Két évtized után először szállt fel brit fejlesztésű új légi jármű

2022 / 10 / 03 / Bobák Zsófia
Két évtized után először szállt fel brit fejlesztésű új légi jármű
A Vertical Aerospace bejelentése szerint az eVTOL-juk tesztútja az első olyan alkalmat jelenti hosszú idő után, amikor brit cég új fejlesztésű légi járműve emelkedett a magasba.

Nagy-Britannia a légi járművek gyártásának élvonalába tartozott hosszú ideig, az országban gyártott rengeteg különböző típusú repülőgép közé tartozott többek között a Geoffrey de Havilland repülőgéptervező nevéhez köthető Mosquito, ami a szövetséges hatalmak egyik legfőbb éjszakai bevetésekre küldött gépévé vált a második világháború során, vagy a Havilland Comet, a szintén de Havilland által fejlesztett gép, ami az első sorozatban gyártott sugárhajtású utasszállító repülőgép volt a világon, de ide sorolható a Vickers Viscount is, ami az első légcsavaros gázturbinás utasszállító repülőgép volt.

Az országban azonban az elmúlt években visszaesett a saját fejlesztésű és gyártmányú gépek száma, olyannyira, hogy a Flight Global 2006-ban már a kereskedelmi repülőgép-gyártás végét vizionálta és arról számolt be, hogy a nemzet az utasszállítók fejlesztésének tekintetében kispadra került. Ez a helyzet indokolja egy brit eVTOL gyártó vállalat, a Vertical Aerospace szeptember 26-ai bejelentését, ami szerint a legújabb gépük tesztje az első alkalmat jelenti húsz év óta, mikor egy brit cég új repülőgépe emelkedett a magasba.

A cég eVTOL-ja, a VX4 egyelőre nem automata üzemmódban, hanem pilótával repült,

később pedig, a megfelelő engedélyek beszerzése után, légitaxi szolgáltatás indítását tervezik vele. A gép négy utas szállítására lesz alkalmas, 160 kilométer hatótávval, 240 km/h átlagsebességgel és a 300 km/h-át is meghaladó maximális sebességgel.

A cég tervei szerint van rá esély, hogy 2025-re megkapják a hatóságoktól a zöld utat a légitaxi munkába állításához és a mostani teszt is az ide vezető út egy lépését jelentette, bár a gép egyelőre még a talajhoz volt erősítve biztonsági okokból a repülés időtartama alatt. A tesztet még két másik követi majd, a következő alkalommal már 15 méteres magasságban, azután jóval magasabban, 1500-3000 méteren végezve a manővereket, ami meghaladja a legtöbb eVTOL képességeit, amelyek ennél alacsonyabb repülésre vannak optimalizálva.

A Vertical Aerospace gépe, annak ellenére, hogy a tesztelése még csak most zajlik, már rendkívül népszerű a vállalatok körében és számos helyről érkezett rá megrendelés, többek között az American Airlines és a Virgin Airlines is vásárolt belőle néhány példányt.

(Fotó: Vertical Aerospace)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.