Kiderült, hogy csigákká váltunk, és gyakorlatilag okostelefon házainkban éljük az életünket

2021 / 05 / 12 / Justin Viktor
Kiderült, hogy csigákká váltunk, és gyakorlatilag okostelefon házainkban éljük az életünket
Talán senkit nem lep meg igazán, hogy az okostelefonok teljesen és tökéletesen beépültek legtöbbünk életébe, társas kapcsolatainkba. Először hatalmas segítségnek tűntek, mellyel gyorsabb, hatékonyabb és könnyebb intézni ügyeinket, de talán túlságosan is támaszkodni kezdtünk erre a segítségre. Vajon pontosan mennyire váltunk függővé?

Édes otthon

A University College London (UCL) antropológusai egy éven keresztül, kilenc országban vizsgálták az okostelefon-használatot és a kutatás eredményeképp létrejött tanulmány szerint az okostelefonjaink iránti érzéseink megegyeznek azokkal, melyeket az otthonunk iránt táplálunk. "Emberi csigákként az  otthonunkat a zsebünkben hordjuk" és mindenki mást elhanyagolunk miatta, a barátainkat és a családunkat is.

"Az okostelefon már nem pusztán egy eszköz, amit használunk, hanem olyan mint egy hely, ahol élünk. Az emberi kapcsolatokban ennek hátránya az lehet, hogy bármikor - egy közös étkezés, találkozó vagy közös program során -  bárki egyszerűen csak eltűnhet, kvázi hazamehet az okostelefonjához. Ezt a viselkedést és az általa kiváltott csalódottságot, csalódást vagy akár sértődést nevezzük a közelség halálának."

"Megtanulunk együtt élni azzal a kockázattal, hogy még akkor is, amikor fizikailag együtt vagyunk szeretteinkkel vagy ismerőseinkkel, társas szempontból, érzelmileg vagy szakmailag valójában egyedül maradhatunk"

- mondta Daniel Miller a kutatást vezetője. A kutatás célcsoportjában azok az idősebb felnőttek álltak, akik "sem fiatalnak, sem idősnek nem tartják magukat". "Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy az idősebb embereket vizsgáltuk, hiszen egykor a fiatalokra gondoltunk úgy, mint az okostelefonok természetes felhasználóira. Azonban az idősebb emberekre összpontosító fókusz segített rámutatni, hogy az okostelefon-használat tanulságai ma már nem pusztán egy konkrét demográfiai szegmensre vonatkoznak, hanem az egész emberiségre" - írták a kutatók.

Az új otthon már nem pihenőhely

"Az okostelefon talán az első olyan tárgy, amely puszta létével kihívást intéz az otthon (és esetleg a munkahely) hagyományos fogalma ellen, annak az időnek a fényében, melyet éber óráinkban eltöltünk benne" - írták a kutatók, bevezetve egyben a jelenségre az „útközben-otthon” kifejezést is. „Az okostelefonunkon mindig otthon vagyunk ”

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy az okostelefon reprezentálta otthon nem a pihenés helyszíne, mint az elődje, a fizikailag is létező volt, hiszen az itt töltött időt bármikor megszakíthatja a munka vagy a közösségi média aktivitása.

„Más módokon az okostelefon csökkentheti az otthon menedékhely-jellegét. Az alkalmazottaktól ma már  elvárják, hogy kapcsolatban maradjanak a munkájukkal, a munkahelyük elhagyása után is. De nem csak tőlük. Az a gyermek például, akit más diákok az iskolában bántalmaznak, most alig vagy egyáltalán nem talál menedéket azáltal, hogy hazatér az otthonába. Ugyanakkor az okostelefon hasznos mechanizmusok kialakításában is segít, a nagycsaládok visszaállításától az egészségügyi és politikai viták új terének létrehozásáig” foglalta össze Miller.

(Forrás: TheGuardian Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Nagy horderejű technológiai fejlesztés kapujában a csúcskategóriás okostelefonok piaca Nemsokára olyan technológia érkezhet az okostelefonokba, mely fenekestől felforgathatja a piacot és átírhatja a játékszabályokat. A fejlesztés nem csak a mobilokat érintheti és komplett termékkategóriákat tehet feleslegessé, jósolja a Forbes elemzése.

Digitális detox képernyőfüggőknek 2400 dolláros jutalommal Ma világszerte több mint hárommilliárd okostelefon-felhasználó, van és a kutatások szerint az elmúlt tíz percben a bolygó lakosságának 34 százaléka valószínűleg ránézett a Facebookjára, nem csoda hát, ha nagy figyelmet kapnak az ilyen kihívások.

Stresszesebben élünk mint az 1990-es években Pedig akkoriban sem volt fenékig tejfel az élet. Atomfenyegetettség, rendszerváltozás, Közel-keleti és balkáni háborúk tomboltak, téglányi mobilok, és egy szupergyors 486-os számítógépek között telt az évtized első fele. Ma különösen a középkorúak stresszelnek.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.