Kémkedik a felhasználók után a kínai TikTok, és nem ők az egyetlenek (lista a cikkben)

2020 / 06 / 27 / Justin Viktor
Kémkedik a felhasználók után a kínai TikTok, és nem ők az egyetlenek (lista a cikkben)
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy gondoljuk meg kétszer mire és melyik alkalmazásnak adunk engedélyt a telefonunkon, mérlegeljünk, és tartsunk be egy szigorúbb házirendet ezzel kapcsolatban. Ja és olvassuk rendszeresen a Rakétát, mert persze ez sem elég, és időről időre kiesik egy kellemetlen csontváz a kernelből.

Ctrl-C = levél a TikToknak

Az iOS 14 új funkciója figyelmezteti a felhasználókat, amikor az alkalmazások elolvassák a vágólapot, és mit ad isten, kiderült, hogy egyes alkalmazások bizony szüntelenül ezt teszik a vágólap adataival.

Azok a TikTok felhasználók, akik ‌iOS 14‌-re frissítettek, gyorsan észrevettek az állandó figyelmeztetéseket, ami arra hívta fel a figyelmüket, hogy a kínai TikTok néhány másodpercenként hozzáfér a vágólaphoz.

A lebukás után a TikTok még márciusban közölte, hogy eltávolítja a “funkciót”, de az Apple új szoftverfrissítése megmutatta, hogy ez nem történt meg.

Az úgy volt, hogy...

A cég közleményében úgy magyarázta a bizonyítványt, hogy a vágólap tartalmát a spam jellegű viselkedés azonosítása érdekében kellett néhány másodpercenként megvizsgálni. Az ‌iOS 14‌ június 22-i bétájának megjelenését követően a felhasználók számos népszerű alkalmazás használata közben láthattak hasonló értesítéseket. A vágólapra másolt szövegeinket jelenlegi tudásunk alapján sok kisebb mellett az alábbi nagyobb appok olvassák:

  • AccuWeather
  • Overstock
  • AliExpress
  • Call of Duty Mobile
  • Patreon
  • Starbucks
  • Google News
  • És még sok egyéb app.

A TikTok azóta feltöltött egy új frissített verziót az App Store-ba, amelyből kivették a spam-ellenes kém-funkciót a tömeges felhasználóvesztés és felháborodás lehetséges zavarok kiküszöbölése érdekében.

TikToks műveletek

A TikTok nem tért ki rá, hogy a “szolgáltatást” eltávolítják-e az Android készülékektől, sem arra, hogy a vágólapról elolvasott  adatokat tárolják-e vagy lemásolták-e saját szervereikre a felhasználók eszközeiről. 

Az iOS 14 megjelenése előtt először néhány fejlesztő adott riasztást, melyben tudatták a felhasználókkal és az Apple-el, hogy iPhone és iPad alkalmazások csendben hozzáférnek a vágólaphoz.

Bravo Apple!

Az új ‌iOS 14‌ vonatkozó funkciója úgy tűnik, hogy erre válaszként került hozzáadásra a rendszerhez, és az alkalmazások most már nem képesek TikTokban titokban olvasni a vágólapot anélkül, hogy a felhasználók pontosan tudnák, mi folyik.

Az ‌iOS 14‌ jelenleg a fejlesztők számára elérhető, de az Apple a a következő hónapban tervezi egy nyilvános béta verzió kiadását. A vágólap piszkálásának jelentése csak egy, a sok új adatvédelmi szolgáltatás közül, melyek teljes listája itt olvasható.

Steve Huffman a Reddit CEO-ja még februárban fundamentálisan parazita kémprogramnak nevezte a TikTokot.

(Forrás: MacRumors, TheTelegraph Képek: Unsplash)


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.