Karikó Katalin is bekerült az Év Hősei közé a Time magazin listáján

2021 / 12 / 14 / Bobák Zsófia
Karikó Katalin is bekerült az Év Hősei közé a Time magazin listáján
Az év embere Elon Musk lett, az Év Hőseinek pedig a vakcinát fejlesztő orvosokat választották.

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman mellett Kizzmekia Corbettet és Barney Grahamet választotta a Time magazin idén az Év Hőseinek a vakcinák kifejlesztéséért. Corbett amerikai vírusimmunológus a Moderna vakcinájának készítésében vett részt, Graham pedig vele együtt dolgozott a hatóanyag fejlesztésén. Karikó Katalin és Weissman a mostani járvány megjelenése előtt sok évvel kezdték meg kutatásaikat a hírvivő RNS módosított, szintetikus verziójának kidolgozásával kapcsolatban, amelyet eredetileg nem oltásnak, hanem terápiás kezelésekhez szántak, de végül ez a technológia adta az alapját a Pfizer és a Moderna vakcináknak is.

Graham a Time videójában elmondta: az oltások körül felbukkanó kételkedéseknek és szkepticizmusnak részben az is lehet az oka, hogy sok a félreértés velük kapcsolatban, Kizzmekia és Karikó hozzátette, hogy a vakcinákat azért tudták olyan gyorsan létrehozni, mert az elkészítésükhöz már korábban is rendelkezésre álltak az alapok, mivel a módosított, szintetikus mRNS-re alapozott technológia fejlesztése nem egy nap alatt, hanem évtizedek kísérletezése során született meg. A Time magazin a négy kutatót azért emelte ki a sok-sok orvos és tudós közül, akik szintén részt vettek/vesznek a járvány elleni védekezésben, mert az mRNS vakcinák nem csak a SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban nyújthatnak segítséget, hanem a továbbiakban más betegségekkel szemben is lehet majd alkalmazni őket.

A Time az Év Hősein kívül kiválasztotta az Év Sportolóját Simone Biles és az Év Előadóját Olivia Rodrigo személyében, az Év Emberének pedig Elon Muskot, amiért

"megoldásokat kínál az exisztenciális válságra, megszemélyesíti a lehetőségeit és veszélyeit a tech titánok korának és amiért irányítja a társadalom legmerészebb és úttörő jellegű átalakulásait."

Edward Felsenthal, a magazin főszerkesztője elmondta: mikor Jeff Bezos, az Amazon alapítója, lett az Év Embere 1999-ben, az online kereskedelem még felfutóban volt és amikor Mark Zuckerberg kapta meg a titulust 2010-ben, még nem lehetett pontosan látni, hogy a Facebooknak milyen nagy szerepe lesz a társadalom életében, hozzájuk hasonlóan azt sem lehet előre megítélni, hogy Musk cégeinek, a Teslának, a SpaceX-nek és a többi vállalkozásnak a sorsa hogyan alakul, de a jövő formálásában minden bizonnyal részt vesznek majd.

(Fotó: Time/Mattia Balsamini)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.