Készül a színtévesztést korrigáló kontaktlencse!

2020 / 03 / 05 / Rácz Tamás
Készül a színtévesztést korrigáló kontaktlencse!
Eddig csak szemüveggel lehetett úgy-ahogy korrigálni ezt a rendellenességet, de egy izraeli kutatócsoport jobb megoldást talált.

A piros-zöld színtévesztés a leggyakoribb színlátással kapcsolatos probléma, világszerte mintegy hárommillió embert (túlnyomórészt, de nem kizárólag férfiakat) érint. Nekik fejlesztett a Tel-Avivi Egyetem kutatócsoportja új kontaktlencsét.

A kutatók az úgynevezett "metasurface"-technológiát használták fel. A fogalomra nem találtunk elfogadott magyar megfelelőt, mindenesetre simán fordíthatjuk metafelületnek, ami a természetben nem előforduló, speciális rendezettséggel, optikai tulajdonsággal bíró igen vékony anyag, filmréteg. A kutatás célja nem is az volt, hogy megtalálják a megfelelő anyagot és geometriát a színtévesztés korrekciójára, hanem hogy megoldják annak megfelelő felvitelét egy hajlított felületre.


Látod a számot a körben? Akkor minden OK, de ha nem látod, neked készül az új kontaktlencse

A végeredmény egy olyan, jelenleg is kapható légáteresztő kemény kontaktlencse laboratóriumi kezelésével készült optikai segédeszköz, amely akár tízszeres mértékben javíthatja a piros-zöld kontraszt észlelését, ez pedig a színtévesztők számára gyakorlatilag funkcionálisan teljes színlátást eredményez. A lencse hamarosan kereskedelmi forgalomba is kerülhet a klinikai tesztek elvégzése után.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.