Kína humanoidok tömeggyártásába kezd néhány éven belül

2023 / 11 / 05 / Bobák Zsófia
Kína humanoidok tömeggyártásába kezd néhány éven belül
A kínai kormány november 2-án tette közzé legújabb kiadványát a humanoid robotok fejlesztéséről.

A kínai gazdaság fejlődésének jövője nagymértékben függhet az emberszerű robotok fejlesztésétől a kínai kormány szerint, erre utal legalábbis az az iránymutatásként szolgáló kiadvány, amit pár nappal ezelőtt jelentetett meg az Ipari és Információs Technológiai Minisztérium. A dokumentumban vázolják azokat a lépéseket, amelyeket az ipari szereplőknek meg kell tenniük a robotizáció gyorsítása és a humanoidok fejlődésének javítása érdekében és amelyek segíthetnek nem csak felzárkózni a többi országhoz a humanoidokkal kapcsolatos fejlesztésekben, hanem meg is előzni őket a versenyben.

Kínában, akárcsak a világ sok más pontján, az emberszerű külsővel felruházott gépek fő felhasználási körét az ipari környezetben való alkalmazásban, a veszélyes munkák elvégzésében és a háztartásban való segédkezésben látják, vagyis azokban a munkakörökben, amelyekben vagy a munkaerőhiány pótlását vagy a humán dolgozók testi épségének védelmét oldanák meg a robotokkal, esetleg a humán munkásokat szabadítanák fel a repetitív feladatok kényelmetlenségei alól. Emellett persze szerepet játszhat a profitszerzés is, mivel a gépek fáradtság, betegség és egyéb hátráltató tényezők nélkül tudnak dolgozni non-stop módon, bár egyelőre a stabilan működő, járni is tudó és kaotikus környezetben is boldogulni képes emberszerű robotok bonyolult előállítása miatt egy-egy ilyen gép beszerzése költséges lehet. Ma még a legfejlettebb humanoidok is viszonylag lassan mozognak emberi munkatársaikhoz képest, ezért az emberek leváltása teljes mértékben a robotok által néhány évig még biztos nem fenyegeti a legtöbb cég dolgozóit.

A humanoidok alkalmazásának jelenlegi állapotán szeretne azonban változtatni a kínai kormány, hogy hamarosan már sokkal nagyobb szerepet kaphassanak a gazdasági növekedés elérésében. Az Ipari és Információs Technológiai Minisztérium (MIIT) célkitűzése szerint 2025-re már a humanoidok tömeggyártását, 2027-re pedig a nemzetközi szinten is kiemelkedő teljesítményt kell megvalósítania a robotikai gyártóknak és ennek elősegítésére a hardver mellett a szoftverek fejlesztésére is hangsúlyt kell helyezni, főként a robotok agyának, a mesterséges intelligenciának és a nagy nyelvi modelleknek a létrehozása terén.

A humanoidok, az Egyesült Államokhoz és Japánhoz hasonlóan, Kínában is többféle területen megjelentek az elmúlt években, de sok vállalat a konkrét, gyakorlatias feladatok ellátásának célja helyett inkább szórakoztató jelleggel készíti az emberszerű gépeket. Az augusztusban Pekingben megrendezett World Robot Expón a robotköltőktől kezdve a robotpandákon át az élethű mimikával felvértezett robotfejekig sokféle gépet mutattak be a cégek, köztük a Xiaomi humanoidját és a Dreame Technology univerzális robotját és hozzá tartozó robotkutya társát is, amelyek a jövőben, ha megvalósul a kínai kormány terve, már nem csak kuriózumot, hanem hétköznapi segítőtársat jelenthetnek az emberek számára.

(Fotó: Xiaomi, Fourier Intelligence)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.