Kérdőjelek a milliós Remdesivir koronavírus-gyógyszer körül

2020 / 06 / 30 / Justin Viktor
Kérdőjelek a milliós Remdesivir koronavírus-gyógyszer körül
A 3150 forint alapanyag-költségű teljes, átlag öt napos Remdesivir kezelés árcímkéjén jelenleg a 982 209 forintos ár szerepel. Ráadásul van, aki szerint a marketingkampánya nagyobb, mint a hatásossága, és van sokkal olcsóbb, hatásosabb gyógyszerkoktél is, szabadalmi védettség nélkül.

Drága az élet

A Gilead Sciences, a COVID-19 Remdesivir nevű gyógyszere mögött álló vállalat nemrégiben jelentette be, hogy mennyit számít fel vírusellenes gyógyszeréért az USA piacán.

A magánvállalati egészségbiztosítással rendelkező betegek körülbelül 520 dollárt (163 796 forint) fizethetnek egy adagért. Ez a betegek túlnyomó többségének öt napos kezeléséig 3120 dollár (982 440 forint), tíz napig húzódó ellátás esetén 5720 dollár (1 802 005 forint). Mivel a Remdesivir lehet az első olyan COVID-19 kezelés, ami megkapja a teljes FDA jóváhagyást, az ára is precedenst teremthet más új, később érkező kezeléseknek. Bár az is előfordulhat, hogy a szintén szövetségi jóváhagyásra váró, nagyságrendekkel olcsóbb Dexametazon szorítja majd le ehelyett a Remdesivir árát.

A magas amerikai bekerülési árat - amely adagonként 390 dollár (122 938 forint) a Medicare állami biztosítás ernyője alatt - júliusban vezetik be. A Gilead szemmel láthatóan ezen próbálja meg visszatéríteni kutatási és fejlesztési beruházásait, miközben a világ számos kórházába szállítja a gyógyszert. Ezen felül Daniel O'Day a Gilead vezérigazgatója elmondta, hogy a betegek ráadásul alacsonyabb összegű kórházi számlát fizethetnek, amennyiben a Remdesivir lerövidíti a kórházi tartózkodási idejüket.

"America First" policy

A gyógyszert a Gilead szeptemberig kizárólag az Egyesült Államokban forgalmazza, mintegy 500 ezer adagot juttatva ezzel a belföldi piacra.

Más országok - június 26-ig a vállalat 127 országgal állapodott meg a forgalmazásról - valószínűleg a Medicare költségeihez hasonló árakat alkudhatnak majd ki maguknak, amikor a Gileadtól vásárolnak. Olyan országokban, mint például Banglades, ahol a Gilead a gyógyszert generikus gyógyszerkészítőknek is licenszelte, a teljes kezelési eljárás költségei 1000 dollár (315 204 forint) alatt maradhatnak, mivel a teljes Remdesivir kezelés alapanyagköltsége kevesebb, mint 10 dollárba kerül.

Túlárazás közpénzből

A Public Citizen, a fogyasztói érdekképviseleti csoport sértőnek találta az új árat, megjegyezve, hogy a Remdesivir kifejlesztéséhez 79 millió dollár közpénzt (is) felhasználtak. A Public Citizen fogyasztói érdekképviseleti csoport hétfőn tett nyilatkozatában figyelmeztetett:

"A Gileadnak lehetősége van meghatározni a Remdesivir árát az USA-ban, és egyetlen kormányzati vagy magánbiztosító sincs, aki akár csak eljátszhatna a gondolattal, hogy feláll a tárgyalóasztaltól."

A Remdesivirt először májusban engedélyezték az FDA sürgősségi felhatalmazása alapján. Abban az időben az adatok azt sugallták, hogy a koronavírusos betegek kórházi tartózkodását a gyógyszerrel átlagosan négy nappal csökkenthetik, összehasonlítva azokkal, akik standard kezelést kaptak Remdesivir nélkül. Tekintettel a kórházak COVID-19 osztályain való tartózkodás éjszakánkénti költségére, a gyorsabb távozás jelentősen alacsonyabb számlát jelent.

A kritikusok hosszú ideje azzal vádolják a Gileadot, - mely olyan úttörő gyógyszerek előállítója, mint az első hepatitis C gyógyszer, vagy a Truvada, a HIV-fertőzés megelőzésére szedhető napi tabletta, - hogy túlárazza a termékeit. A hepatitis C gyógyszerét, a Sofosbuvirt például tablettánként 1000 dollárért adják.

 

A Remdesivir jelenleg az egyetlen olyan kezelés, amelyről kimutatták, hogy felgyorsítja a gyógyulási időt súlyosan beteg koronavírusos betegekben. Az amerikai  Nemzeti Egészségügyi Intézet által szponzorált nagyszabású klinikai vizsgálat megállapította, hogy a gyógyszer átlagosan négy nappal lerövidítette a gyógyulási időt, bár nem csökkentette a halálesetek számát.

Hol az antivirális hatás?

Ugyanakkor nem mindenki szerint egyértelmű, hogy a Remdesivir segít a koronavírus betegeken. "A Remdesivir, amennyire meg tudom mondani, egyáltalán nem működik, vagy csak csekély hatása van" - mondta William Haseltine, egy olyan tudós, aki évtizedek óta tanulmányozza a vírusokat és az Egyesült Államok kormányának a HIV/AIDS-járványra adott válaszát segített vezetni.

"Összehasonlítható a Tamiflu-val, és talán nem is ugyanolyan jó" - tette hozzá Haseltine, utalva egy másik vírusellenes gyógyszerre, amely 20 éve kapható orvosi vényre, és amelyet az elkövetkező hónapokban várhatóan vény nélkül is meg lehet majd venni az USA gyógyszertáraiban.

Haseltine, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának Biokémiai Farmakológiai és Emberi Retrovirológiai osztályának létrehozója rámutatott, hogy a Gilead nem hozta nyilvánosságra azokat az adatokat, amelyek igazolják a Remdesivir hatását a Covid-19-es betegekben található vírusok számára. Eközben a The Lancet-ben közzétett, a gyógyszerről szóló kínai tanulmány azt mutatja, hogy a gyógyszer nem csökkentette a koronavírus mennyiségét a betegekben.

"Ezért nevezem a Remdesivirt "begöndörített" gyógyszernek" - mondta Haseltine. "Amikor a kínaiak megpróbálták megtalálni az antivirális hatást, akkor az nem volt ott."

A Remdesivir iránti izgalom Haseltine szerint alapvetően egy, a Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) által szponzorált tanulmányon alapul, amely kimutatta, hogy a gyógyszert szedő emberek gyorsabban gyógyultak, mint azok, akik nem vették be. Átlagosan 11 nap alatt javult az állapotuk, szemben a placebót szedőknél eltelt 15 nappal.

A New England Journal of Medicine május 22-én közzétett cikke szerint enyhén javult a kórházi betegek állapota, akik Remdesivirt szedtek, bár a gyógyszer nem segített a leginkább betegeknek, akik nagy mennyiségű oxigént kaptak lélegeztetőgépeken keresztül, vagy más módon. A gyógyszer nem javította jelentősen a betegek esélyét a Covid-19 túlélésére sem.

Egy gyógyszer mind felett

Ennek ellenére egy április 29-i sajtótájékoztatón  Donald Trump elnök a NIAID igazgatójával, Dr. Anthony Fauci-val, az Ovális Iroda sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a klinikai tesztek előzetes eredményei bizonyították, hogy

„egy gyógyszer gátolhatja ezt a vírust”.

Haseltine szerint azóta a Remdesivirt úgy pozicionálják,  mint a megváltást és a Gileadot, mint annak jóindulatú adományozóját.

Míg egyes amerikai betegek és családtagjaik az elmúlt hetekben kétségbeesetten próbálták megszerezni a Remdesivirt, addig egy másik Covid-19 kezelés csendesen hatékonyabbnak bizonyult. Bár úgy tűnik, hogy egyik lehetőség sem a Covid-19 gyógyszeres kezelésének ideális formája, egy három gyógyszerből álló koktél-terápia jobban csökkentette a betegek gyógyulásához szükséges időt, mint a Remdesivir.

Azok az emberek, akik a béta-1b interferon, a lopinavir-ritonavir és a ribavirin kombinációját választották, hét nap alatt jobban lettek, míg azok, akik nem ezt szedték 12 nap alatt gyógyultak meg.

Kimutatható vírusszám csökkenés

Kritikus szemmel nézve, az új kezelésnek még egy nagy előnye van a Gilead gyógyszerével szemben: egyértelműen csökkentette a koronavírus mennyiségét azoknál a betegeknél, akik beszedték, írja a The Lancet-ben május 8-án közzétett tanulmány.

Mindeddig azonban elmaradt a betegek hatalmas rohama az új kezelést követelve, aminek legalább részben az lehet az oka, hogy ezt nem reklámozta jelentős marketingkampány.

Érdemes hozzátenni, hogy ebben az új kombinációban szereplő mindhárom gyógyszer generikus, vagyis már nem áll szabadalmi védettség alatt, ami azt jelenti, hogy egyetlen társaság sem lenne képes jelentősen - mondjuk a Gilead néhány százszoros haszonkulcsával - profitálni az előállításukból, terjesztésükből.

(Forrás: TNYT, Futurism, TheIntercept Képek: Gilead, Af.mil)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.