Képekké alakítja a szavakat az Nvidia algoritmusa

2021 / 11 / 26 / Bobák Áron
Képekké alakítja a szavakat az Nvidia algoritmusa
Az Nvidia 2019-ben mutatta be a GauGAN nevű mesterséges neurális hálózatát, amely már akkor is mindenkit lenyűgözött, hiszen a gépi tanulással betanított mesterséges intelligencia a legprimitívebb rajzokból is fotórealisztikus képeket tudott létrehozni. A GauGAN 2.0-val viszont a cég ennél is tovább ment, ugyanis a program már arra is képes, hogy néhány szó alapján kreáljon nekünk korábban nem létező képeket.

A videó elég világosan megmutatja, hogy miről van szó, igaz, az Nvidia azért némileg kiszínezte a valóságot, hiszen ahogy azt ide kattintva rögtön ki is próbálhatjuk, az algoritmus nem valós időben alakítja a képeket, hanem csak miután rákattintunk a renderelésre.

A fiktív tájképek megalkotásához a GauGAN 2 oldalán először be kell pipálnunk alul a dobozt, amivel elfogadjuk a felhasználási feltételeket, majd az input utilization sor mellett ki kell választanunk a "text" feliratot. Ezután kiválasztunk egy képet a jobb felső sorban, és miután angolul megadunk egy leírást, rá kell kattintanunk a jobbra mutató nyílra (render output). Mivel a neurális hálózatot tízezer tájképpel tanították be, így elsősorban olyan leírásokkal működik, amelyek az ilyen képekhez passzolnak; a "havas hegytető" és a "tengerpart éjjel" leírásra például nagyon meggyőző találatokat kaptunk, a "róka kalappal"-ra (a galériában az utolsó kép) viszont már annál kevésbé.

(Techspot)

További cikkek a témában:

Nézegessünk városokat, embereket és autókat, melyek nem léteznek, csak az MI hozta őket létre! Sosem létezett autók, emberek, akik meg sem születtek, véletlenszerűen generált bogarak. A mesterséges intelligencia összerak bármit: a cikkben közölt linkeken bepillanthatunk egy univerzumba, amely csak digitálisan létezik.

Mesterséges intelligencia mutatja meg, hogy nézhetett ki Van Gogh, Napóleon és a Mona Lisa a valóságban Vannak emberek, akiknek arcvonásait mind jól ismerjük, noha soha nem készült róluk fénykép. De vajon felismernénk-e őket, ha holnap szembe jönnének velünk az utcán?

Mintha tegnap történt volna, annyira jó minőségű ez a Hindenburg léghajó katasztrófájáról készült videó A 4K-s felbontású, színes felvételek láttán nem is gondolnánk, hogy már közel 85 éve történt a történelem egyik leghíresebb légi katasztrófája.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.