Két évtized után először szállt fel brit fejlesztésű új légi jármű

2022 / 10 / 03 / Bobák Zsófia
Két évtized után először szállt fel brit fejlesztésű új légi jármű
A Vertical Aerospace bejelentése szerint az eVTOL-juk tesztútja az első olyan alkalmat jelenti hosszú idő után, amikor brit cég új fejlesztésű légi járműve emelkedett a magasba.

Nagy-Britannia a légi járművek gyártásának élvonalába tartozott hosszú ideig, az országban gyártott rengeteg különböző típusú repülőgép közé tartozott többek között a Geoffrey de Havilland repülőgéptervező nevéhez köthető Mosquito, ami a szövetséges hatalmak egyik legfőbb éjszakai bevetésekre küldött gépévé vált a második világháború során, vagy a Havilland Comet, a szintén de Havilland által fejlesztett gép, ami az első sorozatban gyártott sugárhajtású utasszállító repülőgép volt a világon, de ide sorolható a Vickers Viscount is, ami az első légcsavaros gázturbinás utasszállító repülőgép volt.

Az országban azonban az elmúlt években visszaesett a saját fejlesztésű és gyártmányú gépek száma, olyannyira, hogy a Flight Global 2006-ban már a kereskedelmi repülőgép-gyártás végét vizionálta és arról számolt be, hogy a nemzet az utasszállítók fejlesztésének tekintetében kispadra került. Ez a helyzet indokolja egy brit eVTOL gyártó vállalat, a Vertical Aerospace szeptember 26-ai bejelentését, ami szerint a legújabb gépük tesztje az első alkalmat jelenti húsz év óta, mikor egy brit cég új repülőgépe emelkedett a magasba.

A cég eVTOL-ja, a VX4 egyelőre nem automata üzemmódban, hanem pilótával repült,

később pedig, a megfelelő engedélyek beszerzése után, légitaxi szolgáltatás indítását tervezik vele. A gép négy utas szállítására lesz alkalmas, 160 kilométer hatótávval, 240 km/h átlagsebességgel és a 300 km/h-át is meghaladó maximális sebességgel.

A cég tervei szerint van rá esély, hogy 2025-re megkapják a hatóságoktól a zöld utat a légitaxi munkába állításához és a mostani teszt is az ide vezető út egy lépését jelentette, bár a gép egyelőre még a talajhoz volt erősítve biztonsági okokból a repülés időtartama alatt. A tesztet még két másik követi majd, a következő alkalommal már 15 méteres magasságban, azután jóval magasabban, 1500-3000 méteren végezve a manővereket, ami meghaladja a legtöbb eVTOL képességeit, amelyek ennél alacsonyabb repülésre vannak optimalizálva.

A Vertical Aerospace gépe, annak ellenére, hogy a tesztelése még csak most zajlik, már rendkívül népszerű a vállalatok körében és számos helyről érkezett rá megrendelés, többek között az American Airlines és a Virgin Airlines is vásárolt belőle néhány példányt.

(Fotó: Vertical Aerospace)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.