Kék egészség: egyre több új tanulmány szerint egészségesebb tengerparton élni

2020 / 01 / 13 / Justin Viktor
Kék egészség: egyre több új tanulmány szerint egészségesebb tengerparton élni
Sok oka van annak, hogy többségünk nyugodtabb, boldog és még kreatívabbnak is érzi magát, miután valamennyi időt a tenger, vagy óceán mellett töltött. Egy tanulmányban 48 millió ember körülményeit elemezték és azt találták, hogy a jó egészség is gyakoribb a partok közelében.

Nem túl nagy felfedezés, ha azt mondjuk, hogy „intuitív módon” rájöttünk, hogy az óceán közelében töltött idő egészségünk és közérzetünk javulásához vezethet, hiszen sokunknak van erről első kézből szerzett tapasztalata. A derű, nyugalom, boldogság és az egyensúly érzése úgy tűnik olyan természetesen keletkezik bennünk, mint a hullámok, amelyek ritmikusan gurulnak partra, ls lágyan körbesimítva felfrissítik lábujjainkat.

Ha valaki kételkedve a fentiekben, álmatlan éjszakáktól szenvedne, a télbe dermedt Kárpát-medencében, annak jó hírünk van: mindennek most már van tudományos alátámasztása is. Egy angliai tanulmány, 48 millió ember adatait elemezte, és az derült ki, hogy minél közelebb él valaki a parthoz, annál jobb az egészségi állapota.

A víz nélkülözhetetlen az élethez

Kijelenteni azt, hogy a víz nélkülözhetetlen az élethez, - amint azt mindannyian tudjuk, - nem túlzás, ez tény. A NASA mottója is az, a földönkívüli élet keresésében: „kövesd a vizet.” A víz az élet sok komplex biológiai folyamatához is nélkülözhetetlen, a felnőtt emberi test több mint felét, 60 százalékát teszi ki, az agy és a szív 73 százaléka, a tüdőnek pedig körülbelül 83 százaléka víz.

Nem csoda tehát, ha a víz vonzz minket, még akkor is, ha teljesen belemerülve viszonylag hamar megfulladunk. Időnként muszáj közel kerülnünk a vízhez, csak hogy jól érezzük magunkat, hogy megnézzük, megérintsük, megigyuk, vagy  a testünkre fröccsenjen. Mindenki ismeri a meleg zuhanyzás frissítő, stresszoldó hatását, mely visszaadja a nyugalmat, ahol rugalmasabbá, integráltabbá és kreatívvá válunk.

És van friss kutatási eredmény is, ami a személyes tapasztalatokat aláhúzza. Az Exeteri Egyetem kutatói 25 963 válaszadó körében végzett felmérés adatait használták fel. Úgy találták, hogy a legkevesebb jövedelemmel rendelkező háztartások mentális egészségéhez nagyban hozzájárulhat a tengerpart közelsége.

A kutatás azt sugallja, hogy azok, akik a parttól kevesebb mint egy kilométerre élnek, körülbelül 22 százalékkal kevésbé valószínűen mutatják  mentális egészségzavar tüneteit, mint azok, akik legalább 50 km-re laknak. Azok az alacsony jövedelmű háztartások, akik a parttól egy kilométernél kevesebbre laknak, mintegy 40 százalékkal kevésbé mutatnak ilyen tüneteket, mint azok, akik ugyanannyit keresnek, és  több mint 50 km-re élnek.

Az óceán

Az óceán partján töltött idő a gyógyulás és megújulás alapvető eleme. Ez az az oka, annak hogy az emberek általában a tengerpartra utaznak nyaralni. Nyaranta rengetegen fekszenek a parti homokban a napon, de sokkal kevesebb ember teszi ugyanezt a sivatag homokjában. Valójában a napimádás kifejezés is elhallgatja a történet felét, hiszen az általában a víz mellett történik, és a vízben való rendszeres felfrissülés is aktív része.

Az exeteri kutatás megállapításai növelik annak bizonyítékát, hogy a kék terekhez - különösen a tengerparti környezethez - való hozzáférés javíthatja az egészséget és a közérzetet.

Angliában körülbelül minden hatodik felnőtt legalább egy olyan mentálhigiénés rendellenességben szenved, mint a szorongás vagy a depresszió, és ezek sokkal valószínűbbek a szegényebb háttérrel rendelkező embereknél.

A Health and Place folyóiratban közzétett eredmények arra utalnak, hogy a tengerparthoz való hozzáférés hozzájárulhat a tengerhez közeli városok ezen egészségügyi egyenlőtlenségeinek csökkentéséhez. A kutatás a Health Survey for England (angliai egészségügyi felmérés) adatait használta fel.

A parton csukott szemmel fekve lazítás, az érkező és visszahúzódó hullámok ritmikus hangja ráhangol bennünket ki- és belégzésünk ütemére, az élet lüktető ritmusára. 

Kék egészség

Dr. Jo Garrett, aki a tanulmányt vezette, elmondta:

"Kutatásunk első ízben utal arra, hogy a tengerpart közelében élő szegényebb háztartásokban kevesebb a mentális egészségügyi rendellenesség tünete. A mentális egészséggel kapcsolatban ez a„ védőzóna” hasznos szerepet játszhat a magas és alacsony jövedelműek közötti versenyfeltételek kiegyenlítésében.”

Dr. Mathew White, az Exeteri Egyetem környezeti pszichológusa hozzátette: "A kék egészséggel kapcsolatos ilyen jellegű kutatás elengedhetetlen ahhoz, hogy meggyőzze a kormányokat a part menti területek védelmének, bővítésének, használatuk ösztönzésének szükségességéről.

Segítenünk kell a politikai döntéshozókat abban, hogy megértsék, hogyan lehet maximalizálni a városokban a jó közérzetet generáló „kék” terek hatásait, és biztosítani kell, hogy a hozzáférés mindenki számára tisztességes és inkluzív legyen, miközben nem pusztítja tovább törékeny tengerparti környezetünket.”

Az óceán mélykék színe váltja ki belőlünk leghatásosabban a boldogságot és kreativitást, a spektrum összes színe közül. Wallace J. Nichols tengerbiológus azt is megjegyzi, hogy az óceánra nézve

„A vizuális bevitel egyszerűsödik. Amikor a víz szélén állsz, és a horizontra nézel, akkor ez vizuálisan egyszerűbb élmény ahhoz a szobához képest, melyben jelenleg ülsz, vagy egy városhoz, amelyen sétálsz, ahol több millió információ ér minden másodpercben."

(Forrás: CollectiveEvolution, Telegraph Képek: Needpix)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.