Ki fogják tiltani a gázzal működő eszközöket az új épületekből New Yorkban

2021 / 12 / 27 / Palotai Nándor
Ki fogják tiltani a gázzal működő eszközöket az új épületekből New Yorkban
A jövőbeni New York-i épületekben nem működhetnek majd se gázüzemű kályhák, se fűtőtestek, de vízkazánok sem.

Az USA nagyvárosai közül New Yorkban a legmagasabb az épületekből származó károsanyag-kibocsátás. Az Egyesült Államok évente 6,6 milliárd tonna üvegházhatású gázt enged a légkörbe, ennek 13%-a származik épületekből. A 8,4 millió fős népességgel rendelkező New York azonban annyira sűrűn lakott város, hogy esetében a kibocsátás 70%-át az épületek adják.

A városi tanács által december 15-én elfogadott rendelkezés alapján majd a kisméretű, újonnan épülő ingatlanokban földgázt használni - írja a Treehugger.com. 2027-től pedig már a nagyméretű – a törvény szerint hét emeletnél magasabb – épületekből is száműzik majd a gázzal működő megoldásokat. Bár a tilalom csak az új épületekre vonatkozik, a város a meglévő épületek kibocsátását is próbálja csökkenteni helyi energiahatékonysági szabványok bevezetésével. A tilalom megszületése nagyban köszönhető a #GasFreeNYC hashtag égisze alatt működő aktivista csoportok tevékenységének.

New York városának, és a nevét viselő államnak ez azonban nem jelent teljeskörű megoldást: ahhoz, hogy tovább csökkenjen a káros gázok kibocsátása, nemcsak az eszközöket kellene elektromosra cserélni, de az általuk használt energiamennyiséget is megújuló-energiaforrásokból kellene termelni. Jelenleg ez még közel sem biztosított: az államban megtermelt villamos energia közel fele ugyanis fosszilis tüzelőanyagokból, főként földgázt égető erőművekből, míg a másik fele megújuló energiaforrásokból és atomenergiából származik.

New York állam vezetése azonban bizakodó: a vezetők mintegy 29 milliárd dollár állami és magánberuházásra számítanak, melyből olyan nap-, szél- és vízenergia-projektek valósulhatnak meg, amelyek lehetővé tennék az állam számára, hogy 2030-ra a teljes energiatermelés 70%-át, 2040-re pedig már 100%-át adják megújuló erőforrások.

Nem csak New York fordít egyre nagyobb figyelmet a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, hanem az egész USA: a 12,5 milliárd dolláros "Build Back Better" csomag például visszatérítésekkel segítené a lakástulajdonosokat a fosszilis tüzelésű berendezések cseréjében. A javasolt jogszabály azonban jelenleg még függőben van egy nyugat-virginiai demokrata szenátor ellenállása miatt.

(Fotó: Getty Images)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.