Karikó Katalin is bekerült az Év Hősei közé a Time magazin listáján

2021 / 12 / 14 / Bobák Zsófia
Karikó Katalin is bekerült az Év Hősei közé a Time magazin listáján
Az év embere Elon Musk lett, az Év Hőseinek pedig a vakcinát fejlesztő orvosokat választották.

Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman mellett Kizzmekia Corbettet és Barney Grahamet választotta a Time magazin idén az Év Hőseinek a vakcinák kifejlesztéséért. Corbett amerikai vírusimmunológus a Moderna vakcinájának készítésében vett részt, Graham pedig vele együtt dolgozott a hatóanyag fejlesztésén. Karikó Katalin és Weissman a mostani járvány megjelenése előtt sok évvel kezdték meg kutatásaikat a hírvivő RNS módosított, szintetikus verziójának kidolgozásával kapcsolatban, amelyet eredetileg nem oltásnak, hanem terápiás kezelésekhez szántak, de végül ez a technológia adta az alapját a Pfizer és a Moderna vakcináknak is.

Graham a Time videójában elmondta: az oltások körül felbukkanó kételkedéseknek és szkepticizmusnak részben az is lehet az oka, hogy sok a félreértés velük kapcsolatban, Kizzmekia és Karikó hozzátette, hogy a vakcinákat azért tudták olyan gyorsan létrehozni, mert az elkészítésükhöz már korábban is rendelkezésre álltak az alapok, mivel a módosított, szintetikus mRNS-re alapozott technológia fejlesztése nem egy nap alatt, hanem évtizedek kísérletezése során született meg. A Time magazin a négy kutatót azért emelte ki a sok-sok orvos és tudós közül, akik szintén részt vettek/vesznek a járvány elleni védekezésben, mert az mRNS vakcinák nem csak a SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban nyújthatnak segítséget, hanem a továbbiakban más betegségekkel szemben is lehet majd alkalmazni őket.

A Time az Év Hősein kívül kiválasztotta az Év Sportolóját Simone Biles és az Év Előadóját Olivia Rodrigo személyében, az Év Emberének pedig Elon Muskot, amiért

"megoldásokat kínál az exisztenciális válságra, megszemélyesíti a lehetőségeit és veszélyeit a tech titánok korának és amiért irányítja a társadalom legmerészebb és úttörő jellegű átalakulásait."

Edward Felsenthal, a magazin főszerkesztője elmondta: mikor Jeff Bezos, az Amazon alapítója, lett az Év Embere 1999-ben, az online kereskedelem még felfutóban volt és amikor Mark Zuckerberg kapta meg a titulust 2010-ben, még nem lehetett pontosan látni, hogy a Facebooknak milyen nagy szerepe lesz a társadalom életében, hozzájuk hasonlóan azt sem lehet előre megítélni, hogy Musk cégeinek, a Teslának, a SpaceX-nek és a többi vállalkozásnak a sorsa hogyan alakul, de a jövő formálásában minden bizonnyal részt vesznek majd.

(Fotó: Time/Mattia Balsamini)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.