Digitális detox képernyőfüggőknek 2400 dolláros jutalommal

2021 / 03 / 25 / Justin Viktor
Digitális detox képernyőfüggőknek 2400 dolláros jutalommal
Ma világszerte több mint hárommilliárd okostelefon-felhasználó van és ez a szám több százmillióval nőhet majd a következő néhány évben. 2021-ben elérheti a 3,8 milliárdot is. A kutatások szerint az elmúlt tíz percben a bolygó lakosságának 34 százaléka valószínűleg ránézett a Facebookjára, nem csoda hát, ha nagy figyelmet kapnak az ilyen kihívások.

Egy nap képernyőmentesen

Egy amerikai vállalat 2400 dollárt (mintegy 740 ezer forintot) ajánlott fel két önkéntesnek, akik vállalják, hogy egy egész napot kibírnak bármilyen képernyő érintgetése vagy bámulása nélkül. Digitális detoxikáló kampányuk nagy figyelmet kapott, ami azt jelenti, hogy valami fontosat talált benne a közvélemény. 

Az amerikai családok több mint 3/4-e szeretne digitális méregtelenítést a járványt követően. A pandémia okozta lezárások során Ausztráliában a képernyő előtt töltött idő 70-80 százalékos növekedését tapasztalták a szélessávú internet-előfizetők körében, Nagy-Britanniában pedig idejük körülbelül 40 százalékában tévét és online videókat néztek az emberek. A válaszadók képernyő előtt töltött ideje duplázódott a járvány kezdete óta.

A Reviews háztartási termékeket és szolgáltatásokat forgalmaz, a kampány neve pedig 2021 Digital Detox Challenge. "Ha amúgy is arra vágyunk, hogy egy napig megszabaduljunk a készülékeinktől, ugyanakkor pénzt is szeretnénk, akkor ez a tökéletes lehetőség a számunkra. Ha mindez túl könnyűnek tűnik, akkor valószínűleg nincs is olyan nagy szükségünk a méregtelenítésre, ezért inkább telefonfüggő barátaink és családtagunk lehet az ideális jelölt" - olvasható a cég honlapján. 

A honlapon 2021. március 26-ig jelentkezhet bárki, aki rendelkezik munkavállalási engedéllyel az USA vagy Ausztrália területén. 

Eszköztelen eszközkezelés

A brit felnőttek átlag napi 8 óra 41 percet töltenek képernyők előtt, ami gyakorlatilag több idő, mint amennyi alvásra elmegy, az online töltött idejük pedig hetente átlagosan egy napot tesz ki. A gyerekek napi 6 és fél órát töltenek képernyők előtt, a globális átlag internetező közösségi médiafelületeken eltöltött ideje pedig napi 2,15 óra, szemben a 2012-es 1,5 órával. Minden 12 percben ellenőrizzük az okostelefonunkat. Egy 2016-os tanulmány szerint naponta 2617 alkalommal koppintunk, csúsztatunk és kattintunk eszközeinken, az Egyesült Királyságban élő felnőttek pedig heti 25 órát töltenek online, szemben a 2005. évi heti 9 órával.

A Reviews kihívás 24 órán keresztül tiltott eszközeinek listáján szerepelnek a mobiltelefonok, televíziók, játékeszközök, számítógépek és laptopok, valamint az intelligens órák és egyéb hordozható eszközök, sőt az olyan intelligens-otthon eszközök is mint az Amazon Alexa, vagy akár a Roomba. 

A kihívás iránti érdeklődés rámutat arra, hogy milyen nagy mértékben váltunk függővé mobil és egyéb elektronikus eszközeinktől, és mennyire eszköztelenek vagyunk ha ennek elhatalmasodása ellen kellene tennünk valamit.

A Reviews.org elvégzett egy amerikai felmérést is, melynek eredményei szerint a válaszadók 56,4 százaléka „kicsit” függőnek tartja magát a telefonjától. Az Addictive Behaviors tudományos folyóiratban megjelent tanulmányából az is kiderült, hogy az okostelefonoktól való túlzott függőség ugyanúgy hat az agyunkra, mint a drogfogyasztás. A tudósok által egyelőre nem teljesen tisztázott és értett bizonyítékok szerint a felsorolt eszközök úgy változtatják meg a gyermekek agyát, amit még nem értenek teljesen.

(Forrás: CNN Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Nagy horderejű technológiai fejlesztés kapujában a csúcskategóriás okostelefonok piaca Nemsokára olyan technológia érkezhet az okostelefonokba, mely fenekestől felforgathatja a piacot és átírhatja a játékszabályokat. A fejlesztés nem csak a mobilokat érintheti és komplett termékkategóriákat tehet feleslegessé, jósolja a Forbes elemzése.

Kibertámadás érte az oxfordi koronavírus-kutató labort A laboratórium nyilatkozata szerint a támadás során nem sérültek a klinikai vagy oltóanyag-fejlesztési adatok.

Eljött hát végül a jelszókalipszis, minden idők legnagyobb adatszivárgása, 3,27 milliárd jelszóval A szaksajtó lakonikusan csak minden idők legnagyobb bejelentkezési adatszivárgásának és minden adatszivárgások édesanyjának nevezi a COMB-ot, melynek mérete a bolygó teljes lakosságának 40 százalékára rúg.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.