Katonákon tesztelik az eszközt, ami a tünetek megjelenése előtt jelzi egy fertőzés jelenlétét

2023 / 05 / 01 / Bobák Zsófia
Katonákon tesztelik az eszközt, ami a tünetek megjelenése előtt jelzi egy fertőzés jelenlétét
Napokkal a tünetek jelentkezése előtt jelzi a fertőzést az algoritmus, amit az amerikai Védelmi Minisztérium és a Philips fejlesztett, de hamarosan civilek számára is elérhető lesz.

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának RATE (Rapid Assessment of Threat Exposure) programja azt a célt szolgálja, hogy minél gyorsabban tudják felmérni egy vírus vagy más fertőzés megjelenését a katonák körében és így még időben elejét tudják venni a széleskörű elterjedésének, ennek érdekében pedig egy olyan viselhető eszközt fejlesztettek, ami már a tünetek jelentkezése előtt jelzi a betegséget.

Az eszköz működése egy algoritmuson alapul, amit a koronavírus járvány ideje alatt gyűjtött adatokon gyakorlatoztattak, ezért a SARS-CoV-2 vírus jelenlétére utaló nyomokat hamar és nagy biztonsággal felismeri és a jövőben akár más vírusok és kórokozók feltűnését is detektálhatja. Mivel a módszerrel már a tünetek kialakulása előtt napokkal, átlagban kettő, de bizonyos esetekben akár hat nappal is, lehetséges észlelni a bajt, ezért több lehetőség nyílik rá, hogy a fertőzött egyént elkülönítsék a még egészséges társaitól, illetve a kezelését is hamarabb megkezdhetik.

A Védelmi Minisztérium számára ez elsősorban a katonák készültségi állapotának biztosításához szükséges feltételek megteremtése miatt előnyös, de a technológiát civilek számára is elérhetővé teszik a Philips jóvoltából. A cég a fő együttműködő partner a minisztérium projektjében és a sikeres tesztek után az algoritmusra épülő alkalmazást szélesebb körben is forgalmazzák majd, pontosabban beépítik más, kereskedelmi forgalomban kapható viselhető eszközökbe is, amennyiben igény jelentkezik rá.

A hadsereg körében a módszer hatékonyságának felmérését 4500 újabb tesztalany bevonásával folytatják és kiterjesztik az algoritmussal kompatibilis eszközök körét is, többek között Garmin okosórákat és Oura okosgyűrűket is tesztelnek majd.

(Fotó: Cynthia Griggs/Air Force, Petty Officer 1st Class Chris Fahey/Navy)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Már egy kurzort is tud mozgatni a gondolataival az első Neuralinkkel ellátott ember
Elon Musk cége januárban ültette be az első páciensbe az implantátumot, ami kétirányú kommunikációt tesz lehetővé az emberi agy és a számítógép között.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.