Jönnek a robotok és kiveszik a kezünkből a kapát, gereblyét, permetezőt
2020 / 06 / 15 / Rácz Tamás
Jönnek a robotok és kiveszik a kezünkből a kapát, gereblyét, permetezőt
2022-ben piacra kerül a világ első autonóm farmrobot-flottája. Tom, Dick és Harry végzi a munkát, Wilma, az Agy pedig irányítja őket.

Small Robot Company néven alapítottak startupot brit mérnök-agronómusok, hogy közösségi támogatással kifejlesszenek és gyártani kezdhessenek egy új mezőgazdasági robot-családot. Az új robotok a vegyszerezés minimumra szorításával nevelnék a kultúrnövényeket, új, fizikai módszerekkel bánnának el a kártevőkkel, gyomlálnának permetezés helyett - és persze a vetést, ültetést is elvégeznék.

Az új agrár-fegyverrendszerben Wilma az agy, a központi számítógépen futó AI-szoftver, mely analizálja az autonóm robotkatonák által gyűjtött adatokat, megalkotja a stratégiát és kiadja a parancsokat a kártevők elleni támadásokhoz. Tom, Dick és Harry a harctéri katonák: Tom felméri a terepet, megalkotja a hadászati térképet. Dick ezután iszonyú villámaival megsemmisíti az ellenséget. Harry pedig az élelmezésről gondoskodik: vet és ültet. Sőt: a Small Robot Company egy olyan rendszeren is dolgozik, amely a meztelencsigákat is felismeri és elpusztítja, egyesével, pazarló, mindent lemérgező permetezés nélkül.


Tom, a terepfelmérő robot

Harry, a gyilkos robot

Az ötletgazdák közösségi finanszírozási projektet indítottak az elképzelés megvalósításához, amely sikeresen zárul. 2,1 millió fontot gyűjtöttek össze, ehhez jött még félmillió font támogatás az új gépek irányt érdeklődő brit farmerektől. Ez a kb. egymilliárd forintos tőke a cég alapítói szerint elég ahhoz, hogy biztosra ígérjék: 2022-ben piacra kerülnek az új farmrobotok.

Mint az egyik alapító igen szuggesztíven magyarázza az alábbi videóban, koncepciójuk olyan új, modern mezőgazdaság alapja lehet, amely a technológiai és gazdasági hatékonyság javítása mellett végre elmozdítja a fenntarthatóság irányába az élelmiszernövény-termesztés mai, vegyszeres védekezésre alapozott bevett gyakorlatát.


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.