Jó a párásodó szemüveg ellen a Xiaomi 13 ezres ventilátoros maszkja?

2020 / 10 / 17 / Rácz Tamás
Jó a párásodó szemüveg ellen a Xiaomi 13 ezres ventilátoros maszkja?
Jó! De a normális légzés egykor oly természetes, ma oly ritka élményét azért ez sem adja vissza.

Az Aliexpresszen úgy 5-10 forintos darabáron már könyékig lehet turkálni a sebészi maszkokban, ha 200-500 darabos csomagban rendeli az ember. A házilag varrt kézműves maszk pedig ugye ingyen van, csak egy elkopott pólót kell szétvagdosni hozzá. Ehhez képest a Xiaomi Purely akkumulátoros, aktív szellőztetőventilátoros, N95, azaz nagyjából az európai FFP3 specifikációnak megfelelő egészségügyi vagy munkavédelmi védőmaszkja jelenleg 13 ezer forintba kerül a magyar árösszehasonlító oldalak legjobb ajánlata szerint.

Rágtam is a bajszom egy darabig, mielőtt megvettem, de most megvettem. Döntésem fő oka, hogy szemüveges vagyok és megérkezett az ősz. A hűvösben ugyanis már végképp bepárásodik a szemüvegem, akármilyen maszkba is szuszogok. A maszkon átszüremlő vagy a maszk tetején az orrom mellett kiáramló kifújt levegőből azonnal lecsapódik a pára a hideg szemüvegre. Nyáron nem volt ezzel gond, eddig csak akkor párásodtam, ha beszéltem, de most már gyakorlatilag folyamatosan.

De nem csak a pára miatt érdekelt annyira ez a spéci maszk. Gyerekkorom óta utálom, ha akadályoznak a légzésben, ütök-vágok-harapok, ha valaki más viccből befogja az orromat. Ezért talán az átlagnál is jobban gyűlölöm ezt a maszk-kényszert. Az eleve nehezített légzés is nyomaszt és a kilégzés után a maszk alatt maradt kis fülledt levegő újra belégzését is rettenetesen utálom. Vajon egy ventilátor javíthat a komfortérzetemen? Így hát nem tétováztam tovább, megrendeltem, két napra rá érte mentem, átvettem, hazavittem, kibontottam:


Szép, igényes elektronikai cuccokhoz illő dobozban érkezik

Ez van a dobozban

Szétszedtem: a szürke, elasztikus anyag a gumipántokkal a külső felület, a fehér a belső szűrő. A ventilátoros egység lecsavarható a műanyag rögzítőkeretről, ami pedig kettészedve levehető a texttilekről. A kis kék körmös koronggal lehet lecsavarni a ventilátor burkolatát, alatta van a cserélhető szűrőkorong

Jöhetett a párateszt. Jelentem, a dolog nem tökéletes, de azért működik. Ha sikerül megfelelően az orromra hajtogatni a merevítőszálat, a párásodás fűtött helyiségben nem jelentkezik, beszéd közben sem. Kint a hidegben (mondjuk egy fűtetlen vasúti váróban) vagy egy, a mai vásárlószámhoz igazított, csökkentett fűtésű pláza nagy terében séta közben, amikor a menetszél folyamatosan elfújja a kilégzett levegőt, egyáltalán nem párásodok. Ha viszont megállok, ne adj'isten még beszélek is, akkor pillanatokra azért kiül egy tűnő párafolt a lencsékre. Az intenzív párásodás megszűnésének fő oka viszont szerintem nem a ventilátor, hanem hogy a megfelelően az orra illesztett maszk alól a levegő nem a szemem felé, hanem egy kis szelepen át oldalra távozik. Pont, mint egy megfelelően felrakott, még a mai maszk-ínségben is csak 1-2 ezer forintos, szelepes munkavédelmi maszknál...

Itt azért nyissunk egy kis zárójelet, mert fontos dologhoz érkeztünk a maszkviselés, mint vírus elleni csodaszer kérdésében. A Xiaomi Purely, csakúgy, mint a szelepes védőmaszkok, nem elsősorban a fertőzés terjesztése ellen lettek kitalálva, hanem viselőjük védelme céljából. Így bár befelé szűrten érkezik a levegő (persze csak akkor, ha a maszkot precízen az arcra és orra illesztettük), kifelé a szelepen az a szűretlen levegő távozik, ami egyenesen az ember tüdejéből, szájából, orrából jön. Egy ilyen szelepes maszk tehát, hiába felel meg az érvényes rendelet szövegének, nem túl szerencsés választás, ha egy tudottan fertőzött ember próbál másokat megóvni a fertőzéstől. A nagyobb cseppek fennakadnak ugyan a maszk belső felületén, de az aeroszolos cseppecskék, bennük akár a vírussal, vígan kihussanhatnak a szelepen keresztül.

A három fokozatban állítható teljesítményű kis ventilátor, amely egy 550 mAh-s akkuról táplálva akár 4-8 órán keresztül is képes működni a specifikáció szerint, nyilván nem tudja szállítani azt a fél-két és fél liternyi levegőt pár pillanat alatt, amit egy belégzéssel a tüdönkbe szívunk. Tapasztalatom szerint viszont arra pont elég az ereje, hogy a ki- és belégzés közti szünetben a maszk alatt rekedt használt levegőt kitolja a ventilátornyílás mögött lévő szelepen, így mindig friss levegőt szívhatok. Viszont mivel a levegőt a maszk anyagán keresztül át kell szívnom, és ebben a ventilátor csak alig-alig tud segíteni, az enyhén erőltetett légzés érzése továbbra is megmarad.

A ventilátor normál légzésnél alacsony és közepes fokozatban csendes, a legmagasabb fokozatban van egy kis surrogása, de ezt simán elnyomja még a csendes beszédhang is:

Maga a maszk különben kivitelezésében, anyagában, működésében nagyon finom, precíz, igényes holmi. Ahol a bőrrel érintkezik, kellemes tapintású, ahol zárnia kell, zár, az orrnyereg felett az orra hajlítandó fémszál felett szivacsréteg is van. A maszk rögzítését a fülre akasztandó gumiszalaggal, álltható méret beállításával is meg lehet oldani, de ha hosszabb időre kell felvenni a maszkot, kényelmesebb a fej körül áthúzni a gumit és egy szintén állítható méretű beállítást lehetővé tévő kampósorra akasztani a végét.

A legnagyobb baja viszont, ha az ember ide szalad, oda szalad és hol lekapja, hol zsebre teszi, hogy macerás feltenni. Igazgatni kell, húzgálni a külső és belső réteget, hogy ne lógjon ki az alsónemű a szürke zakó alól, egy kézzel felrakni pedig közel lehetetlen. A megoldás az lesz, hogy mostantól két maszkkal járok: hosszú viselésre, vonatútra, nagybevásárlásra, tárgyalásra felöltöm a Xiaomit, benzinkúti fizetésre, tíz kifli megvételére a pékségben pedig felkapok egy műtőset.


A maszkról egy mozdulattal leválasztható a ventilátoros-szűrős rész

Alaposan átgondolt rögzítés: a gumiszalagon csúsztatható gumi szabályozza a méretet, ha a fülre akasztanánk a maszkot, a sokszoros kampó pedig a fejet átkaroló rögzítéshez kell, több órás viseléshez így sokkal kényelmesebb a maszk

A Purely könnyen szétszedhető, az illesztések egyszerűek, pattintósak vagy bajonettzár-szerűek, de a műanyag tartósnak tűnik, bizonyosan sok száz pattintást, bekattintást kibír. Az akku micro USB-csatlakozón keresztül, szabványos 5 voltos töltővel tölthető. Az N95 szabványú (tehát a 2,5 mikronnál kisebb részecskék minimum 95%-át megfogó) kis filterkorong cseréjét 24 üzemóránként javasolja a gyártó. A korongból ötöt kapunk az alapcsomaggal, de aki nem akarja megrendelgetni a gyári szűrőt, szaküzletben akár négyzetméterszám is vásárolhat megfelelő specifikációjú textilt, amiből kivagdoshatja a korongokat. A maszk belső, nagy szűrőeleméből egy tartalék van a dobozban de ez is rendelhető a gyártótól, és ahogy elnézem, pár mosást biztosan ki is bír. A ventilátor élettartamát minimum 30 ezer órában adja meg a gyártó, tehát ha a koronavírus-járvány még elhúzódik tíz évig és minden nap nyolc órában viseljük, akkor sem megy tönkre.


Egy védőgumi alatt van az elektronikus mikrokapcsoló, amivel három fokozatban állítható a teljesítmény, egy másik gumisapka alatt pedig a micro USB-konnektor. A maszk így egész jól bírja az esőt is

Nem mondom, hogy nélkülözhetetlen az aktív ventilátoros maszk, de a szemüvegesek és a maszkon át légzést az átlagnál jobban utálók életét biztosan megkönnyíti. Na és persze jópofa is, hogy az ember egy kicsit kiborggá vagy akár Darth Vaderré változik, ha bekapcsolja a ventilátort. Végre egy kis mulatságom is van ebben a nyomorult járványban!


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.