Itthon is kapható az adattároló, ami esetenként törli a rajta tárolt információkat

2023 / 08 / 22 / Pőcze Balázs
Itthon is kapható az adattároló, ami esetenként törli a rajta tárolt információkat
Perbe fogták a Western Digital nevű, világszerte ismert, merevlemezeket és egyéb adattárolókat gyártó vállalatot. A vád szerint a cég bizonyos külső SSD-i egyszerűen letörlik a rajtuk tárolt információkat, majd használhatatlanná válnak.

Utoljára talán a kihajtható okostelefonok első generációjánál fordult elő, hogy a termékek annyira megbízhatatlanok voltak, hogy az azokat tesztelő újságíróknál is rendkívül gyakran elromlottak. Most úgy tűnik, hogy egyes Western Digital és SanDisk külső SSD meghajtókkal ugyanez a helyzet. A The Verge-nél arról írtak két hete, hogy három terabájtnyi adatot veszítettek el, miután az a meghajtó is olvashatatlanná vált, amelyet egy korábbi, szintén hibás eszköz helyett kaptak a gyártótól. A portálon már májusban figyelmeztették az olvasókat, hogy gond van a SanDisk Extreme SSD-kkel, amit a vállalat egy szoftverfrissítéssel szeretett volna orvosolni, miközben leárazva forgalmazta az érintett kütyüket. Úgy tűnik, a probléma augusztusra sem oldódott meg, és ami még aggasztóbb, a WD nem válaszol a sajtó kérdéseire, csak hangsúlyozza, hogy komolyan veszi a vásárlói panaszokat.

Az Ars Technicán közben arról olvashatunk, hogy egy kaliforniai férfi beperelte a SanDisket korábban felvásárló WD-t a fenti problémák miatt. Nathan Krum célja, hogy osztályos keresetként minden vásárlót kártalanítson a cég. Ráadásul a lapnál szintén belefutottak a meghajtókkal kapcsolatos hibákba: egy kollégájuknál, miután félig megteltek adattal az SSD-k, elkezdtek hibaüzeneteket megjeleníteni, majd az újracsatlakoztatás után formázatlannak és üresnek tűntek.

A WD állítása szerint már nem árul hibás termékeket, a korábbiak közül pedig a SanDisk Extreme Portable 4TB (SDSSDE61-4T00), SanDisk Extreme Pro Portable 4TB (SDSSDE81-4T00), SanDisk Extreme Pro Portable 2TB (SDSSDE81-2T00), SanDisk Extreme Pro Portable 1TB (SDSSDE81-1T00), Western Digital My Passport 4TB (WDBAGF0040BGY) modellek voltak érintettek, a perben azonban az 500 GB-os meghajtókat is említik. Ezek a termékek Magyarországon is kaphatóak, van köztük, amely százezer forintnál is többért, érdemes lehet megvárni az ügy fejleményeit, mielőtt pótolhatatlan adatokat bíznánk azokra.

(Borítókép: Tony Webster/Wikimedia Commons)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.