Kétéltű lakókocsi-hajó-kerékpár hibridet fejlesztettek

2022 / 02 / 23 / Bobák Zsófia
Kétéltű lakókocsi-hajó-kerékpár hibridet fejlesztettek
Ez a különleges jármű vízen hajó, szárazföldön viszont lakókocsi, ami kerékpárként is használható.

A Z-Triton a lettországi Zeltini cég találmánya, amely a járművel olyan bicikli-hajó-lakókocsi hibridet szeretett volna alkotni, amit az ember mindenhová magával vihet, miközben a lehető leghatékonyabban elkerüli a károsanyag kibocsátást. A szűk körülmények között akár lakhatásra, vagy legalábbis egy éjszakai alvás helyszínének is alkalmas közlekedési eszköz bármilyen terepen megállja a helyét: a vízen 1150 W-os elektromos motorral működik, de ha elfogyna az energia, arra az esetre is van megoldás a hajóra csatlakoztatott evezők képében, emellett szilárd talajon kerékpárként emberi erővel és motoros rásegítéssel lehet üzemeltetni.

A cég a természettel való harmóniára is hangsúlyt helyez, ennek érdekében a tetőre szerelt napelemek biztosítják a Z-Triton energiaforrását, és a tulajdonos a szintén a tetőn található cserépben még a kedvenc növényét is magával viheti a kirándulásra. A találmányt nehéz lenne besorolni bármilyen járműkategóriába, de a kétféle megjelenési és meghajtási formával rendelkező eszköz a leírás szerint egy elektromos rekreációs jármű, vagyis RV, a Zeltini pedig kétéltű lakókocsi-háromkerekűként utal rá, vagy más megfogalmazásban háromkerekű elektromos mopedként, ami egyben kisméretű hajó is.

A Z-Triton hosszú távú lakhatásra ugyan kényelmetlen, de rendelkezik beépített fűtéssel és hűtéssel, kétszemélyes ággyal és egy összehajtható konyhaasztallal, így néhány éjszakára szállást tud biztosítani egy-két embernek. A jármű egy feltöltéssel való hatótávolsága 50 kilométer szárazföldön vagy 20 kilométer vízen, a kétféle üzemmód között viszont manuálisan kell váltani, a folyamat nincs automatizálva. Ahhoz, hogy hajóvá alakulhasson a háromkerekű, fel kell emelni a kerékpárkereket, csatlakoztatni a stabilizációt biztosító felfújható egységeket és le kell engedni a propellereket, amelyek a vízben a meghajtást végzik.

A Zeltini a járművet első körben Európában fogja értékesíteni 14 500 eurós (5 millió 150 ezer forint) tervezett kezdőáron, de később, ha a Z-Triton jól teljesít a vásárlók értékelése szerint, a világ más részein is elérhetővé teszik a terméket.

(Designboom Fotó: Zeltini)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.