Katonákon tesztelik az eszközt, ami a tünetek megjelenése előtt jelzi egy fertőzés jelenlétét

2023 / 05 / 01 / Bobák Zsófia
Katonákon tesztelik az eszközt, ami a tünetek megjelenése előtt jelzi egy fertőzés jelenlétét
Napokkal a tünetek jelentkezése előtt jelzi a fertőzést az algoritmus, amit az amerikai Védelmi Minisztérium és a Philips fejlesztett, de hamarosan civilek számára is elérhető lesz.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának RATE (Rapid Assessment of Threat Exposure) programja azt a célt szolgálja, hogy minél gyorsabban tudják felmérni egy vírus vagy más fertőzés megjelenését a katonák körében és így még időben elejét tudják venni a széleskörű elterjedésének, ennek érdekében pedig egy olyan viselhető eszközt fejlesztettek, ami már a tünetek jelentkezése előtt jelzi a betegséget.

Az eszköz működése egy algoritmuson alapul, amit a koronavírus járvány ideje alatt gyűjtött adatokon gyakorlatoztattak, ezért a SARS-CoV-2 vírus jelenlétére utaló nyomokat hamar és nagy biztonsággal felismeri és a jövőben akár más vírusok és kórokozók feltűnését is detektálhatja. Mivel a módszerrel már a tünetek kialakulása előtt napokkal, átlagban kettő, de bizonyos esetekben akár hat nappal is, lehetséges észlelni a bajt, ezért több lehetőség nyílik rá, hogy a fertőzött egyént elkülönítsék a még egészséges társaitól, illetve a kezelését is hamarabb megkezdhetik.

A Védelmi Minisztérium számára ez elsősorban a katonák készültségi állapotának biztosításához szükséges feltételek megteremtése miatt előnyös, de a technológiát civilek számára is elérhetővé teszik a Philips jóvoltából. A cég a fő együttműködő partner a minisztérium projektjében és a sikeres tesztek után az algoritmusra épülő alkalmazást szélesebb körben is forgalmazzák majd, pontosabban beépítik más, kereskedelmi forgalomban kapható viselhető eszközökbe is, amennyiben igény jelentkezik rá.

A hadsereg körében a módszer hatékonyságának felmérését 4500 újabb tesztalany bevonásával folytatják és kiterjesztik az algoritmussal kompatibilis eszközök körét is, többek között Garmin okosórákat és Oura okosgyűrűket is tesztelnek majd.

(Fotó: Cynthia Griggs/Air Force, Petty Officer 1st Class Chris Fahey/Navy)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.