Kellemetlen: a Netflix védette le hamarabb a Space Force nevet, nem az amerikai hadsereg

2020 / 06 / 09 / Felkai Ádám
Kellemetlen: a Netflix védette le hamarabb a Space Force nevet, nem az amerikai hadsereg
A Space Force lényege (mármint a valódié, nem a sorozaté) Donald Trump egy 2018-as beszéde szerint, hogy ideje felismerni, az űr is épp olyan háborús terep lehet, mint a föld, a levegő vagy a tengerek. Meg kell tehát védeni. A probléma, hogy egyelőre úgy tűnik, magát a Space Force nevet sem sikerült megvédeni. Levédetni pedig még annyira sem.

A Netflix Space Force című sorozata az előző hónap végén debütált, és bár nem győzte meg a kritikusokat, a kérdés azért felmerülhetett egyesekben, hogy miként használhatják ennyire zavartalanul egy komédia címeként az amerikai hadsereg éppen születő, legújabb ágának a nevét. A válasz kérdésre pedig: úgy hogy az övék. Mármint a Netlfixé.

A streaming-szolgáltató ugyanis nem csak az Egyesült Államokban védette le a Space Force elnevezést, de Európában, Ausztráliában, Mexikóban és lényegében az egész világon. Eközben a Space Force névért a Légierőnek éppen folyamatban van egy névhasználatra vonatkozó, benyújtott engedélykérelmének az elbírálása, amely csak az USA területére lesz egyáltalán érvényes a Hollywood Reporter szerint.

Az azonos elnevezések amúgy nem feltétlen jelentenek gondot, amíg élesen elhatárolható dolgokra alkalmazzák őket: jelen esetben tehát egy tévésorozatra és a hadsereg egy részére. De akkor már esetleg probléma merülhetne fel, ha a Netflix a sorozat sikerén (ilyesmi egyelőre annyira nincs neki) felbuzdulva mondjuk Space Force feliratos egyenruha replikációkat dobna piacra.

A sereg amúgy eddig sem sietett levédetni a különböző katonai csoportjait, és az sem igazán foglalkoztatta őket, ha mások ezt megtették. Így történhetett, hogy a Paramount Pictures hatszor védette le a „JAG” nevet 1995 és 2005 között, amíg az azonos című sorozatuk futott. A kormánynak pedig ez ellen nem is volt kifogása.

Ugyanakkor született már botrány abból, hogy egy magáncég katonai elnevezésre akart rátenyerelni. 2011-ben például egészen szürreális módon napokkal Osama bin Laden likvidálása után a főleg gyerekeknek szóló termékeiről ismert Disney akarta levédetni a „Seal Team 6” nevet. A kapitalista hozzáállást teljesen kipörgető gesztus jegyében ráadásul a Seal Team 6-et nem csak szórakoztató termékekre védette volna le, hanem lényegében mindenre: ruhára, cipőre, sapkára – nyilván hogy a hazafias csemetéknek legyen mit hazavinniük Disneylandből, ha Mickey egeret már nem tartanák elég menőnek.

Ebből az esetből azonban akkora botrány lett, hogy a Disney inkább letett a szándékáról.

Amennyiben viszont most kenyértörésre kerülne a sor, a közvélemény nem biztos, hogy a hadsereg mögé állna. Ráadásul a Netflixnek akkor sem kellene félnie, ha nem ő birtokolná a Space Force nevet. Az első alkotmánymódosítás ugyanis lehetővé teszi a név felhasználását parodisztikus célzattal, sőt ha nagyon eldurvulna a jogi csatározás, akkor előkerülhet érvként a név kifejezett művészi célú felhasználása, amíg az nem okoz szándékos és nyílt félrevezetést.

A Netflix azonban nem csak Amerikában mutatja be a szellemi termékeit, így a Space Force-ot sem, és nem minden országban van érvényben az első alkotmánymódosításhoz hasonló szabályozás. A streaming-szolgáltatónak viszont emiatt sem kell aggódnia, mivel a nevet minden számára releváns országban bejegyeztette.

A Légierő szóvivője szerint egyébként jelenleg nincs semmi csatározás a névhasználat miatt a Netflix és a sereg között.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.