Kihalt állatfaj ihlette a jövő homokszemekből nyomtatott hangszóró-berendezését

2020 / 02 / 03 / Perei Dóra
Kihalt állatfaj ihlette a jövő homokszemekből nyomtatott hangszóró-berendezését
Legtöbben valószínűleg összefutottak már a kihalt tengeri puhatestű fotójával, melynek háza szabályos spirálban csavarodik. Nos, ez a ház ihlette a Deeptime hangfalait, a világ első, homokszemekből nyomtatott hangszóróját.

A cseh vállalatnál évek óta finomítják az atipikus anyagokból és innovatív technológiával fejlesztett eszközt, a végső inspirációt azonban az óceán mélyéről merítették. Az Ionic Sound System két hangszórót és egy mélysugárzót takar, melyeket 3D nyomtatóval készítettek, míg formájukat a legtisztább hangzás érdekében az aranymetszés tökéletes arányaihoz köthető arany spirálos geometrai szabályok alapján terveztek. A hangszóró első ránézésére könnyen összetéveszthető egy dekorációs elemmel, ami nem pusztán a véletlen műve: tervezői szerint ugyanis a forma és a zene mesterien hatnak egymásra, ahogy azt már az ókori ión gondolkodók leírták, akik nem mellesleg természetközeli formákra alapozták matematikai és geometriai tudományukat.

A Spirula nevű hangszóró alakját az ammoniteszek, egy már kihalt, puhatestű állatfaj után kapta, melynek háza nem vertikális tengely körül, hanem síkban, szabályos spirálban csavarodik. A mélysugárzó pedig a Thunderstone nevet viseli, amit egy tengeri sünről mintáztak.

A Thunderstone, azaz mennydörgés elnevezés azon ötlet apropójából született, hogy a felvilágosodás előtt sokan rettegtek az égi robajtól, mert féltek, hogy amibe mennydörgés kíséretében belecsap a villám, az kővé változik.

A hangszórók alapanyagaként kvarchomokot használtak, a 3D-s nyomtatás előtt pedig saját fejlesztésű szilárdító anyaggal vegyítették, nehogy megsérüljenek az érzékeny homokszemek.

A háromdimenziós nyomtatás során a homokszemek apró, finom barázdákat, és kövekre emlékeztető mintázatot hoznak létre, amelyek a kvarcos csillogással együtt szépen kivehetőek a burkolaton. A hangerő a mélysugárzó közepén található gombbal szabályozható, a tetején lévő gyűrűvel pedig fokozható a basszus, de Bluetooth-szal, telefonról és táblagépről szintén vezérelhető. A Deeptime hangszórói kézzel készültek, gyártásuk során egyetlen illesztést és csavart sem használtak. Mindezért persze megkérik az árát, a készülék ugyanis szettben közel egymillió forint, míg a Spirula hangszóró külön megközelítőleg kétszáznyolcvanöt ezer forintba kerül.

(Fotó: New Atlas)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.