Átprogramozott protézissel gondolati úton irányíthatjuk a keverőpultot

2020 / 02 / 18 / Felkai Ádám
Átprogramozott protézissel gondolati úton irányíthatjuk a keverőpultot
Bertolt Meyer a Chemnitzi Műszaki Egyetemen tanít pszichológiát, és él-hal az elektronikus zenéért. Mivel sajnos bal alkar nélkül született, sokáig nem tudott megfelelően a kedvtelésének hódolni egy elég fejlett kézprotézis birtokában sem. Egyszer aztán kipattant az ötlet: az említett protézis átalakítása után a szintetizátorokat akár közvetlenül a gondolataival is irányíthatja, mint egy dj-jedi.

A Meyers által használt protézis egy i-LIMB nevű eszköz. Az i-LIMB-et Dawid Gow és csapata fejlesztette ki, és 2007-ben dobták piacra. Különböző variációi teljes kézmozgást vagy részleges kézmozgást tesznek lehetővé. A működési elve a következő: meghatározott pontokon elektródákat pakolnak az izmokra, ezek aztán az izom-összehúzódást jelnek érzékelik, és továbbítják ezt az eszköz processzorába, ami aztán elindítja a megfelelő mozdulatot.

Ám akármennyire fejlett is ez a protézis, Meyers úgy találta, hogy nehezen forgatja vele a keverőpulton a kisebb tárcsákat. Végül arra jutott, hogy valójában nincs is szükség közvetítő eszközre, műkézre az irányításhoz, hanem némi átalakítás után akár közvetlenül gondolati úton is irányíthatja a pultot.

Néhány mérnök segített neki egy olyan kiegészítő elkészítésében, amit a műkéz helyére lehet csatlakoztatni. Az új eszköz, a "SynLimb" a fent leírt módon alakítja át az idegrendszerből érkező jeleket, csak azokat nem a protézishez közvetíti, hanem az elektronikus hangszerekhez. Akit a fenti videóból csak az érdekel, hogy miként történik ez a gondolati vezérlés a gyakorlatban, ugrasson 6:15-höz.

(Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.