Kínában bekapcsolták a "mesterséges napot"

2020 / 12 / 05 / Bobák Áron
Kínában bekapcsolták a
A fúziós reaktorok az energiaipar szent gráljának számítanak, amelyek belsejében tízszer magasabb hőmérséklet uralkodik, mint a Nap magjában. Kína most komoly lépést tett afelé, hogy a technológia egyszer valósággá váljon.

Az AFP a kínai állami kézben levő People's Daily napilap alapján számolt be róla, hogy a Szecsuan tartomány délnyugati részén, Csengtuban található laboratóriumban első ízben kapcsolták be Kína legnagyobb kísérleti fúziós reaktorát, ami a jövőben nagyon komoly mértékben járulhat majd hozzá az ország energiaellátásához.

A fúziós reaktorok a hagyományos atomreaktorokkal szemben nem az atommagok hasadásából, hanem azok összeolvadásából nyerik az energiát, vagyis hasonló elven működnek, mint maga a Nap. A kínai reaktort viszont nem csak emiatt nevezik "mesterséges napnak", hanem azért is, mert a belsejében egészen pokoli, 150 millió Celsius-fokos hőség uralkodik - vagyis tízszer magasabb hőmérséklet, mint a Nap magjában. A fúziós reaktoroknak számtalan előnye van a fissziós atomreaktorokhoz képest, hiszen tökéletesen zöld energiát biztosítanak és a működési elvükből fakadóan radioaktív hulladékot sem termelnek, emellett pedig a balesetek esélye is jóval alacsonyabb.

Európából nézve különösen érdekes, hogy a kínaiak ugyanazt a HL-2M Tokamak reaktort használják, mint amilyet a franciaországi Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktorban (ITER) is építenek, vagyis a sikeres teszt az európai projekt számára is egy jó előjel. Ahogy korábban írtuk, a 35 ország részvételével épülő ITER a világ legnagyobb fúziós reaktora lesz, ha elkészül, ami a jelenlegi tervek szerint 2025-re várható. Ez persze még nem jelenti, hogy a világ egyik pillanatról a másikra átállhat a sokkal hatékonyabb energiatermelésre, hiszen az ilyen reaktorok üzemeltetéséhez jelenleg több energiára van szükség, mint amit megtermelnek, és az így előállított áram ára is rendkívül magas lenne.

(Fotó: Visual China Group/Getty Images, China Atomic Energy Authority)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Kína mesterséges nappal világítja meg a jövőbe vezető utat Ha már sem a Holdat, sem a Napot nem lehet lehozni az égről, Kína legalább megépíti itt a Földön az utóbbit, amely kétmilliárd Celsius fokon ég majd, és idővel tisztább, zöldebb jövőt jelenthet.

Öt év múlva kigyulladhat naprendszerünk második Napja, itt a Földön A fúziós generátorok a klasszikus “20 éven belül lehetséges” technológia, csakhogy ez a lehetőség 20 éve épp mindig ugyanolyan távol van tőlünk.A több évtizedes munka ellenére a jelentős tervezési kihívások eddig megakadályozták a működőképes kereskedelmi méretű modellek fejlesztését. De talán majd most.  

Magyarországon tesztelik a világ első fúziós reaktorának az egyik legfontosabb biztonsági technológiáját A hazai Energiatudományi Kutatóközpontban tesztelik a berendezést, melynek feladata, hogy adott esetben gyorsan leállítsa a fúziós reakciót.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.