Kétéltű lakókocsi-hajó-kerékpár hibridet fejlesztettek

2022 / 02 / 23 / Bobák Zsófia
Kétéltű lakókocsi-hajó-kerékpár hibridet fejlesztettek
Ez a különleges jármű vízen hajó, szárazföldön viszont lakókocsi, ami kerékpárként is használható.

A Z-Triton a lettországi Zeltini cég találmánya, amely a járművel olyan bicikli-hajó-lakókocsi hibridet szeretett volna alkotni, amit az ember mindenhová magával vihet, miközben a lehető leghatékonyabban elkerüli a károsanyag kibocsátást. A szűk körülmények között akár lakhatásra, vagy legalábbis egy éjszakai alvás helyszínének is alkalmas közlekedési eszköz bármilyen terepen megállja a helyét: a vízen 1150 W-os elektromos motorral működik, de ha elfogyna az energia, arra az esetre is van megoldás a hajóra csatlakoztatott evezők képében, emellett szilárd talajon kerékpárként emberi erővel és motoros rásegítéssel lehet üzemeltetni.

A cég a természettel való harmóniára is hangsúlyt helyez, ennek érdekében a tetőre szerelt napelemek biztosítják a Z-Triton energiaforrását, és a tulajdonos a szintén a tetőn található cserépben még a kedvenc növényét is magával viheti a kirándulásra. A találmányt nehéz lenne besorolni bármilyen járműkategóriába, de a kétféle megjelenési és meghajtási formával rendelkező eszköz a leírás szerint egy elektromos rekreációs jármű, vagyis RV, a Zeltini pedig kétéltű lakókocsi-háromkerekűként utal rá, vagy más megfogalmazásban háromkerekű elektromos mopedként, ami egyben kisméretű hajó is.

A Z-Triton hosszú távú lakhatásra ugyan kényelmetlen, de rendelkezik beépített fűtéssel és hűtéssel, kétszemélyes ággyal és egy összehajtható konyhaasztallal, így néhány éjszakára szállást tud biztosítani egy-két embernek. A jármű egy feltöltéssel való hatótávolsága 50 kilométer szárazföldön vagy 20 kilométer vízen, a kétféle üzemmód között viszont manuálisan kell váltani, a folyamat nincs automatizálva. Ahhoz, hogy hajóvá alakulhasson a háromkerekű, fel kell emelni a kerékpárkereket, csatlakoztatni a stabilizációt biztosító felfújható egységeket és le kell engedni a propellereket, amelyek a vízben a meghajtást végzik.

A Zeltini a járművet első körben Európában fogja értékesíteni 14 500 eurós (5 millió 150 ezer forint) tervezett kezdőáron, de később, ha a Z-Triton jól teljesít a vásárlók értékelése szerint, a világ más részein is elérhetővé teszik a terméket.

(Designboom Fotó: Zeltini)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.