Átprogramozott protézissel gondolati úton irányíthatjuk a keverőpultot

2020 / 02 / 18 / Felkai Ádám
Átprogramozott protézissel gondolati úton irányíthatjuk a keverőpultot
Bertolt Meyer a Chemnitzi Műszaki Egyetemen tanít pszichológiát, és él-hal az elektronikus zenéért. Mivel sajnos bal alkar nélkül született, sokáig nem tudott megfelelően a kedvtelésének hódolni egy elég fejlett kézprotézis birtokában sem. Egyszer aztán kipattant az ötlet: az említett protézis átalakítása után a szintetizátorokat akár közvetlenül a gondolataival is irányíthatja, mint egy dj-jedi.

A Meyers által használt protézis egy i-LIMB nevű eszköz. Az i-LIMB-et Dawid Gow és csapata fejlesztette ki, és 2007-ben dobták piacra. Különböző variációi teljes kézmozgást vagy részleges kézmozgást tesznek lehetővé. A működési elve a következő: meghatározott pontokon elektródákat pakolnak az izmokra, ezek aztán az izom-összehúzódást jelnek érzékelik, és továbbítják ezt az eszköz processzorába, ami aztán elindítja a megfelelő mozdulatot.

Ám akármennyire fejlett is ez a protézis, Meyers úgy találta, hogy nehezen forgatja vele a keverőpulton a kisebb tárcsákat. Végül arra jutott, hogy valójában nincs is szükség közvetítő eszközre, műkézre az irányításhoz, hanem némi átalakítás után akár közvetlenül gondolati úton is irányíthatja a pultot.

Néhány mérnök segített neki egy olyan kiegészítő elkészítésében, amit a műkéz helyére lehet csatlakoztatni. Az új eszköz, a "SynLimb" a fent leírt módon alakítja át az idegrendszerből érkező jeleket, csak azokat nem a protézishez közvetíti, hanem az elektronikus hangszerekhez. Akit a fenti videóból csak az érdekel, hogy miként történik ez a gondolati vezérlés a gyakorlatban, ugrasson 6:15-höz.

(Kép: Pixabay)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.