Kigyulladhatnak, ezért visszahívják az összes valaha készült Chevy Boltot

2021 / 08 / 24 / Pőcze Balázs
Kigyulladhatnak, ezért visszahívják az összes valaha készült Chevy Boltot
A mostanáig készült összes Chevy Boltot visszahívják, mert az akkumulátorok gyártási hibásak lehetnek, ami miatt az elektromos autók kigyulladhatnak. A General Motorsnak a visszahívás közel kétmilliárd dollárjába kerül.

Az Ars Technica emlékeztet, hogy tavaly novemberben egyszer már indult egy szűkebb körű ilyen program, akkor öt, sérülésmentes Bolt kigyulladása miatt. A programot idén nyáron további sorozatokra terjesztették ki. Két komponens együttes hibája okozza a problémát, ami zárlathoz, majd tűzhöz vezethet. Eddig összesen tíz ilyen esetről tud a gyártó.

Az akkumulátorok készítője az LG Chem, akikkel már 2008 óta dolgozik a GM. A TechCrunch szerint náluk készültek a Hyundai szintén visszahívott modelljeinek energiatárolói is, de egy hozzájuk köthető Volkswagen is bajba került nemrég Hollandiában. A cikk szerint a jövőben a német gyár és a Tesla is áttér az LG zacskós megoldása helyett az ellenállóbb prizmatikusra.

Mi történik most?

A GM le fogja cserélni az összes hibás akkut, ami nagyjából egymilliárd dollárjukba fog kerülni. Erre rájön még nyolcszázmillió dollár, ami a tavaly novemberi, eredeti visszahívási program költsége. Az autógyártó az előbbi összeget szeretné behajtani az LG-n. Az akkumulátorok az elektromos autók legköltségesebb komponensei, kWh-nként nagyjából ötvenötezer forintba kerülnek a gyártóknak; a Bolt akkuja hatvanhat kWh-s. A hírre a GM és az LG Chem részvényei is veszítettek értékükből - de az Ars Technica emlékeztet, hogy van olyan kutatás, amely szerint a belsőégésű motorral működő autók gyakrabban gyulladnak ki, mint az elektromosak. Igaz, a kutatást a Tesla publikálta, és a londoni tűzoltók ennek az ellenkezőjére jutottak.

(Borítókép: Chevrolet)

További cikkek a témában:

Ezért gyulladtak ki a Chevrolet villanyautói A GM rájött, mi okozhatta a Chevrolet Bolt-ok spontán égését és sikerült készíteni egy öndiagnosztikai szoftvert a tűzveszélyes példányok kiszűrésére.

Tényleg tűzveszélyesek az elektromos autók? Az elektromos autók két okból szoktak kigyulladni. Vagy baleset következtében, vagy csak úgy. Pont, mint a benzinesek.

A General Motors 2035 után nem gyárt többé benzines vagy dízel autót A végső visszaszámlálás az amerikai gyártónál is elindult.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.