Kiderülhetett pár dolog a Twitter havi előfizetéses rendszeréről

2021 / 05 / 16 / Felkai Ádám
Kiderülhetett pár dolog a Twitter havi előfizetéses rendszeréről
Egy ingyenes közösségi média platformon havi díjat bevezetni nem egyszerű feladat.

Még akkor sem az, ha ez a havi díj nem érintené az addigi felhasználói élményt, csupán bizonyos extrákat lehetne érte kapni. A Twitter esetén viszont már olyan sokszor felmerült, hogy vadul flörtöl valamiféle előfizetéses modellel, amely extra funkciókat nyújtana némi pénzmagért cserébe, hogy biztosak lehettünk abban, hogy nem véletlen zörög a haraszt. Siessünk azonban tisztázni: ez nem azt jelenti, hogy mostantól fizetnünk kell a Twitteren, pusztán csak bizonyos összegért cserébe érkezik pár kényelmi funkció. Innentől a kérdés egyedül az ár-érték arány.

A sztorit az Engadget írta meg Jane Manchun Wong nyomán, aki korábban is szállított megbízható információkat a közösségi média világából.

Mint az kiderült, az előfizetés neve Twitter Blue lenne, az ára pedig havi 3 dollár, ami mai árfolyamon körülbelül 880 forint, amit még Pesten sem feltétlen tarthatunk vészesnek, már persze attól függően, hogy mit kapunk cserébe – ez utóbbiakra áttérve a két említett új funkció az Undo Tweets és a Collections. Kezdjük ez utóbbival, mert ezt talán könnyebb megérteni.

A Collections annyit tesz, hogy a kedvenc Tweetjeinket elmenthetjük (ez eddig is kivitelezhető volt), és ami fontosabb: ezeket még csoportosíthatjuk is. Másik újítás az Undo Tweet, ami leginkább a Messenger, sőt inkább a Gmail rendszerére hasonlít, vagyis a bejegyzésünket az elküldés után pár másodpercig visszavonhatjuk, mint a Google levelezőrendszerében az emailt, vagy a Messengeren az üzeneteket (ehhez képest annyi a különbség, hogy a Messenger az üzenetet magát törli, ha azt senki sem látta még, de megjelöli, hogy ott volt egy üzenet, amit valaki kitörölt). Felmerül a kérdés, hogy az Undo miért jobb, mintha csak simán fogom a bejegyzésem, és kitörlöm – ahogy azt már most is meg lehet tenni. A válasz, hogy a törölt üzenet szerepelni fog, pontosabban szerepelhet a többi felhasználó feedjében egészen addig, amíg kilépnek az applikációból, majd belépnek újra. Az Undo-val azonban meg sem jelenik a bejegyzésünk a hírfolyamban.

Nem feltétlen tűnnek ezek haszontalan funkcióknak, de elképzelhető, hogy sokan ezeket még ingyen sem használnák rendszeresen. A kollekciók létrehozása a többi platformon (ahol ilyesmi létezik) sem feltétlen egy túl gyakran használt, pontosabban inkább: valóban visszanézett szolgáltatás, hiszen a közösségi média lényege eleve inkább a frissesség, nem az, hogy régebbi bejegyzéseket olvasgassunk bármilyen rendező elv szerint. Az Undo button pedig a régóta áhított szerkesztés funkció népmesei „okos lány” megfelelője, vagyis szerkesztés is meg nem is: hiszen nagyon rövid időnk van arra, hogy egy elütést vagy bármit ily módon észrevegyünk, és még küldés előtt korrigáljunk.

A 880 forint pedig bár kevesebb, mint valami combosabb habos-babos kávéköltemény a Starbucksban, de talán nem árt egyre inkább észnél lennünk a digitális költéseink terén, hiszen a sok kicsi sokra megy elv miatt már nem az a csoda, hogy a „digitális rezsink” túlnő a valódin, hanem az, hogy milyen mértékben.

Ha akarunk, már fizethetünk is a tweetekért a Twitteren A Tip Jar (Borravaló Edény) funkció angol nyelven érhető el és lehetővé teszi, hogy a nekünk tetsző posztokért pénzt utaljuk át a felhasználóknak.

A Twitter egyébként az értesülések szerint idővel másfajta előfizetési csomagokat is ajánlana, és ezekhez olyan szolgáltatás is járna például, amit a frissen felvásárolt Scroll tesz lehetővé, tehát a platformon keresztül megnyitott cikkekből kivágná a reklámokat és minden zavaró, felesleges tartalmat. Az tehát látszik, hogy a Twitter szeretne elszakadni a hirdetési pénzektől, és más forrásból is összekalapozna némi aprót – erre utal a korábban már bevezetett Tip Jar funkció is, melyről a fenti cikkünkben írtunk –, viszont erősen kérdéses, hogy ez hosszútávon ilyen extrákkal mennyire lesz életképes modell.

További cikkek a témában:

Egy kisbaba írta az USA Stratégiai Parancsnokságának rejtélyes Twitter üzenetét Se számítógépet, se gyereket nem jó felügyelet nélkül hagyni.

Trump kitalálta, hogyan kerülhetné meg, hogy kitiltották a Twitterről és a Facebookról Miután kedden Donald Trump elindította saját "platformját", szerdán a Facebook felügyelőbizottsága döntött arról, hogy jogos volt-e az akkor már leváltott, de még hivatalban lévő amerikai elnököt kitiltani a közösségi oldalról. A határozat értelmében a kitiltás érvényben marad, de nem biztos, hogy örökre.

Egy fiatal női Twitter-influenszerről kiderült, hogy ötven éves férfi, aki deepfake videókat posztolt Az utóbbi egy évben meredeken emelkedett az olyan, nagy figyelmet kapott esetek száma, melyekben a deepfake technológia komoly szerepet kapott, és most itt a legújabb történet, ami átverésnek indult, de jó vége lett.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.