Kaszparov mostanra megbékélt az őt legyőző mesterséges intelligenciával

2020 / 02 / 22 / Felkai Ádám
Kaszparov mostanra megbékélt az őt legyőző mesterséges intelligenciával
Garri Kaszparov 1985-ban lett sakkvilágbajnok, és ezután két évtizedig ő volt a legjobb. Ám Kaszparovot a világ nem sakkrajongó része is ismerheti. Egyrészről a mai orosz vezetést kritizáló megjegyzései miatt, másrészt meg mert 1997-ben legyőzte őt az IBM szuperszámítógépe, a Deep Blue. Ez a győzelem, akkoriban legalábbis úgy tűnt, egy új korszak kezdetét jelenti – amikor a gépek okosabbak lesznek az embereknél.

Kaszparov a múlt héten tért vissza egykori veresége helyszínére, egy New York-i hotel báltermébe, hogy az Association for the Advancement of Artificial Intelligence által szervezett vitán beszéljen a mesterséges intelligenciáról. Itt készített vele interjút a Wired.

Kaszparov a saját bevallása szerint már megbékélt a huszonhárom évvel korábbi, legendás vereséggel. Nem nevezte kellemesnek a dolgot, de mára úgy érzi, hogy részese lehetett valami fontosnak: megértette az ember-gép együttműködés lényegét. Ma már a sakk, a Go, sógi, és más hasonló, stratégiára építő játékok mind a partvonolra szorultak az egyre erősebb mesterséges intelligenciák miatt, de Kaszparov szerint ettől még nincs vége a világnak.


Kaszparov 3D szemüvegben játszik a X3D Fritz programmal

Az egykori világbajnok mindig azt szokta mondani, hogy ő volt az első értelmiségi, akinek a munkáját veszélyeztették a gépek, de ma már ez csak segít neki, hogy hatásosabban célba juttassa az üzenetét, mivel róla aztán senki sem gondolná, hogy a számítógépek mellett foglal állást.

Ennek megfelelően Kaszparov szerint nagyon fontos, hogy felismerjük a változás elkerülhetetlen voltát. Amikor az orosz bajnok azt hallja, hogy jön az MI és tönkreteszi az életünk, és mindez túl gyorsan történik, Kaszparov azt mondja: nem, pont hogy túl lassan.

A nagymester úgy gondolja, hogy minden technológia munkahelyeket szüntet meg, mielőtt munkahelyeket teremtene. Ugyanakkor ha ránézünk a statisztikákra, az Egyesült Államokban a munkahelyek mindössze négy százaléka igényel emberi kreativitást. A többit Kaszparov zombi állásnak nevezi – olyan munkának, amely lényegében már halott, csak ezt még nem vette észre.

Kaszparov szerint ennek oka, hogy évtizedeken át úgy képeztünk embereket, hogy számítógépként viselkedjenek, most meg csodálkozunk, hogy ezeket a munkákat az egyre jobb komputerek veszélyeztetik.

A megoldás minderre, hogy olyan lehetőségeket keresünk, ahol a mi emberi erősségeink tudnak érvényesülni.

Az orosz nagymester úgy látja, hogy a munkahelyek eltűnésével párhuzamosan új iparágak születésére van szükség, és olyan alapokra, melyek segíthetnek az embereken. Ez utóbbi lehet például a feltétel nélküli alapjövedelem – a lényeg, hogy pénzügyi biztonságot teremtsünk a lemaradóknak. Ma ugyanis az MI kapcsán mindenki defenzívában van, és egyelőre csak próbáljuk kitalálni, hogy ez a technológia miként illeszkedjen bele a világba.


Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik játszmája 2001-ben

Holott Kaszparov szerint a mesterséges intelligencia is csak egy eszköz. Azzal pedig nincs bajunk, hogy gépek esgítségével leszünk erősebbek és gyorsabbak. Viszont hogy okosabbak is? Ez a nagymester szerint valami általános emberi félelem lehet. Pedig végső soron nincs nagy különbség: az ember mindig is feltalált gépeket, melyekkel bizonyos képességeit javította fel. Kaszparov szerint a mesterséges intelligencia is egy ilyen gép, egy eszköz, amely lehetővé teszi olyan célok megvalósítását, melyek tíz-húsz éve még lehetetlennek tűntek.

Hozzá kell tenni, hogy a sakkvilágbajnok bár saját bevallása szerint nem tudja, merre fog haladni ez a technológia, de nem hisz az AGI-ban (artificial general intelligence – általános mesterséges intelligencia), szerinte az MI inkább a zárt rendszerekben lesz domináns, legyen az játék, vagy valamiféle emberek tervezte világ.


A Deep Blue

Eszközként pedig az MI egy tükör, amely felerősíti a jót és a rosszat egyaránt. Kaszparov véleménye viszont az, hogy ezzel kapcsolatban is végletekben gondolkodunk. Az MI nem varázspálca, de nem is a Terminátor – önmagában nem hoz utópiát, de disztópiát sem. Ettől függetlenül ez a technológia persze egyedi eszköz, hiszen az elménket egészíti ki, de akkor is csak egy eszköz, egy szerszám.

Kaszparov elismeri, hogy jelenleg sajnos elég politikai bajunk akad a szabad világon belül és kívül, melyeket a mesterséges intelligencia felerősíthet.

Az egykori bajnok szerint, azonban gépek ide és oda, a nagyközönség a mai napig az emberek miatt kíváncsi a sakkra. Hiszen az autó is gyorsabb az embernél – és akkor mi van? Minket viszont mindig is az emberi tényező érdekelt.

(Kép: Wikipedia)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.