Kínában bekapcsolták a "mesterséges napot"

2020 / 12 / 05 / Bobák Áron
Kínában bekapcsolták a
A fúziós reaktorok az energiaipar szent gráljának számítanak, amelyek belsejében tízszer magasabb hőmérséklet uralkodik, mint a Nap magjában. Kína most komoly lépést tett afelé, hogy a technológia egyszer valósággá váljon.

Az AFP a kínai állami kézben levő People's Daily napilap alapján számolt be róla, hogy a Szecsuan tartomány délnyugati részén, Csengtuban található laboratóriumban első ízben kapcsolták be Kína legnagyobb kísérleti fúziós reaktorát, ami a jövőben nagyon komoly mértékben járulhat majd hozzá az ország energiaellátásához.

A fúziós reaktorok a hagyományos atomreaktorokkal szemben nem az atommagok hasadásából, hanem azok összeolvadásából nyerik az energiát, vagyis hasonló elven működnek, mint maga a Nap. A kínai reaktort viszont nem csak emiatt nevezik "mesterséges napnak", hanem azért is, mert a belsejében egészen pokoli, 150 millió Celsius-fokos hőség uralkodik - vagyis tízszer magasabb hőmérséklet, mint a Nap magjában. A fúziós reaktoroknak számtalan előnye van a fissziós atomreaktorokhoz képest, hiszen tökéletesen zöld energiát biztosítanak és a működési elvükből fakadóan radioaktív hulladékot sem termelnek, emellett pedig a balesetek esélye is jóval alacsonyabb.

Európából nézve különösen érdekes, hogy a kínaiak ugyanazt a HL-2M Tokamak reaktort használják, mint amilyet a franciaországi Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktorban (ITER) is építenek, vagyis a sikeres teszt az európai projekt számára is egy jó előjel. Ahogy korábban írtuk, a 35 ország részvételével épülő ITER a világ legnagyobb fúziós reaktora lesz, ha elkészül, ami a jelenlegi tervek szerint 2025-re várható. Ez persze még nem jelenti, hogy a világ egyik pillanatról a másikra átállhat a sokkal hatékonyabb energiatermelésre, hiszen az ilyen reaktorok üzemeltetéséhez jelenleg több energiára van szükség, mint amit megtermelnek, és az így előállított áram ára is rendkívül magas lenne.

(Fotó: Visual China Group/Getty Images, China Atomic Energy Authority)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Kína mesterséges nappal világítja meg a jövőbe vezető utat Ha már sem a Holdat, sem a Napot nem lehet lehozni az égről, Kína legalább megépíti itt a Földön az utóbbit, amely kétmilliárd Celsius fokon ég majd, és idővel tisztább, zöldebb jövőt jelenthet.

Öt év múlva kigyulladhat naprendszerünk második Napja, itt a Földön A fúziós generátorok a klasszikus “20 éven belül lehetséges” technológia, csakhogy ez a lehetőség 20 éve épp mindig ugyanolyan távol van tőlünk.A több évtizedes munka ellenére a jelentős tervezési kihívások eddig megakadályozták a működőképes kereskedelmi méretű modellek fejlesztését. De talán majd most.  

Magyarországon tesztelik a világ első fúziós reaktorának az egyik legfontosabb biztonsági technológiáját A hazai Energiatudományi Kutatóközpontban tesztelik a berendezést, melynek feladata, hogy adott esetben gyorsan leállítsa a fúziós reakciót.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.