Izraelben tízezer évnél idősebb ember alkotta kultúrkincsek kerültek elő

2021 / 03 / 17 / Justin Viktor
Izraelben tízezer évnél idősebb ember alkotta kultúrkincsek kerültek elő
Az izraeli régészek állandó harcban állnak a műkincseket fosztogató tolvajokkal, és most szerencsére megelőzték őket. A Holt-tenger mellett található barlangok átkutatása során számos ősi műtárgy került elő, köztük egy újabb bibliai szövegtöredék, amire évtizedek óta nem került sor.

A rettenet verme

Az eddig közzétett felfedezések listáján található egy 6000 éves, részben mumifikálódott gyermek teste, és egy tökéletes állapotban fennmaradt, finom szövéssel készült kosár is, ami minimum 10 500 éves, és az Izraeli régészeti hatóság szerint a világ legrégebbi ilyen tárgya.

A kutatócsapatok 2017 óta több száz barlangot és mélyedést térképeztek fel, melyek közül eddig nagyjából egy tucat lelőhelyet azonosítottak és tártak fel.

A most fellelt pergamendarabkákat az a „Rettenet verme” nevű hely rejtette, melyben a Római birodalom hatalma ellen lázadó 40 zsidó férfi nő és gyermek 1900 éves csontvázait is megtalálták.

A feltárás során egy 80 méteres sziklát is el kellett eltávolítani, hogy hozzáférjenek a leletekhez, Jeruzsálemtől mintegy 40 kilométerre.

12 kisebb próféta könyve

A Régészeti hatóság több mint 100 km hosszan kutatta át a sziklafalakat és a rajtuk található barlangokat. A legérdekesebb lelet talán az a körülbelül 2000 éves bibliai pergamen-töredék volt, melyen görög nyelvű bibliai verseket találtak. A szövegtöredék azonos egy 60 évvel ezelőtt talált tekercsen olvasható másik szöveg egy részletével, aminek „12 kisebb próféta könyve” a címe, és része a Holt-tengeri tekercsek gyűjtőnéven ismert ősi zsidó szövegeknek. 

A Holt-tenger nyugati partján több helyütt felfedezett pergamenekre írt szövegek betekintést engednek a ma emberének abba a korba, melyben Jézus élt. “Holt tengeri tekercset” már egy jó ideje nem találtak, de közelmúltban sajnos a feketepiacon felbukkantak ilyen pergamenek. A most felmért sziklás területek átfésülése is azért volt sürgető, mert felmerült annak a lehetősége, hogy a fosztogatók új leleteket találhattak.

"Ezek a kirakós új darabjai, és hozzáadhatjuk őket a korszak és a szöveg nagyobb képéhez. Annak ellenére, hogy ezek a darabkák kicsik, mégis olyan új információt jelentenek, melyet korábban nem ismertünk" - mondta el Oren Ableman, a Régészeti hatóság Holt-tengeri tekercsek osztályáról. A töredékek konkrét segítséget nyújtottak 11 szövegsor rekonstrukciójához, és a hordozó pergamenről is új információkat adtak.

(Forrás: TheGuardian Kép: Izraeli régészeti hatóság)

Ez is érdekelhet:

A világ legősibb elsüllyedt városában emeletes házak álltak, 5000 évvel ezelőtt Az 5000 éves városban nem csupán emeletes házak voltak, de a házakban lehúzható wc-k és alattuk csatornarendszer, és a fejlett kultúra ami megalkotta őket még saját írással is rendelkezett.

Stonehenge eredetileg Írországban állhatott Merlin a varázsló valaha egy csapatot vezetett Írországba, hogy megszerezzenek egy varázslatos kőkört, melyet az Óriások Táncának hívtak, és újra felépítsék azt Angliában. Most kiderülhetett, hogy a történet nagy része igaz.

Új vita nyílt Amerika benépesüléséről, talán százharmincezer évvel ezelőtt történt Lehetséges, hogy az első amerikai telepesek legalább 100 ezer évvel korábban érkeztek, mint eddig gondoltuk. Erre új közvetett bizonyítékok szolgálnak, melyek körülbelül 130 ezer évvel ezelőtti masztodoncsontokból és olyan ősi kövek gyűjteményéből származnak, amiket a korai emberek használhattak a csontok megmunkálására.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Neom, az újjövő városa lesz a Vision 2030 program vezető látványosságaként, de a luxusszállodák és felhőkarcolók főként a tehetősebbeknek készülnek, miközben a helyi törzsek tagjait kitelepítik a helyszínről.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.