Kenyában 52 házból álló lakónegyed készül 3D nyomtatással

2023 / 03 / 27 / Bodnár Barna
Kenyában 52 házból álló lakónegyed készül 3D nyomtatással
A 3D nyomtatás építőiparban történő alkalmazása nem új dolog, többek között Kaliforniában, Virginiában, Texasban és Mexikóban is épülnek otthonok ezzel a technológiával. A kenyai Kilifiben most készült el egy 3D nyomtatott lakópark első 10 épülete. A közösség neve Mvule Gardens, és végül 52 családi házból áll majd.

Az 14Trees nevű projekt, vagyis a svájci fenntartható építőipari vállalat, a Holcim és a British International Investment közös kezdeményezésének eredményeképpen elkészült épületek között hat három hálószobás, egyenként 836 négyzetméteres ház és négy két hálószobás, 616 négyzetméteres lakás van. A nyomtatás 2022 októberében kezdődött, azzal a kitűzött céllal, hogy tíz héten keresztül hetente elkészül egy adott ház összes fala. A Holcim szerint a két hálószobás házak falainak kinyomtatása mindössze 18 órát vett igénybe.

A figyelemreméltó eredményhez a dán COBOD cég BOD2 nyomtatóját használták. A cég szerint a BOD2 a leggyorsabb 3D építőipari nyomtató a piacon, két fős személyzet szükséges a működtetéséhez, és másodpercenként egy méternyi anyagot képes "megépíteni".

A vállalat egyik fő célja az eljárással az építési költségek csökkentése, ugyanis a Kenya délkeleti részén található Kilifiben a két hálószobás házak ára körülbelül 28 ezer dollártól (mintegy 10 millió forint) kezdődik. Ez nem tűnik kiugróan magas árnak, azonban egy átlagos kenyai számára szinte megfizetethetetlen. A 3D nyomtatással készült házak az ígéret szerint végül 20 százalékkal kerülnek majd kevesebbe, mint a hagyományos építéssel készült otthonok. További előny lehet, hogy a tervek szerint a jövőbeli lakástulajdonosok megtervezhetik majd házuk alaprajzát is, kihasználva a 3D nyomtatási konstrukció testre szabható jellegét.


A folyamatban lévő Mvule Gardens építkezés légifelvétele, az új házak 3D-s nyomtatott falaival. (Fotó: Holcim)

A világ számos részén jelentkező hatalmas lakáshiány miatt több millió ember él jelenleg is otthontalanul. E válság megoldásának legjobb módja persze az építkezés, de ezt intelligens, fenntartható és megfizethető módon kell tenni – és persze gyorsan is. A 3D nyomtatott lakások kritikusai szerint a költségmegtakarítás valószínűleg nem lesz olyan jelentős, mint amekorát a hírverés sugall, illetve a technológia környezetvédelmi szempontból sem ideális, mivel ezek az épületek cementet használnak, és a cement a szén-dioxid-kibocsátás egyik fő forrása. Ezenkívül a 3D nyomtatás csak családi házak építése esetén praktikus megoldás, és kevésbé alkalmazható a sűrű, többszintes házakban, amelyek hosszú távon, hatékonyan csökkentenék a lakáshiányt.

Kérdés, hogy valóban a 3D nyomtatott otthonok lesznek-e a „lakhatás Teslái”. A válasz még várat magára, az viszont biztos, hogy a lakhatási válság gyors megoldást kíván az Egyesült Államokban és világszerte, a 3D nyomtatott házak pedig sok esetben az egyetlen alternatívát jelentik.

Jelenleg az első 10 Mvule Gardens ház tetőfedése és festése zajlik, ezek befejeztével költözhetnek majd be a tulajdonosok új otthonaikba.

(Borítókép: Holcim)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.