Karóbahúzó Vlad, az "eredeti Drakula" vegán lehetett

2023 / 09 / 08 / Felkai Ádám
Karóbahúzó Vlad, az
Mindez egy általa írt levél kémiai analíziséből derült ki.

III. Vlad, a 15. század közepén élt havasföldi fejedelem ihlette Bram Stoker regényének azóta legendássá vált rémalakját, Drakulát. Azóta egy új kutatásból, amely a III. Vlad által írt leveleken talált fehérjéket vizsgálta, kiderült, hogy az “eredeti Drakula” vegán életmódot folytathatott, sőt azt is tudjuk, milyen betegség gyötörhette.

A módszer segítségével hamarosan további történelmi figuráról is többet tudhatunk meg.

Drakulát egy valódi történelmi figura, III. Vlad havasföldi fejedelem ihlette. Habár a fejedelem híresen kegyetlen volt, egyes felvetések szerint mindez nem szadizmusból fakadt, hanem puszta praktikumból: így kívánta ellenfeleit megfélemlíteni. A dolog jó eséllyel be is vált – mint azt a Múlt-kor történelmi portál írja:

“Amikor II. Mehmed szultán 1462-ben megtámadta Havasalföld fővárosát, Târgoviștét, 20 ezer, korábban karóba húzott török látványa fogadta. A szultán azonnal visszavonulót fújt. Egy török krónikaíró elmondása szerint II. Mehmed elborzadt a karóba húzott törökök látványától, de egyben csodálatot is érzett Vlad iránt, aki ilyen tettekre is képes volt.”

Vlad egyébként a melléknevét is a karóbahúzásról kapta, így lett Țepeș, tehát Karóbahúzó. Érdekesség, hogy a Drakula szó nem is hozzá, hanem az édesapjához, II. Vladhoz kapcsolódik, aki tagja volt a Sárkányrendnek, és innen eredt az ő mellékneve, a Dracul (ez régen sárkányt jelentett, de románul ma már az ördögöt értik alatta).

Akárhogy is, Bram Stoker III. Vladról mintázta Drakulát, és nyilván nem véletlenül, hiszen több olyan véres legenda is kapcsolódott a havasalföldi fejedelemhez, amihez képest a Trónok harca legmeredekebb pillanatai is könnyed matinénak tűnhetnek:

“Țepeș az engedetlen erdélyi szász kereskedők közül több százat karóba húzatott, falvaikat felégettette, és a nőket, valamint a gyermekeket sem kímélte. Karóba húzáskor egy faggyúval bekent karót dugtak az elítélt végbelébe, majd lassan felcsúsztatták, úgy, hogy a létfontosságú szerveket ne érintse. Az áldozat akár egy napig is vívhatta haláltusáját.

Țepeșről véres legendák keltek szárnyra. Michel Beheim szász vándorénekes Drakula vajda őrült országlása című verses elbeszélésében többek között arról számolt be, hogy Țepeș gyakran áldozatai vérébe mártott kenyeret evett. Rémtettei az 1470-es évektől kezdve németországi nyomtatványokon jelentek meg. Egyes másolatokon már arról értekeztek megsütött csecsemőket etetett meg édesanyjukkal.”

Tepest végül a mi Mátyás királyunk vetette börtönbe, majd onnan szabadulva harmadszor is megpróbált visszatérni a havasföldi trónra, de ez nem sikerült, és valószínűleg az ellenfelei felkoncolták, a fejét pedig mézben tartósítva Konstantinápolyba küldték, hogy ott karóbahúzva közszemlére tegyék.

Most pedig az Independent egy új kutatási eredményről számol be, melyben a fejedelem által írt egyik levél kémiai analízisét végezték el. Az Analytical Chemistry folyóiratban nemrégiben publikált új kutatás szerint több ezer fehérjemolekula-fragmentumot vontak ki a levél felszínéről, és ezek közül körülbelül 500 darabot izoláltak, amelyek a lebomlás jelei alapján 500 év felettiek voltak. A kutatók további 100 leginkább lebomlott fehérjét izoláltak, amelyek valószínűleg a legrégebbiek voltak – és e fehérjemolekulák közül körülbelül 16-ról feltételezik, hogy emberi eredetűek, és valószínűleg magától III. Vladtól származnak.

A kutatók elismerik, hogy a kézirathoz több középkori ember is hozzáérhetett, de a feltételezésük alapján a legősibb és legprominensebb fehérjék magától “Drakulától” származhatnak.

A fehérjék alapján III. Vladot légügyi problémák kínozhatták, és egy haemolacria nevű betegségtől szenvedhetett. Ez utóbbi azzal a tünettel jár, hogy a beteg szó szerint vért könnyezik, vagyis a könnyébe vér is vegyül – az állapot általában nem halálos, és egyéb betegség kísérő tüneteként szokott kialakulni – erről korábban mi is írtunk:

Vért könnyezett Vlad Tepes havasalföldi fejedelem, azaz Karóbahúzó Vlad Sok évszázad távlatából új részletek derültek ki a kegyetlenségéről ismert uralkodóról, akinek kedvenc kivégzési módszere a karóbahúzás volt.

Újdonság azonban, hogy mivel a fehérjékből hiányoztak az állati eredetű élelmiszerfehérjék, ezért a kutatók azt is feltételezik, hogy Karóbahúzó Vlad meglepő módon vegán vagy esetleg vegetariánus életmódot folytatott – amit nem azért tett valószínűleg, mert megviselte az állatok szenvedése, vagy aggódott az üvegházhatású gázok miatt, hanem mert akkoriban a fagyosabb éghajlat miatt még az előkelőbbek is csak ritkán jutottak húshoz. Az sem zárható ki, hogy valamilyen egészségügyi probléma miatt nem fogyaszthatott húsételt.

A mostani eredmények alapján egyébként hamarosan több történelmi személyiségről is hasonló érdekességek derülhetnek ki, ha elemzik az általuk írt kéziratokat.

(Kép: Pixabay/geralt)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.