Kávézaccból készült bakancs, ami zokni nélkül is viselhető

2021 / 07 / 17 / Perei Dóra
Kávézaccból készült bakancs, ami zokni nélkül is viselhető
Mintegy hatszáz évvel a kávé felfedezése után túlzás nélkül állíthatjuk, hogy manapság az emberiség meghatározó része ezzel indítja napját, sokan pedig simán eltűntetnek naponta négy-öt csészényi feketét is. Csakhogy, ahogy szinte minden más élelmiszer előállítása, úgy a kávéé is extra terhet pakol bolygónkra: évente ugyanis mintegy negyedmillió tonna kávézacc landol a szemetesekben.

A kávébakancs ötlete a CCILU márka fejéből pattant ki. A cég munkatársai nem kevesebbet vállaltak, minthogy megalkotják azt a lábbelit, ami száz százalékban megakadályozza a láb izzadását, így akár zokni nélkül is viselhető, hiszen gazdájának nem kell vízhólyagoktól vagy lábszagtól tartania. Korábban készült már kávézaccból sportmelltartó, jógaruha, szappan, szájmaszk, sőt, cipő is, a CCILU darabjainak legyártásánál azonban nagyobb arányban használnak kávézaccot, mint más termékeknél.

Ez pontosan annyit tesz, hogy a XpreSole Panto nevű cipő talpbetéte, bélése és külső - egyébként ígérete szerint száz százalékban vízálló - borítása körülbelül tizenöt csészényi zaccot tartalmaz. Ami nem kávé, az pedig újrahasznosított műanyag. A bakancs súlya kétszázharminc gramm, csúszásmentes talppal ellátott, mosógépben mosható, vegán és UV-álló lábbeli, félcipős és magasszárú kivitelben, négy színben (White Vanilla Latte, Brown Mocha, Black Americano, Black Espresso, ha már ugye kávéról beszélünk.)

A gyártó azokra is gondolt, akik szívesebben húznak zoknit, ezért kávézaccból készült fuszeklit is árulnak. Bár azokba csak két csészényi zacc kerül, cserébe viszont hatféle dizájnban elérhetőek. A Yanko Design cikke szerint a bakancs hamarosan újabb színekben is rendelhető, a márka Kickstarter kampánya ugyanis olyannyira sikeres, hogy a kitűzött tízezer dolláros célt már egy hónappal a határidő előtt elérték. Az early bird vásárlók július huszadikáig harminc százalékos engedménnyel szerezhetik be a cipőt, a szállítás pedig októbertől indul.

(Fotó: Yanko Design)

További cikkek a témában:

Egy kávéskanna miatt született meg a webkamera Manapság sötéten tekint ránk a laptopról, sőt a telefonról, és szinte fel sem tűnik a létezése – a webkamerát a Cambridge Egyetem egyik kávéskannájának köszönhetjük.

A mesterséges intelligencia a kávéhoz fűződő viszonyunkat is megváltoztathatja Világszerte minden hatvan emberből körülbelül egy megélhetését biztosítja a globális kávéellátási lánc, melynek rendszere mostanra elavult, tele van bizonytalansággal, igazságtalansággal, sőt korrupcióval. Hogy hogyan segíthet ezen a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a blokklánc alapú fizetési módok, arra több cégnek is van már ötlete. Ezekből emeltünk ki pár érdekeset.

A világ legjobb ötletei #7 - kávéscsészékbe ágyazott magvakból fák és vadvirágok nőnek Ahelyett, hogy kidobnánk a kávéscsészénket, hogy aztán a hulladéklerakóba kerüljön, miért is ne ültessük el, és nézzük, ahogy vadvirág vagy fa nő ki belőle.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.