Karanténszámítógép egy húszasból - itt a Raspberry Pi 400

2020 / 11 / 03 / Pőcze Balázs
Karanténszámítógép egy húszasból - itt a Raspberry Pi 400
A népszerű Raspberry Pi legújabb verziója egy billentyűzetbe épített miniszámítógép: egy egér kell mellé, egy memóriakártya és egy monitor vagy tévé, és már indulhat is az otthoni munka vagy a távoktatás.

Nyolc éve azért hozták ki az első Raspberry Pi-t, hogy az olcsó és egyszerű eszközzel minél több gyerek tanulhasson meg programozni. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy nem csak az iskolákban lett népszerű a termék: a robotikában, az okos otthonok összeállításában, de még a meteorológiában is jól jött egy olyan gép, ami elfér egy tenyérben, nem fogyaszt szinte semmit, de a számítógépek legalapvetőbb feladatait simán elvégzi. A Raspberry Pi azóta a negyedik generációt tapossa, ennek jelent meg egy olyan változata, ami egy billentyűzetbe foglalja a kis gépet.

A wifivel és Bluetooth-szal is bíró Raspberry Pi 400-hoz két monitort is csatlakoztathatunk a HDMI-portjain keresztül, így akár a családi tévén is elkezdhetnek dolgozni az otthon ragadt gyerekek vagy szülők.

Persze a gép nem erőmű,

egy 1,8 GHz-es ARM (vagyis nem a PC-knél megszokott x86) processzor hajtja, és a jól megszokott Windows helyett alapesetben Linux fut rajta, de egyszerűen használható, grafikus kezelőfelülettel. Fortnite-ozni nem fog rajta a család, de a hivatalos operációs rendszer, a Pi OS segítségével a gyártó ígérete szerint ugyanúgy szerkeszthetünk dokumentumokat, emailezhetünk, netezhetünk, ahogy szoktunk, és a 4K videó sem fog ki a rendszeren, ha moziznánk a munkanap végén. Április közepén egy részletes cikkben írták össze, hogy az otthoni munkát hogyan tudjuk megoldani a gépen: a Microsoft Office és a Google Docs használata mellett a Google Chat és a Zoom vagy a Skype is elfutnak rajta, bár utóbbiakhoz szükség lesz mikrofonra, hangfalra, webkamerára is.

A gépet egyelőre Magyarországról hivatalosan nem lehet megrendelni, de alternatív utakon valószínűleg rövidesen beszerezhető lesz. Az alap Raspberry Pi 400 ára 70 dollár, míg a kezdő csomagé, amelyben egér, memóriakártya, HDMI kábel és egy oktatóanyag is van, 100 dollárba kerül.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.