Kína felett az ég - olyan tiszta, mint rég (a koronavírus lenullázta az ipart)

2020 / 03 / 01 / Justin Viktor
Kína felett az ég - olyan tiszta, mint rég (a koronavírus lenullázta az ipart)
A koronavírus járvány járulékos elemeként az űrből készült műholdas felvételek a légszennyezés drasztikus visszaesését mutatják Kína felett most, amikor a legtöbb gyárat bezárták. Ez az első alkalom, amikor a NASA ilyen drámai visszaesést tapasztalt egy olyan hatalmas terület felett, mint Kína, egy adott eseményből kifolyólag.

A Nasa amerikai űrügynökség szerint a változás legalább részben a koronavírus visszaszorítására tett erőfeszítések által okozott gazdasági lassulással kapcsolatos. Az űrügynökség térképei megmutatják, hogy a szennyezések, köztük a nitrogén-dioxid - a járművekből, erőművekből és gyárakból származó mérgező gáz - szintje a korábbihoz viszonyítva zuhant a tömegkarantén bevezetése után.

A tudósok már korábban úgy találták, hogy a koronavírus február közepén mindössze két hét alatt megsemmisítette Kína káros üvegházhatású gáz-kibocsátásának legalább egynegyedét. Az ipari üzemek bezárása és az emberek otthontartása a világ legnagyobb üvegházhatású gáz termelő országában az éghajlati válság egyik fő okaként számontartott fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának meredek csökkenéséhez vezettek. 

Kínában, ahol a kitörés megkezdődött, a cikk megírásának pillanatában  79 826 koronavírus-esetet tartanak számon, - ez az összes érintett ország közül a legnagyobb szám, - közel 2870 halálesettel. A NASA térképei összehasonlítják az év első három hetének és a február 10-25 közötti időszak szennyezettségi értékeit. 

Az űrügynökség tudósai szerint a szennyezettség csökkenése először Wuhan közelében, a kitörés középpontjában volt nyilvánvaló, ám végül a hatás az egész országban elterjedt. 

"Ez az első alkalom, amikor ilyen drámai visszaesést láttam egy adott esemény következményeképp egy ilyen széles területen. A nitrogén-dioxid szintje a 2008-as gazdasági recesszió alatt is csökkent, de az a csökkenés fokozatosabb volt”

- mondta Fei Liu, a Nasa Goddard űrrepülőközpontjának légiközlekedési kutatója.

(Forrás: Independent Képek: Pikrepo)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.