Kellemetlen: a Netflix védette le hamarabb a Space Force nevet, nem az amerikai hadsereg

2020 / 06 / 09 / Felkai Ádám
Kellemetlen: a Netflix védette le hamarabb a Space Force nevet, nem az amerikai hadsereg
A Space Force lényege (mármint a valódié, nem a sorozaté) Donald Trump egy 2018-as beszéde szerint, hogy ideje felismerni, az űr is épp olyan háborús terep lehet, mint a föld, a levegő vagy a tengerek. Meg kell tehát védeni. A probléma, hogy egyelőre úgy tűnik, magát a Space Force nevet sem sikerült megvédeni. Levédetni pedig még annyira sem.

A Netflix Space Force című sorozata az előző hónap végén debütált, és bár nem győzte meg a kritikusokat, a kérdés azért felmerülhetett egyesekben, hogy miként használhatják ennyire zavartalanul egy komédia címeként az amerikai hadsereg éppen születő, legújabb ágának a nevét. A válasz kérdésre pedig: úgy hogy az övék. Mármint a Netlfixé.

A streaming-szolgáltató ugyanis nem csak az Egyesült Államokban védette le a Space Force elnevezést, de Európában, Ausztráliában, Mexikóban és lényegében az egész világon. Eközben a Space Force névért a Légierőnek éppen folyamatban van egy névhasználatra vonatkozó, benyújtott engedélykérelmének az elbírálása, amely csak az USA területére lesz egyáltalán érvényes a Hollywood Reporter szerint.

Az azonos elnevezések amúgy nem feltétlen jelentenek gondot, amíg élesen elhatárolható dolgokra alkalmazzák őket: jelen esetben tehát egy tévésorozatra és a hadsereg egy részére. De akkor már esetleg probléma merülhetne fel, ha a Netflix a sorozat sikerén (ilyesmi egyelőre annyira nincs neki) felbuzdulva mondjuk Space Force feliratos egyenruha replikációkat dobna piacra.

A sereg amúgy eddig sem sietett levédetni a különböző katonai csoportjait, és az sem igazán foglalkoztatta őket, ha mások ezt megtették. Így történhetett, hogy a Paramount Pictures hatszor védette le a „JAG” nevet 1995 és 2005 között, amíg az azonos című sorozatuk futott. A kormánynak pedig ez ellen nem is volt kifogása.

Ugyanakkor született már botrány abból, hogy egy magáncég katonai elnevezésre akart rátenyerelni. 2011-ben például egészen szürreális módon napokkal Osama bin Laden likvidálása után a főleg gyerekeknek szóló termékeiről ismert Disney akarta levédetni a „Seal Team 6” nevet. A kapitalista hozzáállást teljesen kipörgető gesztus jegyében ráadásul a Seal Team 6-et nem csak szórakoztató termékekre védette volna le, hanem lényegében mindenre: ruhára, cipőre, sapkára – nyilván hogy a hazafias csemetéknek legyen mit hazavinniük Disneylandből, ha Mickey egeret már nem tartanák elég menőnek.

Ebből az esetből azonban akkora botrány lett, hogy a Disney inkább letett a szándékáról.

Amennyiben viszont most kenyértörésre kerülne a sor, a közvélemény nem biztos, hogy a hadsereg mögé állna. Ráadásul a Netflixnek akkor sem kellene félnie, ha nem ő birtokolná a Space Force nevet. Az első alkotmánymódosítás ugyanis lehetővé teszi a név felhasználását parodisztikus célzattal, sőt ha nagyon eldurvulna a jogi csatározás, akkor előkerülhet érvként a név kifejezett művészi célú felhasználása, amíg az nem okoz szándékos és nyílt félrevezetést.

A Netflix azonban nem csak Amerikában mutatja be a szellemi termékeit, így a Space Force-ot sem, és nem minden országban van érvényben az első alkotmánymódosításhoz hasonló szabályozás. A streaming-szolgáltatónak viszont emiatt sem kell aggódnia, mivel a nevet minden számára releváns országban bejegyeztette.

A Légierő szóvivője szerint egyébként jelenleg nincs semmi csatározás a névhasználat miatt a Netflix és a sereg között.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.