Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére

2023 / 09 / 26 / Bodnár Barna
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Anna Moskwa, éghajlatvédelmi miniszter múlt pénteken jelentette be, hogy megkezdődhetnek az atomerőművek építési munkálatai. A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd.

A lengyel Környezetvédelmi Főigazgatóság (GDOS) szerint az erőmű építése és üzemeltetése nem lesz káros hatással a környezetre,  írja az Euronews. A hivatal arról is biztosított mindenkit a közleményében, hogy a projekt nem fogja negatívan érinteni a Natura 2000 területeket, és nem fog hozzájárulni a természetes élőhelyek állapotának romlásához.

Az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében a pittsburghi székhelyű Westinghouse Electric fogja végrehajtani az első erőmű megépítését. A munkálatok 2026-ban kezdődnek majd, az első reaktor várhatóan 2033-ban léphet üzembe. Ez a reaktor 1-1.6 GW kapacitással rendelkezik majd, a varsói kormány tervei szerint azonban összesen hat reaktort hoznak létre 2040-ig, amelyek együttes teljesítménye 6 és 9 GW között lesz, amivel közel 8 millió háztartás energiaellátását biztosítják.

Lengyelország 2005 óta fontolgatja az atomenergia bevezetését, de számos pénzügyi és politikai akadály hátráltatta a folyamatot. Az Egyesült Államok jelentős pénzügyi támogatásával és részvételével zajló „Phoenix Projekt” keretén belül több, kisebb moduláris reaktor építését tervezik szerte az országban, a közelmúltban, ezen a területen elért eredmények és az energiaválság hatásai azonban Európa-szerte felkeltették az érdeklődést és a politikai akaratot is az atomenergia iránt.

 

A remények szerint az atomerőművek lehetővé teszik az ország számára, hogy eltávolodjon a jelenleg az energia 69 százalékát adó széntől.

A lengyel kormány álláspontja, hogy az atomenergia fontos az energiabiztonság szempontjából, ezt a lengyel miniszterelnök Mateusz Morawiecki is megerősítette, emellett rámutatott, hogy az államnak stabil energiára van szüksége, amely biztosítja az ország áramtőzsdétől és a villamosenergia-piactól való függetlenségét. Ezt a törekvést támasztotta alá az a történelmi fordulópont 2020 szeptemberében, amikor Lengyelország - Európa vezető széntermelője - bejelentette, hogy végleg felhagy a széniparral, és 2049-ig az összes szénbányáját bezárja.

Bár Lengyelország tett lépéseket a megújuló energiaforrások elterjesztésének irányába is, ezt azonban jelentősen hátráltatja az ország fejletlen villamosenergia-hálózata, amelynek fejlesztése a becslések szerint legalább 25 milliárd eurós beruházást igényel.

(Borítókép: Getty Images/Anton Petrus)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.