Kihalt állatfaj ihlette a jövő homokszemekből nyomtatott hangszóró-berendezését

2020 / 02 / 03 / Perei Dóra
Kihalt állatfaj ihlette a jövő homokszemekből nyomtatott hangszóró-berendezését
Legtöbben valószínűleg összefutottak már a kihalt tengeri puhatestű fotójával, melynek háza szabályos spirálban csavarodik. Nos, ez a ház ihlette a Deeptime hangfalait, a világ első, homokszemekből nyomtatott hangszóróját.

A cseh vállalatnál évek óta finomítják az atipikus anyagokból és innovatív technológiával fejlesztett eszközt, a végső inspirációt azonban az óceán mélyéről merítették. Az Ionic Sound System két hangszórót és egy mélysugárzót takar, melyeket 3D nyomtatóval készítettek, míg formájukat a legtisztább hangzás érdekében az aranymetszés tökéletes arányaihoz köthető arany spirálos geometrai szabályok alapján terveztek. A hangszóró első ránézésére könnyen összetéveszthető egy dekorációs elemmel, ami nem pusztán a véletlen műve: tervezői szerint ugyanis a forma és a zene mesterien hatnak egymásra, ahogy azt már az ókori ión gondolkodók leírták, akik nem mellesleg természetközeli formákra alapozták matematikai és geometriai tudományukat.

A Spirula nevű hangszóró alakját az ammoniteszek, egy már kihalt, puhatestű állatfaj után kapta, melynek háza nem vertikális tengely körül, hanem síkban, szabályos spirálban csavarodik. A mélysugárzó pedig a Thunderstone nevet viseli, amit egy tengeri sünről mintáztak.

A Thunderstone, azaz mennydörgés elnevezés azon ötlet apropójából született, hogy a felvilágosodás előtt sokan rettegtek az égi robajtól, mert féltek, hogy amibe mennydörgés kíséretében belecsap a villám, az kővé változik.

A hangszórók alapanyagaként kvarchomokot használtak, a 3D-s nyomtatás előtt pedig saját fejlesztésű szilárdító anyaggal vegyítették, nehogy megsérüljenek az érzékeny homokszemek.

A háromdimenziós nyomtatás során a homokszemek apró, finom barázdákat, és kövekre emlékeztető mintázatot hoznak létre, amelyek a kvarcos csillogással együtt szépen kivehetőek a burkolaton. A hangerő a mélysugárzó közepén található gombbal szabályozható, a tetején lévő gyűrűvel pedig fokozható a basszus, de Bluetooth-szal, telefonról és táblagépről szintén vezérelhető. A Deeptime hangszórói kézzel készültek, gyártásuk során egyetlen illesztést és csavart sem használtak. Mindezért persze megkérik az árát, a készülék ugyanis szettben közel egymillió forint, míg a Spirula hangszóró külön megközelítőleg kétszáznyolcvanöt ezer forintba kerül.

(Fotó: New Atlas)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.