Kiderült, hogyan zajlik majd az élelmiszerhulladék-gyűjtés Magyarországon januártól

2023 / 12 / 20 / Bobák Zsófia
Kiderült, hogyan zajlik majd az élelmiszerhulladék-gyűjtés Magyarországon januártól
Januárban lép életbe az új törvény, ami szerint mindenkinek külön kell gyűjtenie a biohulladékokat, beleértve a konyhában keletkező élelmiszerhulladékot is az EU-ban. Ehhez olyan ötliteres edényeket biztosít az elszállítást végző cég, amelyet a lakosok a saját konyhájukban helyezhetnek majd el.

Hulladékprobléma

Az Európai Unió hulladékgazdálkodási jogszabálya szerint az egész Unió területén kötelezővé válik 2023. december 31-e után a biohulladékok szelektív gyűjtése vagy helyben történő komposztálása, 2025. január 1-jéig pedig lehetővé kell tenni a háztartásokban keletkező textil- és veszélyes hulladék szelektív gyűjtését is. Ahogy a jogszabályi dokumentumban írják:

"A hulladékkeletkezés a gazdasági tevékenység és növekedés elkerülhetetlen és sajnálatos mellékterméke. Korszerű technológiákkal és gondos gazdálkodással e ciklikus lánc megszakítható."

Ennek érdekében a hulladékok keletkezésének megelőzése mellett fontos lépést jelent a már meglevő hulladékok szelektív gyűjtése, hogy az egyes anyagtípusok újrahasznosítására lehetőség nyíljon. A szelektív kukák látványa régóta megszokott része a hétköznapoknak, de vannak olyan hulladékfajták, amelyeket ezekbe nem lehet betenni, így a megfelelő kezelésük sokkal körülményesebb és az elhelyezésükkel kapcsolatos kényelmetlenségek miatt sokan lemondanak arról, hogy szelektíven próbálják raktározni, majd a kellő helyre beadni őket. A textilek gyűjtésének gondja például jelentős problémát jelent, bár léteznek kihelyezett ruhagyűjtő konténerek, de főképp a nagyobb városokban és ott is csak elszórva találhatóak. A "mindent egybe" típusú szemétkezelés viszont nagy terhet ró a környezetre és a népességnövekedés, valamint a fogyasztás folyamatosan fokozódó szintje miatt fenntarthatatlan állapotokat idéz elő.

A biohulladékokat organikus jellegük miatt talán kevésbé tartjuk fontosnak elkülönítve gyűjteni, elvégre ezek az anyagok könnyebben lebomlanak, mint a műanyagok és kevésbé károsítják a környezetet, mint a veszélyes hulladékok, de a biohulladékok, köztük az élelmiszer-maradékok szelektálása mégis lényeges pontja a körkörös gazdaság megteremtésének. A begyűjtésük hozzájárul a biogázüzemek működéséhez vagy komposztként is szolgálhat, arról nem is beszélve, hogy az átmenetileg a lakásban raktározott maradékok jelenléte, amelyeket nem önthetünk kényelmesen a szemétbe, motivációt szolgálhat ahhoz, hogy megpróbáljunk kevesebb élelmiszer-felesleget termelni a mindennapok során.

Éhezés és a bőség zavara

Az élelmiszer-pazarlás üteme növekvő tendenciát mutat a fejlettebb országokban, míg az éhező emberek száma globálisan lassan egyre magasabb lesz az elmúlt évtizedek csökkenése után. Az Our World in Data statisztikája szerint az alultápláltság főleg a szubszaharai régiót fenyegeti, de dél-ázsiában és globálisan is nőtt az éhező lakosok aránya 2017/2019 óta. Az ENSZ leírása szerint eközben az el nem fogyasztott, feleslegesen a kukába kerülő élelmiszerek mennyisége hatalmas méreteket ölt: a betakarítástól az értékesítésig körülbelül az ehető alapanyagok 13%-a veszik el, a boltokból hazakerülő vagy a polcokon maradó, el nem adott termékek és az éttermek élelmiszer-vesztesége pedig 17%-a a teljes előállított élelmiszer-mennyiségnek. A Statista adatai alapján 2020-ban Kína, India és Nigéria vezette a listát az éves lakossági élelmiszerhulladék-termelés tekintetében: csak Kínában évi 91,65 tonna ételmaradék vándorolt a szemétbe.

Az UNEP (az ENSZ Környezetvédelmi Programja) 2021-es jelentésében Nigéria éves, egy főre számolt élelmiszer-hulladékát 189 kilogrammra becsülték (ez a tanulmányba bevont afrikai országok között a legmagasabb szint), Kína urbánus területein 150 kg/fő/év mennyiséggel számoltak (vidéki régiókban ez a szám sokkal alacsonyabb), Indiában viszont csak 73-58 kg körüli értéket becsültek. Az Egyesült Államokban 59 kg/fő/év a kidobott élelmiszerek, illetve konyhai biohulladékok mennyisége, Európában a legmagasabb Görögországban és Máltán (142,129 kg), Magyarországon az UNEP szerint 94 kg. Az Eurostat 2023-as adatai arra utalnak, hogy Európában az élelmiszer-pazarlás legfőbb helyszínei a lakosok otthonai: 54%-a az élelmiszer-hulladéknak itt keletkezik. Az éttermekkel és boltokkal együtt ez az arány 70%.

Az EU Fenntartható Fejlődési Céljainak 12.3-as pontja alapján az uniós országokban 2030-ra a felére kell csökkenteni az elpazarolt élelmiszerek mennyiségét többek között a klímaváltozással kapcsolatos okokból is, mivel az élelmiszer-hulladékból származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás 16%-át adja az EU kibocsátásának az élelmiszeripari szektorban. Emellett a pazarlás csökkenésének pénzügyi vonatkozása sem elhanyagolható, akár az egyes embereket, akár a boltok, cégek kiadásait vesszük figyelembe.

Szelektálás a konyhában

Ha azonban már megtörtént a baj és felesleges maradékok keletkeztek, vagy esetleg a konyhai munka során termeltünk elkerülhetetlenül felesleget, például zöldséghéjakat, tojáshéjat, kávézaccot, akkor a problémát a szelektív gyűjtés ellensúlyozhatja, mivel így ezek az anyagok potenciálisan biogázüzemekbe kerülhetnek, ahol energiatermelésre lehet felhasználni őket. Az Európai Unió előírása alapján 2024-ben már nem opcionális, hanem mindenhol kötelező lesz a biohulladékok, köztük a konyhai hulladékok szelektív gyűjtése, de Magyarországon sokáig nem volt egyértelmű, hogy milyen formát ölt majd a gyűjtés menete.

A lakossági konyhai biohulladék szállítását a MOL csoport által alapított MOHU (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) végzi, ami az állami koncessziót megnyerve idén júliustól átvette az állami hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlásának jogát. A MOHU célja, hogy igazodjon az EU újrafeldolgozási kvótáihoz és 2040-ig elérje, hogy a teljes hazai hulladékmennyiség 65%-a újrahasznosításra kerüljön. A vállalat december 18-án tette közzé az élelmiszer-hulladék gyűjtéséről és házhoz menő szállításáról szóló információkat, miután december 14-én a Magyar Közlönyben megjelent a szelektív gyűjtéssel kapcsolatos hivatalos szabályozás tájékoztatója.

A MOHU hírei szerint a begyűjtés nem fog mindenhol elindulni január elején, első körben 14 város társasházi övezetében vezetik be a szolgáltatást

Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron, Szolnokon, Kecskeméten, Cegléden, Zalaegerszegen, Békéscsabán, Nagykanizsán, Tatabányán, Kaposváron, Gyulán és Békésen.

"A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460 000 embert érint." - írja a MOHU. Számukra a vállalat összesen 188 000 darab 5 literes gyűjtőedényt (minden érintett lakásba egyet) és 14 524 darab 120 literes kukát biztosít, ezekben kell majd a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot tárolni a szállításig. A lakásokba szánt edény az ígéretek szerint szag- és kifolyásmentes és a barna színű kukák, amibe az edények tartalmát majd önteni kell, elég nagyok ahhoz, hogy a szállításig elbírják a keletkező hulladék mennyiségét a társasházakban. Fontos kérdés, hogy mit dobhatunk majd a szelektívbe és a válasz nem is olyan egyértelmű, legalábbis azoknak, akik eddig nem nagyon komposztáltak:

csontokat például nem szabad bedobni.

A valamilyen csomagolással ellátott termékeknek sincs helye a kukában, emiatt a teafilterek sem kerülhetnek bele és természetesen a kerti zöldhulladék (fák ágai, leveleit, gallyak) sem ide való. Ami mehet a szelektív tárolókba: gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (filter nélkül), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények, szószok, öntetek, konzervek tartalma (a doboz nélkül), csoki, tejtermékek. A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, tehát értelemszerűen senki nem fogja ellenőrizni, hogy milyen gyakorisággal használja valaki a gyűjtőedényt, de használható opciót nyújt azoknak, akik környezettudatosabban szeretnének élni.

Hogyan zajlik a gyűjtés máshol?

Arról a MOHU egyelőre nem adott információt, hogy milyen gyakran szállítják majd a kukákat, pedig más országok hasonló programjainak tapasztalatai szerint a lakossági szelektálási kedvet növeli és a konyhai hulladék ilyen módon történő gyűjtésének pozitív megítélését segíti a minél gyakoribb szállítás. A Zero Waste Europe összefoglalója szerint a vizsgált városokban, ahol a biohulladék gyűjtését és szállítását már korábban megoldották, a legjobb módszernek a próbaidőszak bevezetése bizonyult, hogy a tesztfázis alatt fel tudják mérni a szolgáltatás működését, optimalizálják a rendszert és visszajelzéseket kapjanak a programban résztvevőktől. A szállítás formáját tekintve a házhoz menő szállítás az ideális, amivel jobb eredményeket lehet elérni, mint az utcára kihelyezett közös gyűjtőkkel. Az egyes konyhákba 10 literes edényeket, a társasházakba 120 literes kukákat ajánlanak, amilyeneket Magyarországon is alkalmazni fog a MOHU.

Tanácsos emellett olyan biológiailag lebomló zsákok használatát bevezetni, amelyekkel a gyűjtőedényeket ki lehet bélelni,

hogy kevésbé piszkolódjon a tároló és kevésbé legyenek zavaróak a szagok. Ezeket lehet átlátszó anyagból készíteni, hogy a gyűjtést végző cég meg tudja vizsgálni a tartalmát és az esetlegesen nem oda való és a biohulladékot szennyező műanyagot vagy más anyagokat könnyebben ki tudják szűrni, illetve a gyűjtést rosszul végző lakosok számára tájékoztatást tudjanak biztosítani. Walesben ilyen esetekben előbb-utóbb nem gyűjtik össze az oda nem való dolgokat tartalmazó zsákokat, majd legvégső esetben akár büntetést is kiszabhatnak. A walesi lakosok a leírás szerint azóta gyűjtik sokkal nagyobb mértékben a konyhai hulladékot, amióta az önkormányzat ingyen zsákokat oszt ki mindenkinek.

A Zero Waste Europe szerint az egyik legjobb példát a biohulladékok szelektív gyűjtésére Szlovákia jelenti, ahol Pozsonyban hetente kétszer szállítják el az élelmiszer-hulladékokat és a hulladék "tisztasága" 99%-os, vagyis alig tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a feldolgozás során problémát jelenthetnek.

Magyarországon a biohulladékok házhoz menő szállítással megoldott szelektív gyűjtése tehát lassan fog elterjedni, de aki addig is gyűjteni szeretne, annak más lehetőségek is rendelkezésre állnak: léteznek utcai közösségi komposztálók, ahova zöldséghéjakat, tojáshéjakat, egyebeket lehet dobni (ételmaradékot nem ajánlott, mivel az odavonzhatja a rágcsálókat), vagy nagyobb komposzttelepek, ahol vásárolni is lehet komposztot, amit a szakszerűen feldolgozott biohulladékból készítenek.

(Fotó: TheDigitalArtist/Nicholas Demetriades/Pixabay, elevate/Unsplash, Black Lollipop/Peter Dazeley/Getty Images)


Brazíliában már a cápákban is van kokain
Brazíliában már a cápákban is van kokain
Ez az első eset, hogy szabadon élő cápákban sikerült kimutatni a kokain maradványanyagait – súlyosbítja a helyzetet, hogy az összes vizsgált állatban megtalálták a kábítószer nyomait.
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
Átírhatja az élet keletkezését az óceán mélyén talált sötét oxigén
A bolygón a jelenleg ismert élethez szükséges az oxigén, ami biológiai úton keletkezett fény segítségével fotoszintézissel. Vagy mégsem? Egy mostani, döbbenetes felfedezés szerint az oxigén előállításához sem fényre, sem biológiai folyamatokra nincs feltétlen szükség. Az óceán mélye olyan titkát fedte fel, ami mindent megkérdőjelez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.