Kellemetlen: Elon Musk adomány lélegeztetőgépei nem igazán lélegeztetőgépek

2020 / 04 / 03 / Felkai Ádám
Kellemetlen: Elon Musk adomány lélegeztetőgépei nem igazán lélegeztetőgépek
Ajándék lónak ne nézd a fogát – szokták mondani. Ám a mostani járvány idején a pozitív sajtóvisszhang bőven megtérül. Nyilván tudja ezt Elon Musk is, akinél profibban talán senki sem tud magának ingyen reklámot kerekíteni.

Más kérdés, hogy a tech atyaúristen világmegváltó sci-fi közbeavatkozásai időnként azért parádésan besülnek. Elég csak a thaiföldi barlangba rekedt gyerekek kimentésére gondolni, amikor is Musk mini tengeralattjáróinak a helyi hatóságok kevés hasznát vették, cserébe a cégvezér lepedofilozta a mentésben részt vevő, önkéntes brit búvárt.

Kis szerencsével persze az emberek a fehér lovon, fényes páncélban benyargalásra fognak emlékezni, a rossz ízű kudarcra pedig kevésbé.

Az utóbbi napokban Elon Musk ismét megtalálta magának a világsajtó napos oldalát, amikor is ezekben a vészterhes időkben leszállított a kórházaknak egy csomó lélegeztetőgépet. Ünnepelte is őt mindenki, hiszen a többi autógyár még csak most szerencsétlenkedik azzal, hogy valahogy áttérjenek ennek az esszenciális masinának az építésére.


Így fest egy lélegeztetőgép -- ránézésre is bonyultabb darab az alvássegítő készüléknél

Ugyanakkor a Teslánál sem eszik olyan forrón a kását: Musk cége nem pattintotta át magát pillanatok alatt orvosi eszköz gyártóvá, hanem egyszerűen felvásároltak a ResMed nevű cégtől egy csomó felesleges készüléket, majd ezeket osztották ki a kórházaknak.

Na jó, ez ugyan kisebb technikai bravúr, mint a teljes gyártósorok átállítása, de azért mégiscsak valami, hiszen egy a lényeg: a kórházaknak legyen minél több ilyen készülékük.

A gond ezzel csak az, hogy a Financial Times beszámolója szerint ezek nem az intenzív osztályokon használt légeztetőgépek, hanem olyan készülékek, melyeket az alvási apnoe-ban szenvedők szoktak használni. Magyarán egyszerű alvásterápiás gépek.

A különbség a nekünk nyilatkozó aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos szerint nem elhanyagolható. A lélegeztetőgép invazív, tehát bevezetik a páciens légútjába, és egy zárt rendszert képez azzal, valamint teljes légzéspótlást végez. Ezzel szemben az alvásterápiás készülék nem invazív, és csak kiegészíti a légzést a légzési szünetekben egy befújással.

Mondjuk Elon Musk mellett szóljon, hogy a Coronavirus Today-nak nyilatkozó néhány szakértő szerint ezek a készülékek legalább az enyhébb tüneteket produkálókon segíthetnek.

Más járványügyi szakemberek meglátása alapján viszont a hasonló gépek (BPAP és CPAP készülékek) akár még jobban is szétteríthetik egy-egy zárt térben a vírust, ami miatt az orvosok inkább nem használják ezeket.

A Financial Times egyébként megkereste a Teslát ezzel kapcsolatban, de még nem kaptak választ.

Egyelőre tehát úgy fest, hogy Elon Musk kicsit úgy járt el, mint a mesebeli okos lány (ellentéte): hozott is lélegeztetőgépet, de azért inkább nem hozott. Viszont a krónikus horkoláson még akár segíthet is.

(Kép: wikipedia)

 

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.