Jelenleg a hatodik generációs vadászokat fejlesztik – mit tud majd egy hetedik generációs?

2023 / 04 / 06 / Felkai Ádám
Jelenleg a hatodik generációs vadászokat fejlesztik – mit tud majd egy hetedik generációs?
Habár egyelőre nincs információnk arról, hogy az Amerikai Légierő 6. generációs vadásza repült volna, néha izgalmas a távoli jövőbe tekinteni, és elképzelni, miként fest majd egy 7. generációs vadász.

Kris Osborn a 19 FortyFive online katonai lap szerkesztője és a Warrior Maven - Center for Military Modernization elnöke. Osborn korábban a Pentagonban szolgált magasan képzett szakértőként a Hadsereg Felvásárlási, Logisztikai és Technológiai Segédtitkári Hivatalánál, most pedig a Warrior Maven oldalán publikált egy rövid írást arról, hogy milyen képességek különböztetik meg majd igazán a 7. generációs lopakodó vadászgépeket. Alább ezt foglaljuk röviden össze.

Mielőtt azonban minderre rátérnénk, beszéljünk kicsit a Légierő fejlesztés alatt álló 6. generációs gépéről. Mint Osborn írja:

“A 6. generációs bemutatórepülőgép részletei biztonsági okokból továbbra sem nyilvánosak, Frank Kendall, a légierő titkára és más szolgálati vezetők azonban világossá tették, hogy a gép egy „rendszercsalád”, amelyben emberes sugárhajtású repülőgépek irányítanak majd kis csoportokat, sőt mini-drón rajokat is. A légierő néhány ilyen pilóta nélküli rendszert Combat Collaborative Aircraft-nak nevez, lényegében drónoknak, amelyek egy emberes, lopakodó, következő generációs, 6. generációs géppel összhangban repülnek számos nagy kockázatú harci küldetés támogatására. A 6. generációs, Next-Generation Air Dominance névre keresztelt repülőgépet így leginkább egy gyorsabb, lopakodó-, következő generációs F-22-nek tekintik.”

Az erősebb lopakodó képességek, amelyek mind a gép testére, mind az anyaghasználatra hatással vannak, fejlettebb szenzorok, valamint a drónraj és a rendszercsalád jellemzők azok, amik igazán megkülönböztetik a 6. generációt. Mit tud majd tehát egy hetedik generációs gép ezen elemek továbbfejlesztésén túl? Osborn szerint a kísérő drónraj marad, és emellett két-három komolyabb újításról érdemes beszélni. Az első a hiperszonikus sebesség. Ezek a repülők képesek lehetnek majd meghaladni a hangsebesség ötszörösét, azonban kérdés, hogy a sebesség okozta túlmelegedést a pilóták miként élik túl. Erre jelenleg nincs biztos válasz – talán fejlettebb hűtési rendszerek jelennek meg, talán egy speciális öltözet, ám az sem zárható ki, hogy ezek a gépek képesek lesznek teljesen autonóm repülni.

Ami a gép méretét illeti, Osborn ennek kapcsán csökkenésre számít:

“Lehetséges, hogy az érzékelők, számítógépek és fegyverek további miniatürizálása lehetővé teszi egy sokkal kisebb és ennélfogva lopakodásra alkamasabb platform kifejlesztését.”

Komoly újítás lehet, hogy egy 7. generációs lopakodó vadászgép képes lesz talán a földi légkörön túl is működni, tehát harci és megfigyelési műveleteket végezni az űrben. Ha hiperszonikus sebességgel repülne, elképzelhetőnek tűnik, hogy egy 7. generációs repülőgép egyetlen tank üzemanyaggal a Föld légkörén túlra és vissza is tud majd utazni. Sőt a 7. generációs lopakodó vadászgépek így mind légi-, mind pedig űr-támadó platformként működhetnek, amelyek képesek megsemmisíteni az ellenséges vadászgépeket, sőt a föld légkörén túl műholdakat vagy akár rakétákat, lövedékeket, például interkontinentális nukleáris lövedékeket. Az sem zárható ki, hogy egy 7. generációs lopakodó repülőgép akár lézerfegyverekkel semmisítheti meg ezeket a célpontokat.

Mivel mind a hiperszonikus kapacitás, mint a gépi autonómia és mind pedig a hasonló lézerek fejlesztése meglehetősen előrehaladott, mindez nem tűnik sci-finek. Osborn nem írja, de mindebből egy kérdés következik igazán: ha ezek a gépek hiperszonikus sebeséggel repülnek, önállóak és kicsik, és az emberi pilóta figyelembevétele csak tervezési nehézséget jelent, akkor a 7. generációs vadászokat még klasszikus értelemben vett pilóták irányítják-e majd egyáltalán?

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/LeeRosario)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.