Kínában betiltották a ChatGPT szolgáltatást, mert az szerintük amerikai propagandát terjeszt

2023 / 02 / 22 / Bodnár Barna
Kínában betiltották a ChatGPT szolgáltatást, mert az szerintük amerikai propagandát terjeszt
Kínai kormányzati szervek arra utasították az ország legnagyobb technológiai cégeit, ne tegyék elérhetővé a mesterséges intelligenciát használó ChatGPT-t a nyilvánosság számára, mert a hatóságok tartanak a chatbot cenzúrázatlan, felhasználók kérdéseire adott válaszaitól.

A japán Nikkei Asia értesülései szerint a kínai Tencent Holdings és az Ant Group, az Alibaba Group leányvállalata utasítást kapott rá, hogy egyik felületükön se legyen hozzáférhető a ChatGPT. A közvetlen és a harmadik félen keresztül történő elérést is megtiltották a Microsoft és az OpenAI által fejlesztett mesterséges intelligenciát használó beszélgetőalkalmazáshoz.

A ChatGPT hivatalosan egyébként sem elérhető Kínában, azonban az emberek képesek használni az alkalmazást úgynevezett VPN (Virtual Private Network, magyarul virtuális magánhálózat) segítségével, ami képes megkerülni a kínai rendszert. A Tencent cég fejlesztői több tucatnyi olyan mini alkalmazást hoztak létre a saját, WeChat nevű közösségi alkalmazásuk számára, amelyek a ChatGPT alapján működtek. Az állami nyomásgyakorlás hatására ezek közül most sokat le kellett állítaniuk, sőt, olyan programok működését is felfüggesztették, amelyek nem kapcsolódtak a ChatGPT-hez, hanem annak csupán utánzatai voltak.

A China Daily nevű, állami kézben lévő médium azt írta az üggyel kapcsolatban a Weibo-n (ami a Twitter kínai, erősen cenzúrázott megfelelője), hogy a ChatGPT "az Egyesült Államok kormányának segítene a dezinformáció terjesztésében és a globális történések saját geopolitikai érdekeit szolgáló manipulálásában." Ezt bizonyítandó, a kínai lap újságírója egy videóban megkérdezi a chatbot-ot, mit tud Xinjiang tartományról. A válaszban a ChatGPT kitér a régióban élő ujgur muszlimok elleni emberi jogi visszaélésekre, beleértve a vallási közösségbe tartozó emberek "átnevelő" táborokba való tömeges internálását. Az állami médium újságírója szerint ez tökéletesen összhangban van az Egyesült Államok által terjesztett propagandával.

A kínai technológia ipar néhány névtelenséget kérő szereplője azt mondta,

a ChatGPT használata valószínűleg soha nem lesz engedélyezett az országban, mert a felhasználók az állam számára kényes politikai kérdéseket tehetnek fel a mesterséges intelligenciának, és ez erre adott cenzúrázatlan válaszok komoly büntetést vonhatnak maguk után,

amiért viszont az a platform kellene hogy vállalja a felelősséget, amelyen az amerikai szolgáltatás elérhető.

Nem ez az első eset, hogy Kína letilt külföldi weboldalakat vagy alkalmazásokat. Peking több tucat meghatározó amerikai webhelyet és alkalmazást betiltott, 2009 és 2010 között például a Google-t, a Facebookot, a YouTube-ot és a Twittert, 2018 és 2019 között pedig a Reddit-et és a Wikipédiát is.

Az amerikai "mindentudó" mesterséges intelligenciát használó beszélgetőalkalmazás népszerűsége és hódítása arra késztette a kínai piacvezető technológia cégeket, hogy hasonló programokkal álljanak elő. A Baidu például márciusra tervezi a saját fejlesztésű "Ernie Bot" tesztelését, amely azonban nem egy független chatbot lesz, hanem a vállalat egyéb szolgáltatásaiba beépített funkció. A cég közleményben hangsúlyozta, hogy, bár a program hasonló a ChatGPT-hez, azonban egyáltalán nem használja fel az amerikai fejlesztésű mesterséges intelligenciát.

(Borítókép: Getty Images/Nuthawut Somsuk)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.