Kevlar–E – az ukrán páncélozott harcjármű prototípus, amelyet Harkivban most élesben is bevetnek

2022 / 02 / 28 / Felkai Ádám
Kevlar–E – az ukrán páncélozott harcjármű prototípus, amelyet Harkivban most élesben is bevetnek
Egyetlen példány létezik a járműből, és a közösségi médiára feltöltött videók szerint ez most csatlakozott a harcokhoz Harkivban. De az oroszok is vetnek be prototípusokat.

Az ukrán Harkivban elkeseredett harcok dúlnak, sőt Kijev mellett ez ebben a pillanatban a háború egyik legfőbb színtere. Nem csoda, hogy a várost védő erők mindent bevetnek, így azt a páncélozott szállító harcjármű (PSZH) prototípust is, amiből egyetlen egy létezik elvileg, és azt is kiállításokon mutogatták csak eddig. A szóban forgó eszköz a Kevlar–E, amely a lenti, Twitterre feltöltött videón látható, amint Harkiv utcáin, lobogó ukrán zászlóval közlekedik:

Az eszközről a The Drive katonai aloldala, a The Warzone gyűjtött össze minden tudnivalót egy hosszabb cikkben – most ebből szemezgetünk: a Kevlar–E tehát egy ukrán lánctalpas PSZH prototípus, amely ugyanazt az alvázat használja, mint a 122 mm-es 2S1 Gvozdika önjáró tarack. A PSZH-t az UkrInnMash jelentette be még 2017-ben, majd a prototípus 2020-ra készült el, amit aztán tavaly több katonai kiállításon is mutogattak. Elvileg csak egyetlen protoípus létezik, és azt hurcolták körbe. A PSZH a szovjet korszak MT-LBu alvázának az alapjaira épül elsősorban költségvetési okokból – egyszerűbb és olcsóbb egy már meglévő alvázat használni, mint tervezni és legyártani egy teljesen újat. Egyébként erre az alvázra már több speciális harci jármű is épül, például tehát a már említett 2S1 önjáró tarack.


A Kevlar–E belső tere

A gyártó 2018-ban közölt adatai szerint a csaknem 18,5 tonnás Kevlar–E kiépített utakon közel 70 kilométer/óra sebességre lesz képes, míg terepen 45 kilométert tehet meg óránként. A PSZH emellett kétéltű, és egyetlen tankolással kicsit kevesebb, mint 600 km-t képes megtenni. A jármű üzemeltetéséhez 3 fős személyzetre van szükség, és hat főt tud a hátsó részében szállítani. Megemlítendő még a jármű hátsó részén elhelyezett Shturm moduláris torony – a kiállított darabon ezt egy 30 mm-es automata ágyúval, valamint egy 7,62×54 mm-es koaxiális géppuskával szerelték fel, ám a moduláris felépítésnek köszönhetően akár további fegyverrendszerekkel, így tankelhárító, páncéltörő rakétákkal is el lehet látni.

A tervek szerint ez a PSZH az ukrán hadsereg elöregedő, szovjet korszakból maradt BMP–1 és BMP–2 gyalogsági harcjárműveit váltotta volna fel. Ez utóbbi kettőt eredetileg Oroszországban gyártották, illetve a BMP–2-t ma is ott készítik. A Kevlar–E a cég tervei szerint egy járműcsalád alapja lett volna, tehát egyéb speciális változatok épültek volna erre a modellre – például önjáró rakétatüzérség vagy páncélozott mentőautó. Hogy ezekből a tervekből most mi lesz, azt senki sem tudja, de mivel a PSZH-t Harkivban gyártották, így most ez az egyetlen példány is bekapcsolódott valamilyen szinten a harcokba. Azt persze nem tudni, hogy ez a prototípus milyen állapotban van, mire képes a fentebb említett funkciók közül – gurulni láthatóan tud, és a páncélzata is nyújthat védelmet a szorongatott ukrán csapatoknak.

Egyébként nem csak az ukránok vetnek be prototípusként létező PSZH-kat, az orosz oldal a híradások szerint kigördítette a csatatérre a BMPT–72 Terminator harcjárműveit, amelyekből egyelőre összesen 9 darabbal rendelkezik a hadseregük.

(Képek: wikimedia commons/VoidWanderer)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.