Tömegével jelenhetnek meg a pénztármentes boltok Magyarországon

2022 / 05 / 24 / Bobák Áron
Tömegével jelenhetnek meg a pénztármentes boltok Magyarországon
A Kende Gastro Zrt. mesterséges intelligenciával működő boltjában csak levesszük a polcról a kívánt terméket, és távozás után automatikusan levonják a kártyánkról a megfelelő összeget.

A Kende Péter és Kende Gábor által alapított vállalkozás nemrég mutatta be annak a konténerboltnak a prototípusát, amelyben már egyáltalán nincs szükség kasszákra, ugyanis a fizetési folyamat teljes egészében automatizált. Az AIFI Cloudpick megoldását használó rendszer hasonlóan működik, mint az Amazon boltjai: a rendszer kamerák és a mesterséges intelligencia segítségével regisztrálja, hogy mit vettünk le a polcról, ezeket pedig automatikusan beteszi egy virtuális kosárba, majd a bolt elhagyása után leemeli az összeget az alkalmazásban regisztrált kártyánkról.

A márciusi Sirha Budapest szakkiállításon bemutatott konténerbolt prototípusában egyelőre üdítők vásárlására van lehetőség, azonban Kende Gábor az MTI-nek elmondta, hogy a megoldás gyakorlatilag bármilyen termék árusítására alkalmas, így élelmiszereket, barkácseszközöket vagy akár állateledelt is lehet forgalmazni a szabványos, húsz négyzetméteres konténerben, amelynek ára 20-40 millió forint között mozog. Kende szerint a megoldás iránt már eddig is több százan érdeklődtek, többek között szinte az összes magyarországi kiskereskedelmi lánc is, a partnereik révén pedig már a közeljövőben több tíz pénztármentes bolt nyílhat az országban.

A cég szerint a pénztármentes boltok nagy előnye, hogy bárhova telepíthetőek és könnyen áthelyezhetőek, emellett éjjel-nappal nyitva tudnak tartani az év 365 napján. A mesterséges intelligencia segítségével a vásárlók viselkedése is sokkal pontosabban nyomon követhető, a rendszer ráadásul az árufeltöltést is megkönnyíti, hiszen nem csak azt érzékeli, hogy mit vettek le a polcról, de ugyanígy azt is meg tudja mondani, hogy milyen termékeket pakoltak ki.

Bár konténerboltból ez az első, a Kende Gastrónak már eddig is volt pénztármentes kereskedelmi egysége egy kávézó formájában, amit tavaly év végén nyitottak meg a váci úti Agora Parkban. A 100 négyzetméteres üzletben 21 kamera figyeli, hogy mit vettünk le a polcról, a kávé mellett pedig többek között üdítők, szendvicsek és rágcsálnivalók vásárlására is van lehetőség.

Helyesbítés: a cikk korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy a Kende Gastro konténerboltja az AiFi technológiáját használja. Bár a Budapest Agorában található kávézó esetében valóban ezt a megoldást használták, a konténerbolt már a Cloudpick technológiájával van felszerelve.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás, Kende Gastro)

Franciaországban megnyílt az első bolt, ahol csak elveszed az árut, aztán kisétálsz A konténerekből kialakított "Boxy" boltok a mesterséges intelligenciának köszönhetően pontosan tudják, hogy ki mit vásárolt, így nincs szükség kasszára.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.