Kenyában 52 házból álló lakónegyed készül 3D nyomtatással

2023 / 03 / 27 / Bodnár Barna
Kenyában 52 házból álló lakónegyed készül 3D nyomtatással
A 3D nyomtatás építőiparban történő alkalmazása nem új dolog, többek között Kaliforniában, Virginiában, Texasban és Mexikóban is épülnek otthonok ezzel a technológiával. A kenyai Kilifiben most készült el egy 3D nyomtatott lakópark első 10 épülete. A közösség neve Mvule Gardens, és végül 52 családi házból áll majd.

Az 14Trees nevű projekt, vagyis a svájci fenntartható építőipari vállalat, a Holcim és a British International Investment közös kezdeményezésének eredményeképpen elkészült épületek között hat három hálószobás, egyenként 836 négyzetméteres ház és négy két hálószobás, 616 négyzetméteres lakás van. A nyomtatás 2022 októberében kezdődött, azzal a kitűzött céllal, hogy tíz héten keresztül hetente elkészül egy adott ház összes fala. A Holcim szerint a két hálószobás házak falainak kinyomtatása mindössze 18 órát vett igénybe.

A figyelemreméltó eredményhez a dán COBOD cég BOD2 nyomtatóját használták. A cég szerint a BOD2 a leggyorsabb 3D építőipari nyomtató a piacon, két fős személyzet szükséges a működtetéséhez, és másodpercenként egy méternyi anyagot képes "megépíteni".

A vállalat egyik fő célja az eljárással az építési költségek csökkentése, ugyanis a Kenya délkeleti részén található Kilifiben a két hálószobás házak ára körülbelül 28 ezer dollártól (mintegy 10 millió forint) kezdődik. Ez nem tűnik kiugróan magas árnak, azonban egy átlagos kenyai számára szinte megfizetethetetlen. A 3D nyomtatással készült házak az ígéret szerint végül 20 százalékkal kerülnek majd kevesebbe, mint a hagyományos építéssel készült otthonok. További előny lehet, hogy a tervek szerint a jövőbeli lakástulajdonosok megtervezhetik majd házuk alaprajzát is, kihasználva a 3D nyomtatási konstrukció testre szabható jellegét.


A folyamatban lévő Mvule Gardens építkezés légifelvétele, az új házak 3D-s nyomtatott falaival. (Fotó: Holcim)

A világ számos részén jelentkező hatalmas lakáshiány miatt több millió ember él jelenleg is otthontalanul. E válság megoldásának legjobb módja persze az építkezés, de ezt intelligens, fenntartható és megfizethető módon kell tenni – és persze gyorsan is. A 3D nyomtatott lakások kritikusai szerint a költségmegtakarítás valószínűleg nem lesz olyan jelentős, mint amekorát a hírverés sugall, illetve a technológia környezetvédelmi szempontból sem ideális, mivel ezek az épületek cementet használnak, és a cement a szén-dioxid-kibocsátás egyik fő forrása. Ezenkívül a 3D nyomtatás csak családi házak építése esetén praktikus megoldás, és kevésbé alkalmazható a sűrű, többszintes házakban, amelyek hosszú távon, hatékonyan csökkentenék a lakáshiányt.

Kérdés, hogy valóban a 3D nyomtatott otthonok lesznek-e a „lakhatás Teslái”. A válasz még várat magára, az viszont biztos, hogy a lakhatási válság gyors megoldást kíván az Egyesült Államokban és világszerte, a 3D nyomtatott házak pedig sok esetben az egyetlen alternatívát jelentik.

Jelenleg az első 10 Mvule Gardens ház tetőfedése és festése zajlik, ezek befejeztével költözhetnek majd be a tulajdonosok új otthonaikba.

(Borítókép: Holcim)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.