Kilőtt orosz tank reflektorából csinált szintetizátort egy ukrán zenész

2022 / 05 / 16 / Palotai Nándor
Kilőtt orosz tank reflektorából csinált szintetizátort egy ukrán zenész
A zenészt már több alkatrész is megihlette, tapasztalatai szerint például a gyalogsági aknák fém burkolataiból strapabíró gitáreffekteket lehet építeni.

Az ukrán zenész Sherman Drozd nagyjából négy éve épít analóg és digitális hangszereket különféle tárgyakból, és egy Telegram-csatornát is működtet Synth Ethic néven, hasonló témakörben. Saját bevallása szerint eleinte egyszerűbb modellek megépítésével kezdte, (mint például az Atari Punk Console, vagy a Baby 8 Sequencer,) de később egyre komolyabb moduláris szintetizátorokat rakott össze, majd végül már saját darabokat is tervezett. Az orosz-ukrán háború kezdete óta azonban hadieszközök roncsaiból felhasznált alkatrészekből is elkezdett hangszereket bütykölni – írta meg a CMD elektronikus zenei magazin. Drozd az alábbi videóban például egy kilőtt orosz tank fényszórójából készült hangszert mutat be, melyet végül Pszichedelikus Harcosnak nevezett el.

A donorként szolgált, egy Javelin-rakéta által elpusztított orosz tankot Drozd a Kijevtől nem messze található Dmytrivka falu közelében találta, amikor is egy segélyszállítmányt fuvarozott a helyszínre. A páncélost elpusztító robbanás lökéshullámától megnyomódott fényszóró belsejében egy Arduino alaplap kapott helyet, melyen különböző oszcillátorok, illetve egy kifejezetten Arduino platformra írt szintetizátor-program, a Glitch Storm fut. Az eredmény egy elképesztően kaotikus, 8-bites hangzást biztosító, semmihez sem fogható szintetizátorszerű hangszerkiméra.

Drozd nemcsak a tankból kioperált fényszórót alakította át, de gyűjtött még számtalan más, hasonló hangszerprojekthez szintén alkalmas alkatrészt is, mint például AK-tárakat, géppuska-alkatrészeket, illetve egy különleges formájú repeszt is, melyet végül inkább hamutartóvá alakított, de tapasztalatai szerint például a gyalogsági aknák fém burkolataiból strapabíró gitáreffekteket lehet építeni. A többi alkatrészből jelenleg egy teremin megépítésén dolgozik.

Az ukrán zenész elmondása alapján nem csak ő, de más rádióamatőrök is fel szokták használni hadieszközök roncsait különböző projektekhez, a fém lőszeresláda például nagyon népszerű a köreikben, mivel kiválóan alkalmas műszerdoboznak is.

(Fotó: Sherman Drozd)

Átprogramozott protézissel gondolati úton irányíthatjuk a keverőpultot Bertolt Meyer a hiányzó bal alkarja miatt nem tudott zenélni, de talált rá módot, hogy a keverőpultot végtag híján a gondolataival irányítsa.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.