Kína lézerrel szerelheti fel a vadászgépeit

2020 / 01 / 08 / Felkai Ádám
Kína lézerrel szerelheti fel a vadászgépeit
Lézerfegyverek már most is léteznek, de olyan nem sok, amelyikkel mondjuk másik vadászgépet, vagy közelítő rakétát lehetne kilőni. A Kínai Népköztársaság Hadserege viszont most épp egy ilyen eszköz kifejlesztésén dolgozhat a légierő számára.

Lézer a levegőben

A fejlesztéssel kapcsolatos feljegyzés múlt héten jelent meg a kínai hadsereg hivatalos fegyver- és eszközbeszerzési honlapján. Ebben a hadsereg árajánlatot kér potenciális szállítóktól. A hírről a kínai állami lap, a Global Times számolt be. Szerintük (erre utal a hadsereg oldalán nyilvánosságra hozott anyag címe is) olyan lézerfegyverről van szó, amivel ellenséges repülőket lehet kilőni, vagy ami a kínai vadászgépre irányított rakétákat tudja felrobbantani.

A South China Morning Post írt arról, hogy egy ilyen fegyver fejlesztését egy nyilvánosan elérhető tanulmány is megerősítheti. A tanulmány a repülőkre szerelhető lézerfegyverek energiatárolásával és energiaellátásával foglalkozik, és egy állami tulajdonú céghez köthető. Ez a tanulmány megerősíti egy már kifejlesztett és tesztelt prototípus létezését, amely egy 100 kilowattos lézerfegyver áramellátását biztosítaná.

A jó, a rossz és az energiaszükséglet

A lézerfegyver potenciális előnye, hogy szinte késlekedés nélkül egyenesen a célba talál, mivel sem a légellenállás, sem a gravitáció, sem egyéb tényezők nem módosítják a pályáját. Ráadásul mivel fénysebességgel közlekedik, ezért bármely rakétánál vagy repülőnél gyorsabb. Hátránya viszont, hogy az üzemeltetéséhez bitang sok energiára van szükség, ráadásul a távolsággal csökken a hatóereje.


Az LW-30 lézeres légelhárító

Jelenleg a lézer alkalmazása a harctéren kiegészítő és nem halálos jellegű, például átmeneti vagy maradandó látásvesztést lehet vele okozni az ellenség sorai közt.

Ugyanakkor Kína már használ nagy energiájú lézerfegyvert, az LW-30 kódnevű eszköz a légvédelem részeként képes leszedni repülő célpontokat: drónokat, intelligens lövedékeket és hasonlókat.

Ez utóbbi egy nagyobb, földön használható, mobil rendszer, amelyet Kína nemzetközi értékesítésre is szán. Viszont egy ilyen eszköz repülőre szerelése kihívást jelent, épp az energiaellátás miatt. Ha ezt valóban sikerült megoldani, az komoly áttörést jelenthet.

Nem éppen 80 lézerrel a Föld körül

Persze nem csak Kína ég lézerlázban. 2019 áprilisában az Amerikai Légierő tesztelt sikerrel lézerfegyvert, és lőtt le több ellenséges lövedéket. Bár a ShiELD rendszer részeként működő fegyver a fent említett LW-30-hoz hasonló batár nagy, szárazföldi fegyverzet, de a jövőben szeretnék kisebbé tenni, hogy akár alkalmassá váljon arra, hogy repülőre szereljék.

2017-ben pedig rövid ideig felmerült, hogy a MiG-35 vadászgépeket lézerrel fegyvereznék fel, de ez utóbbiról kiderült, hogy kacsa, pusztán egy rosszul fogalmazott, tévéinterjúban elhangzott bejelentésen alapult. A MiG 35 kapcsán legfeljebb lézeres célzórendszerről lehet szó.

(Kép: Pixabay, Twitter)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.