Karanténszámítógép egy húszasból - itt a Raspberry Pi 400

2020 / 11 / 03 / Pőcze Balázs
Karanténszámítógép egy húszasból - itt a Raspberry Pi 400
A népszerű Raspberry Pi legújabb verziója egy billentyűzetbe épített miniszámítógép: egy egér kell mellé, egy memóriakártya és egy monitor vagy tévé, és már indulhat is az otthoni munka vagy a távoktatás.

Nyolc éve azért hozták ki az első Raspberry Pi-t, hogy az olcsó és egyszerű eszközzel minél több gyerek tanulhasson meg programozni. A kísérlet olyan jól sikerült, hogy nem csak az iskolákban lett népszerű a termék: a robotikában, az okos otthonok összeállításában, de még a meteorológiában is jól jött egy olyan gép, ami elfér egy tenyérben, nem fogyaszt szinte semmit, de a számítógépek legalapvetőbb feladatait simán elvégzi. A Raspberry Pi azóta a negyedik generációt tapossa, ennek jelent meg egy olyan változata, ami egy billentyűzetbe foglalja a kis gépet.

A wifivel és Bluetooth-szal is bíró Raspberry Pi 400-hoz két monitort is csatlakoztathatunk a HDMI-portjain keresztül, így akár a családi tévén is elkezdhetnek dolgozni az otthon ragadt gyerekek vagy szülők.

Persze a gép nem erőmű,

egy 1,8 GHz-es ARM (vagyis nem a PC-knél megszokott x86) processzor hajtja, és a jól megszokott Windows helyett alapesetben Linux fut rajta, de egyszerűen használható, grafikus kezelőfelülettel. Fortnite-ozni nem fog rajta a család, de a hivatalos operációs rendszer, a Pi OS segítségével a gyártó ígérete szerint ugyanúgy szerkeszthetünk dokumentumokat, emailezhetünk, netezhetünk, ahogy szoktunk, és a 4K videó sem fog ki a rendszeren, ha moziznánk a munkanap végén. Április közepén egy részletes cikkben írták össze, hogy az otthoni munkát hogyan tudjuk megoldani a gépen: a Microsoft Office és a Google Docs használata mellett a Google Chat és a Zoom vagy a Skype is elfutnak rajta, bár utóbbiakhoz szükség lesz mikrofonra, hangfalra, webkamerára is.

A gépet egyelőre Magyarországról hivatalosan nem lehet megrendelni, de alternatív utakon valószínűleg rövidesen beszerezhető lesz. Az alap Raspberry Pi 400 ára 70 dollár, míg a kezdő csomagé, amelyben egér, memóriakártya, HDMI kábel és egy oktatóanyag is van, 100 dollárba kerül.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Felvételi puskázás 2024-ben: őrizetben egy diák, aki saját, MI-alapú rendszert eszkábált össze a csaláshoz
Egy diák gombnak álcázott kamerával, rejtett fülhallgatóval és egy generatív mesterséges intelligencia segítségével akart bejutni az egyetemre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.