Készül a színtévesztést korrigáló kontaktlencse!
2020 / 03 / 05 / Rácz Tamás
Készül a színtévesztést korrigáló kontaktlencse!
Eddig csak szemüveggel lehetett úgy-ahogy korrigálni ezt a rendellenességet, de egy izraeli kutatócsoport jobb megoldást talált.

A piros-zöld színtévesztés a leggyakoribb színlátással kapcsolatos probléma, világszerte mintegy hárommillió embert (túlnyomórészt, de nem kizárólag férfiakat) érint. Nekik fejlesztett a Tel-Avivi Egyetem kutatócsoportja új kontaktlencsét.

A kutatók az úgynevezett "metasurface"-technológiát használták fel. A fogalomra nem találtunk elfogadott magyar megfelelőt, mindenesetre simán fordíthatjuk metafelületnek, ami a természetben nem előforduló, speciális rendezettséggel, optikai tulajdonsággal bíró igen vékony anyag, filmréteg. A kutatás célja nem is az volt, hogy megtalálják a megfelelő anyagot és geometriát a színtévesztés korrekciójára, hanem hogy megoldják annak megfelelő felvitelét egy hajlított felületre.


Látod a számot a körben? Akkor minden OK, de ha nem látod, neked készül az új kontaktlencse

A végeredmény egy olyan, jelenleg is kapható légáteresztő kemény kontaktlencse laboratóriumi kezelésével készült optikai segédeszköz, amely akár tízszeres mértékben javíthatja a piros-zöld kontraszt észlelését, ez pedig a színtévesztők számára gyakorlatilag funkcionálisan teljes színlátást eredményez. A lencse hamarosan kereskedelmi forgalomba is kerülhet a klinikai tesztek elvégzése után.


Igényes és férfias történeteket keresel? A Roadstert neked írjuk!
Olvass bele az egyik legszínvonalasabb hazai magazinba, szeretni fogod! A Roadster egy fantasztikus utazás az élet legjobb területein...
Kövesd a Rakétát a Facebookon is!
Kövess, üzenj, kommentelj a Rakéta Facebook oldalán!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.