Kikapcsolták a leghatékonyabb, fekete lyukakat és neutron csillagokat kutató teleszkópot a háború idejére

2022 / 03 / 04 / Bobák Zsófia
Kikapcsolták a leghatékonyabb, fekete lyukakat és neutron csillagokat kutató teleszkópot a háború idejére
A Német Űrközpont tegnap bejelentette, hogy beszünteti együttműködését a Roszkoszmosszal. A közös orosz-német űrprogram, a Spectrum-Roentgen-Gamma misszió is áldozatul esett: leállították az eROSITA röntgenteleszkópot, ami az eddigi legrészletesebb térképet készítette az űrbeli röntgensugár forrásokról.

A Német Űrközpont (DLR) március harmadikán közleményben tudatta, hogy Oroszország elítélendő háborús cselekményei és az egyre nagyobb aggodalomra okot adó ukrajnai fejlemények miatt leállítja az együttműködést az orosz űrügynökséggel és intézményekkel a már folyamatban lévő és a még csak tervezés alatt álló programokkal kapcsolatban is, és amennyiben szükségessé válik, más nemzetek segítségével folytatja majd a munkákat. A bejelentést megelőzően, február 25-én a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) már megtette ugyanezt a lépést, az ő közleményük szerint, noha a két ország tudományos és oktatásügyi kooperációja alapvető fontosságú mindkét fél számára, de a közös (és tervezett) projekteket mégis befagyasztják, mivel meglátásuk szerint Oroszország hátat fordított a nemzetközi közösségnek Ukrajna indokolatlan megtámadásával.

Ezt követően, február 26-án az űrprogramokat is elkezdték leállítani - egyike az intézkedések miatt átmenetileg szünetelő projekteknek a Spectrum-Roentgen-Gamma misszió, amely a távoli, kettes számú Lagrange-pont körül keringő egység fő műszerének, az eROSITA röntgenteleszkópjának segítségével térképezi fel a világűr röntgenforrásait.

A program még a kétezres évek elején indult nemzetközi együttműködésben a Roszkoszmosz, az ESA (Európai Űrügynökség), az orosz IKI (Űrkutatási Intézet), az MPE (a Max Planck Intézet földönkívüli fizikával foglalkozó részlege) és a NASA részvételével, a memorandumot pedig a DLR és a Roszkoszmosz írta alá 2007-ben. A megállapodás értelmében a Spektr-RG obszervatóriumot, amelyen az eROSITA utazik, orosz szakemberek fejlesztették ki és az indítást is Oroszországból, a bajkonuri űrrepülőtérről kivitelezték 2019. július 13-án.

Az eddigi leghatékonyabb röntgenteleszkópnak, amely a kettes Lagrange-pont körül állt pályára (ott, ahol a James Webb teleszkóp is végzi majd megfigyeléseit, mikor elkezdődik tudományos küldetése) az elmúlt években számos új felfedezést köszönhettek a kutatók, mivel a korábbi teleszkópoktól eltérően az eROSITA (extended ROentgen Survey with an Imaging Telescope Array), sokkal szélesebb körű megfigyelésekre képes és jóval több forrást képes detektálni. A fő eszköz ennek elérésére a hét modulból álló tükör, amely egyes részei egyenként 54 alegységből állnak, valamint a Max Planck Intézet által készített detektor, amely egy korábbi szonda, az XMM-Newton röntgenkameráinak technológiáján alapul.

Az űrtávcsővel kevesebb mint két év alatt sikerült 3 millió forrást azonosítani,

köztük fekete lyukakat, amelyek az összes listázott objektum 77%-át adják, neutroncsillagokat (20%) és galaxiscsoportosulásokat (3%).

Andrea Merloni, a Max Planck Intézet tudósa szerint ez jelentősen meghaladja a többi űreszköz által végzett megfigyelések hatékonyságát, mivel az elmúlt fél évszázad röntgenforrásokat kutató missziói során, a Spectrum-Roentgen-Gamma indulása előtt, mindössze egymillió forrást fedeztek fel összességében. A Spektr-RG obszervatórium segíthet a fekete lyukak feltérképezésén kívül a titokzatos sötét energia utáni kutatásokban is, amelynek jellemzőire a galaxiscsoportosulások eloszlásából és sűrűségéből próbálnak következtetni a kutatók.

A német gyártmányú teleszkópot, tekintve, hogy orosz modulon utazik, orosz részvétellel zajló űrprogram keretében, február 26-án biztonsági üzemmódba helyezték, ennek indoklásáról az MPE adott ki rövid értesítőt március 2-án. A tudományos adatgyűjtés szüneteltetése alatt az eddigi adatok feldolgozása tovább zajlik és a Max Planck Intézet reményei szerint a körülmények minél hamarabb engedik majd, hogy a munka a visszatérhessen a normál kerékvágásba.

(Fotó: Roscosmos/DLR/SRG/Lavochkin, Jeremy Sanders, Hermann Brunner, eSASS (MPE)/Eugene Churazov, Marat Gilfanov (IKI), MPE)

Mégis elhalasztják az európai-orosz közös Mars-misszió indítását a háború miatt Néhány nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a régóta várt ExoMars programot nem befolyásolja az ukrán helyzet, de a február 28-án kiadott újabb jelentés szerint a 2022-es indítást már valószínűtlennek ítéli meg az Európai Űrügynökség az Oroszországra kivetett szankciók miatt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.