Így vihetjük vissza az elektronikai termékeket karácsony után

2019 / 12 / 24 / Felkai Ádám
Így vihetjük vissza az elektronikai termékeket karácsony után
Az elektronikai eszközök cseréje akkor sem egyszerű, ha azt részben törvény szabályozza. Eltérhet ugyanis az egyes üzletek saját szabályozása, az meg végképp, hogy miként és milyen feltételek mellett gyakorolnak méltányosságot. A következőkben végigvesszük, hogy milyen lehetőségeink vannak az ismertebb áruházakban az ünnepek után boltban valamint online vásárolt ajándékok esetén.

Alza.hu

A Magyaroszágon 2016 óta jelenlévő áruházból itthon csak webshopon keresztül lehet rendelni, így értelemszerűen csak az online vásárlásra vonatkozó szabályaikra voltunk kíváncsiak.

A honlapjuk tanúsága szerint teljesítik törvényi kötelezettségüket, tehát a vásárlástól számított tizennégy napon belül visszavihetjük a terméket (ez karácsonyi ajándékok esetén azért problémát jelenthet). Ehhez ki kell töltenünk egy online formanyomtatványt, majd az eszközt hiánytalanul el kell juttatnunk a budapesti bemutatótermükbe személyesen vagy postán. A honlapjuk még a helyes csomagolást is elmagyarázza, ha a postai visszaküldés mellett döntünk.

Euronics

A magyar tulajdonú cég pontosan hatvankilenc üzletet működtet országszerte, az online kereskedelembe pedig a 2008-ban indított webshopjukkal kapcsolódtak be.

Az Euronicsnál boltban vásárolt termékek esetén alapból hetvenkét órás cseregarancia/elállási jog van érvényben, online vásárlás esetén viszont harminc napig vihetjük vissza a terméket, ami ugye a törvényben meghatározott időnek több mint kétszerese. Karácsony után viszont jó eséllyel a boltban vásárolt terméket is vissza tudjuk váltani:

„A karácsony után visszavitt, már az elállási jog határidején túli termékek esetében egyedi elbírálás alapján történik az áruvisszavétel, de a kollégák figyelembe veszik a vásárló érveit és szükségleteit, segítenek megoldást találni.

Fontos viszont, hogy bizonyos termékeket felbontás/kipróbálás után nem tud visszavenni az Euronics egészségvédelmi vagy higiéniai okokból, ilyenek tipikusan a haj- és szakállvágók, epilátorok, elektromos fogkefék, stb.”

Extreme Digital

Az Extreme Digital éveken keresztül volt a legnagyobb online webáruház, emellett országszerte 17 bolttal rendelkeznek. Idén a Gazdasági Versenyhivatal (GHV) engedélyezte az összeolvadásukat a konkurens eMAG.hu-val.

A tizennégy napos, törvényben biztosított elállási jog az online vásárlásra náluk is igaz, a válaszuk szerint ezt azonban a bolti vásárlásra „nem szokták alkalmazni.” Kivételek természetesen ebben az esetben is akadnak, ilyenek magától értetődő módon a higiénés termékek, valamint például a felbontott szoftverek, filmek.

A karácsonyi visszaváltásra a negyven napos cseregarancia programjukat ajánlják.

Ennek jó oldala, hogy a tizennégy nappal ellentétben a bolti vásárlásra is vonatkozik, ugyanakkor sajnos az összeget csak jóváírják és annak beváltását biztosítják, pénzt tehát nem kapunk. Ugyanakkor bizonyos termékeket ezen a módon sem tudunk visszaváltani, ezek a következők:

 • könyvek, nyomtatványok, akkumulátorok és elemek, ha azok csomagolása nem zárja ki az esetleges használatot
 • egyedi igények alapján összeállított számítógép konfigurációk
 • hang- illetve képfelvételek, szoftverek
 • képkidolgozás, fotókönyv és egyéb fényképes ajándék
 • higiéniai termékek, (pl. borotva, szőrzetnyíró, fogkefe, stb.)
 • készpénz helyettesítő eszközök, (pl. ajándékkártya, utalvány, kupon, stb.)

MALL.HU

A hazánkban 2005 óta jelenlévő cseh vállalat az Alza.hu-hoz hasonlóan csak webáruházat üzemeltet Magyarországon, hazai bolthálózattal nem rendelkeznek.

A tizennégy napos cseregarancia természetesen náluk is érvényben van a szokásos, törvényben meghatározott kivételekkel (mint például a felbontott higiénés termékek, szoftverek stb.). Esetünkben érdekesebb azonban a karácsonyi visszavásárlási garancia. Ezzel kapcsolatban a jó hír, hogy készpénzben átutalják nekünk a vételárat. A rossz, hogy gyorsnak kell lennünk, mivel

a garancia 2019. december 24. éjfélig tart,

tehát a csomagbontás után gyorsan ki kell találnunk, hogy ínyünkre való-e a tablet, ha pedig nem, akkor még a vacsora előtt félre kell vonulnunk elintézni a visszaváltást. És a legjobb ha nem szaggatjuk szét a dobozt sem, magyarán bontatlanul kell a terméket visszajuttatnunk. Ha ez megvan, akkor viszont hátradőlhetünk, mert 2020. január 15-ig ráérünk elküldeni a pakkot. Mindez részletesen így fest:

„A Karácsonyi visszavásárlási garancia alapján a vásárló jogosult a gyári csomagolású, bontatlan és sérüléstől mentes, nem használt terméket saját költségén 2020. január 15-ig visszavinni, vagy visszaküldeni a Mall.hu átvételi pontra, ha megelőzően külön nyilatkozatot tesz a Mall.hu ügyfélszolgálat felé (e-mail cím, bankszámlaszám és rendelési szám megadásával) kizárólag e-mailen. A Mall.hu ügyfélszolgálata elérhető itt, míg a Mall.hu átvételi pont elérhető itt.

A Mall.hu kizárólag ezen a címen fogadja a Karácsonyi visszavásárlási garanciával érintett terméket. Időben visszaküldöttnek tekintendő, ha a vásárló 2020. január 15-ig a terméket a postai úton (vagy futárszolgálat útján) feladja és – kétség esetén – a feladás tényét a Mall.hu számára igazolja. Csomagpontos, illetve utánvétes küldemény fogadását a Mall.hu kizárja! - írták a válaszlevélben, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a garancia nem terjed ki az alábbi termékekre:

 • akkumulátorok és elemek, ha azok csomagolása nem zárja ki az esetleges használatot
 • higiéniai termékek (pl. borotva, szőrzetnyíró, fogkefe, stb.)
  készpénz-helyettesítő eszközök (pl. ajándékkártya, utalvány, kupon, stb.)
 • emberi és állati fogyasztásra alkalmas élelmiszerek, ha a felhasználási időből a visszahozatal napjától számítva kevesebb, mint három hónap van hátra
 • másodosztályú termékek
 • olyan termék, amelyre a Mall.hu ÁSZF-ben rögzített Elállási jog nem egyébként gyakorolható, pl. szoftverek, fehérneműk, élelmiszer (kivéve tartós élelmiszer)
 • “közvetlenül partnerünktől” jelzéssel ellátott termékek.
 • Amelynek visszavételére a jelen feltételekben foglalt határidőn túl kerülne sor; vagy amely Kizárt Terméknek minősül, vagy a termék csomagolása sérült, a csomagolás felbontásra került, vagy a termék sérült, hiányos, vagy használt.”

Media Markt

Az 1979-ben Németországban alapított cég 1997 óta van jelen hazánkban. Országszerte jelenleg huszonnégy áruházat működtetnek, emellett természetesen webshopjuk is van.

A Media Markt esetén nincs külön karácsonyi visszaváltási/visszavásárlási program, ehelyett a honlapjukon hatvan napos visszaváltást hirdetnek. Ez azonban kicsit csalóka, hiszen szemben a tizennégy napos, törvényben előírt visszaváltással, itt a MALL.HU karácsonyi programjához hasonlóan a terméknek annyi feltételnek kell megfelelni, hogy akkor járunk talán a legjobban, ha azt ki sem bontjuk, hanem az ünnepek elmúltával szaladunk vele a boltba.

Bár a levelünkre nem válaszoltak, de a telefonos ügyfélszolgálatukon elmondták, hogy ez a visszaváltás pénzbeli kifizetést jelent, viszont csak az online vásárlásra vonatkozik. Illetve a fentebb felsoroltakhoz hasonló kivételek itt is akadnak, mint például a bontott higiénés termékek és filmek, szoftverek.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.