Kicsi, de sokat tud a létező legenergiahatékonyabb szuperszámítógép

2023 / 08 / 08 / Bobák Zsófia
Kicsi, de sokat tud a létező legenergiahatékonyabb szuperszámítógép
Az elmúlt idők értékelései szerint kétszer is ugyanaz a gép vezette a listát a legenergiahatékonyabb szuperszámítógépek versenyében.

A Lenovo által gyártott Henri szuperszámítógép nem a leggyorsabb vagy legnagyobb kapacitású gép a világon, de már egy éve kiemelkedő teljesítményt nyújt egy olyan területen, ami egyre fontosabb lesz a számítógépek gyártása szempontjából: az energiahatékonyság tekintetében. A szuperszámítógépek sok szempontból könnyítik meg a kutatók dolgát, sőt, lassan nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az anyag-, és gyógyszerkutatásban, a csillagászati vizsgálatokban, a biokémiai kísérletekben és más tudományos programokban. Az energiafelhasználásuk viszont óriási lehet, vetélkedhet egy kisváros fogyasztásával is: a leggyorsabb szuperszámítógép, a Frontier például 21 megawatt fogyasztású egy "átlagos" számítási folyamat alatt, a teljes, csúcsteljesítmény közbeni felhasználása meghaladhatja a 29 MW-ot.

Az Edinburghi Egyetem leírása szerint a világ leggyorsabb számítógépeinek TOP500-as listáján szereplő 196 gép (amelyeknek ismertek a fogyasztási adatai) összes, éves fogyasztása 3 milliárd kWh körüli. Az egyetem professzorának, Antonin Portellinek számításai szerint ezt az energiaéhséget egyszerű, bár ellentmondásos módon lehet kontrollálni, mégpedig a számítógépeken futó szimulációk lassításával - a Portelli által készített tanulmány alapján a programok 10%-os lassítása 16-24%-os csökkenést eredményezett az energiafogyasztásban a Tursa szuperszámítógép esetében.

Az energiahatékonyság azonban máshogy is elérhető, például az eleve ennek a célnak a szem előtt tartásával tervezett architektúra révén. A legenergiahatékonyabb szuperszámítógépeket listázó GREEN500 élén már második alkalommal egy ilyen kialakítású gép található: a Henri szuperszámítógép, amelyet a New York-i Flatiron Intézet kutatói használnak. A Henriről talán kevesebbet hallani, mint az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium Frontierjéről, a japán Fugakuról vagy a Finnországban lévő Lumi-ról, amelyek az első három helyet foglalják el jelenleg a legerőteljesebb szuperszámítógépeket értékelő TOP500-as listán, de a valamivel kisebb méretet és teljesítményt impresszív munkabírás ellensúlyozza méghozzá kevés energiából. A szuperszámítógépek energiahatékonyságát a wattonkénti elvégzett lebegőpontos műveletek száma alapján határozzák meg:

ez a Henri szuperszámítógép esetében 65,396 GFlops/watt, vagyis 65,396 milliárd lebegőpontos számítási műveletet tud másodpercenként végrehajtani a gép egy wattal.

Összehasonlításképpen a Fugaku 2022-ben körülbelül 15,42 gigaflops/watt szintet ért el, a Lumi a 2023 júniusában megjelent listán a 7. helyet érő 51,382 GFlops/watt teljesítményt nyújtotta és a Frontier szintén idén 52,592 GFlops/W-tal a 6. helyen áll. Ami meglepő lehet, hogy a TOP500-as és a GREEN500-as lista első helyein lévő szereplői között több átfedés is van, a 2022-es júniusi GREEN500-as értékelés szerint például a Frontier a második helyen végzett 52,23 gigaflops per wattal, igaz, hogy azóta a hatodik helyre csúszott, de ez a többi számítógép fejlődésének és nem a Frontier teljesítménybeli romlásának tudható be. 2022 júniusában a legenergiahatékonyabb szuperszámítógép a Borg, hivatalos nevén Frontier TDS lett (62,68 GFlops/W), 2023 júniusában ugyanez a gép a második lett, márpedig a Borg a jelenlegi legerőteljesebb szuperszámítógép kisebb változata, ami 8 699 904 processzormag helyett csak 120 832 magot tartalmaz. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a nagy számítási teljesítmény és az energiahatékonyabb, zöldebb megvalósítás nem kell, hogy feltétlenül egymás rovására menjen.

De mi a titka a Henrinek, ami ilyen gazdaságossá teszi? A Lenovo által fejlesztett berendezés kisebb fogyasztásához több összetevő is hozzájárul - a cég leírása szerint ezek egyike a gépben használt NVIDIA lapkakészletek apró tranzisztorai, amelyek 5 nanométer szélesek. A kisebb tranzisztorméret azt jelenti, hogy "több számítási izomerő pakolható egy adott méretű chipbe" - írja a Lenovo, de "sok más optimalizálás is segített a szuperszámítógép energiafogyasztásának csökkentésében és a teljesítménybeli hatékonyságának maximalizálásában." A Flatiron Intézetben szolgáló számítógép speciális architektúra helyett könnyen elérhető alkatrészekből álló struktúrával rendelkezik, amelyeket főként a NVIDIA gyártott, köztük a ThinkSystem SR670 V2 rack szerverével, a NVIDIA H100 Tensor Core GPU-kból felépülő rendszerrel, amelyeket a NVIDIA Quantum 200Gb/s InfiniBand hálózati platformja kapcsol össze és Intel Xeon Platinum 8362 32C 2.8GHz processzorral. A Henri 8288 processzormagos (körülbelül az ezredrésze a Frontier processzormag számának) és maximális elméleti csúcsteljesítménye csak 3,58 PFlop/s, de a TOP500-as listán így is megtalálható, a 255. helyen.

És hogy milyen célokat szolgál a különlegesen alacsony fogyasztású számítógép? A kutatók a segítségével asztrofizikai, biológiai, matematikai és kvantumfizikai számításokat végeznek, gépi tanulási alkalmazásokat tesztelnek, a fehérjeszerkezetek működésének jellegzetességeit tárják fel és az elektronok viselkedését kutatják.

(Fotó: Lenovo)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.