Készül az első hollywoodi film, amiben egy valódi robot játssza a főszerepet

2020 / 06 / 27 / Bobák Áron
Készül az első hollywoodi film, amiben egy valódi robot játssza a főszerepet
Bár Hollywood története tele van olyan bluckbusterekkel, amelyekben robotok voltak a főszereplők (elég akár csak a Terminátorra vagy a Transformers-filmekre gondolni), olyan még nem fordult elő a filmgyártás történetében, hogy a főszerepet egy valódi, mesterséges intelligenciával rendelkező robotra bízták volna. Az egyelőre csak "b" címen futó projektet ráadásul nem is kis büdzséből, 70 millió dollárból forgatják.

A The Hollywood Reporter szerint a film producere, Sam Khoze az Erica nevű androidot szemelte ki a főszerepre, akivel néhány jelenetet tavaly már fel is vettek Japánban. Fontos hangsúlyozni, hogy Erica esetében nem a filmesek által régóta használt, távirányítású animatronic robotról van szó, amilyeneket például a Jurassic Parkban is láthattunk, hanem egy önállóan cselekvő gépről. A forgatókönyv szerint a történet középpontjában egy titkos kísérlet áll, amellyel az emberi DNS-t igyekeznek tökéletesíteni, ám miután a program veszélyessé válik, az azt létrehozó tudós segít megszökni Ericának a laboratóriumból. A film Khoze számára is kitörési pont lehet, aki az IMDb szerint eddig meglehetősen felejthető filmek felett bábáskodott, ám mindenképpen jó jel, hogy a "b"-t az a Capital Media is finanszírozza, akiknek a 2017-es Loving Vincent című filmjét Oscarra jelölték animációs film kategóriában.


Erica, a robot (Fotó: Hiroshi Ishiguro Laboratories)

A filmről a cselekményen kívül egyelőre nem sok tudható, a "b"-nek jelenleg még rendezője sincs, és a szereplők közül is egyedül a főszereplő, Erica személye ismert. A robotot két japán mérnök, Hiroshi Ishiguro és Kohegi Ogasawa alkották meg, akik évek óta dolgoznak Erica tökéletesítésén. Az eredetileg recepciósnak szánt robot Japánban már jól ismert, hiszen korábban hírolvasóként is szerepelt az egyik tévécsatornánál, a készítői pedig a szerep kedvéért állítólag a method acting technikára is megtanították. Ez nem volt egyszerű, hiszen a színészek általában a saját élettapasztalataikból merítkeznek, amivel Erica nem rendelkezik, így a különböző érzelmeket, mozdulatokat és testbeszédet magánórákon gyakorolták be vele.

Az Oszakai Egyetem Intelligens Robot Laboratóriumának igazgatójaként dolgozó Ishiguro az egyik legnagyobb név a robotika területén, aki hosszú évek óta tanulmányozza az emberek és a robotok kapcsolatát. A Wired néhány éve megjelent cikke szerint Ishiguro egy igazi megszállott, aki néhány éve a lányát és saját magát is lemodellezte robotként, de emellett is számtalan különböző androidot alkotott. Erica nyilvánvalóan élete eddigi csúcsteljesítménye, amit alkotója szerint a karizmája különböztet meg a többi robottól. A mesterséges intelligenciával működő gépet fejlett beszédgeneráló algoritmussal látták el, így képes valódi beszélgetésbe elegyedni az emberekkel, az arcfelismerő technológiának köszönhetően felismeri a beszélgetőpartnerét, az infravörös szenzorokkal pedig követni is tudja a tekintetével az embereket.


Hiroshi Ishiguro a saját magáról mintázott robottal (Fotó: Getty Images)

Erica a tervek szerint már korábban is szerepelt volna egy filmben, amit az Amerikai História X rendezője, Tony Kaye készített volna, ám az a projekt végül kútba esett. Ha a "b" tényleg megvalósul, a tervek szerint akkor is csak jövőre kezdődik el a forgatás, így még legalább egy évet kell várnunk, mire kiderül, mennyire van helye egy robotnak a hollywoodi sztárok között.

(Borítókép: Hiroshi Ishiguro Laboratories)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.