de a kezelés csökkentheti a nem szándékos expozíció veszélyeit.

A kezelési rend óvatosan adagolja a tisztított földimogyoró por növekvő adagjait, mielőtt elérné a napi szintentartó adagot. A módszert úgy tervezték meg, hogy fokozatosan megtanítsa az immunrendszert, hogy a földimogyoró nem jelent veszélyt. 

Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat végére 372 részt vevő gyermek és tinédzser körülbelül kétharmada vált képessé tolerálni, kb. két földimogyoróban található mogyorófehérje mennyiségét.

Ugyanez, azon résztvevők mindössze 4 százalékára volt igaz, akik nem kaptak földimogyoró-fehérje-kezelést (a kis létszámú felnőttnél elvégzett teszt során a gyógyszer nem tudott komoly segítséget nyújtani).

A gyógyszert a kaliforniai Brisbane-ben található Aimmune Therapeutics biofarmakológiai társaság állítja elő. A súlyosan allergiás gyerekek mindennapi életében előforduló véletlenszerű földimogyoró-érintkezés, súlyos reakciót vagy akár a halált is okozhat. A Palforziának azonban mellékhatásai is lehetnek, beleértve akár a fentiekhez hasonlóan veszélyes anafilaxiát, ezért néhány adagot orvosi felügyelet mellett kell bevenni. 

Az Egyesült Államokban a becslések szerint 1 millió gyermeknek van földimogyoró-allergiája, és ez a szám úgy tűnik, hogy növekszik. Az orvosok azt remélik, hogy a közelmúltbeli tanácsok alapján, amelyek arra ösztönzik a szülőket, hogy a legtöbb csecsemőt már korán táplálják földimogyoró-fehérjével, 4 és 6 hónapos koruk között, csökkenhet a betegek száma.

(Forrás: ScienceNews Képek: Pikrepo, Wikipedia)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.