Kínai hackerek a Vatikánt vették célba

2020 / 07 / 30 / Felkai Ádám
Kínai hackerek a Vatikánt vették célba
Kínához köthető hackerek próbálták a Vatikán online hálózatait feltörni, és belépni a hongkongi egyházmegye számítógépeibe is. A háttérben egy 21. századi invesztitúraharc körvonalai sejlenek fel.

A támadásról kedden számolt egy amerikai biztonsági cég, a Recorded Future (a jelentésük rövidebb változata itt olvasható, a hosszabb pedig innen tölthető le pdf-formátumban). A támadási kísérletekre a cég szerint május elején került sor, és ezek mögött a RedDelta nevű, Kína által támogatott csoport áll. A Vatikánon kívül megpróbáltak betörni még a hongkongi egyházmegye rendszerébe, és más, a római katolikus egyházhoz tartozó szervezet számítógépeibe is. Ezen szervezetek közé tartozik a Hong Kong Study Mission to China, valamint a Pontifical Institute for Foreign Missions (PIME).

Ezek a szervezetek eddig elvileg nem álltak a Kína által támogatott hacker-csoportok célkeresztjében.

Miért éppen most?

Az időzítés árulkodó, hiszen épp mostanában merült fel a 2018-as, a Vatikán és Kína között kötött megállapodás meghosszabítása. Mint arról az Index beszámolt: „A megállapodást Pekingben írta alá Vang Csao kínai és Antoine Camilleri vatikáni külügyminiszter-helyettes.

A felek arról állapodtak meg, hogy a katolikus egyházfő elismeri a jóváhagyása nélkül, csak Peking által kinevezett hét katolikus püspököt, valamint post mortem egy nyolcadik püspököt is, cserébe pedig a pápa vétójogot kap mostantól a püspökök kinevezésében.”

A megállapodás annyiban történelmi jelentőségű, hogy jelentős mérföldkő a Vatikán és Kína közötti diplomácia felmelegedésének. A két fél között a vita 1951-ben kezdődött, ekkor a kommunista Kína megszakította a kapcsolatait a Vatikánnal, és létrehozta az állami felügyelettel működő katolikus egyházát. A kínai vezetés ugyanis maga akarta kinevezni a püspököket, ami egyébként pápai hatáskörbe tartozik.

Ekkor a kínai katolikusok kettészakadtak, egy részük csatlakozott az állami egyházhoz, más részük titokban gyakorolta a vallást, és hű maradt a pápához. A 2018-as megállapodás lényege elvileg tehát az volt a Vatikán szempontjából, hogy az üldözött katolikusok helyzetén javítsanak, és olyan püspökök legyenek, akik Róma alá tartoznak ugyan, de elismeri őket Peking is.

Ugyanakkor az egyezségnek akadtak kritikusai is. Hongkong korábbi érseke például iszonyatos árulásnak bélyegezte a megállapodást, ami szerinte a híveket egyenest a farkasok torkába vezeti. Az egykori érsek szerint a károk tragikusak és hosszan tartók lesznek, nem csak a kínai egyház szempontjából, de az egész anyaszentegyházra nézvést is. Ezt így gondolja Recorded Future is, hiszen elemzésükben az áll, hogy a megállapodással a Kínai Kommunista Párt komolyabb kontrollt és ellenőrzést szerzett a vallásukat titokban gyakorló, kínai katolikusok felett.

A Recorded Future hozzáteszi azt is, hogy a felsorolt célpontok között említett Hong Kong Study Mission to China nevű szervezet előző vezetője komoly szerepet játszott a fenti megállapodás megszületésében.

Kínának egyébként nem csak a körülbelül 13 milliót számláló, helyi katolikus közösség miatt lehet fontos a Vatikán, hanem mert az egyedüli európai államként elismeri Tajvant. A Tajvan függetlenségét hangoztatókat pedig az ázsiai ország az Öt Méreg (Kínára legveszélyesebb csoportok és egyének) egyikeként tartja számon.

Mit nyerhet Kína?

Kína valószínűleg olyan információkban reménykedik a jelentés szerint, amik javíthatják a tárgyalási pozícióját. De az ázsiai szervezetek meghackelése által akár értékes titkosszolgálati információkhoz is juthatnak egyrészt a hívekről, másrészt azok véleményéről a hongkongi demokrácia-párti mozgalmakat, valamint az éppen zajló tüntetéseket illetően.

Mik a bizonyítékok?

A RedDelta és egy más hackercsoport, a Mustang Panda (másként: BRONZE PRESIDENT , esetleg HoneyMyte) tevékenysége között ugyan jelentős az átfedés, de a biztonsági cég szerint több jel is a RedDeltára utal. Ezek közül a legfontosabb az akcióhoz használt PlugX, amely kifejezetten a ReDdeltához köthető. Ezeket a most bevetett malware programokat ugyanis eddig nem jelentette senki a Mustang Panda csoporttal kapcsolatban.

Mit nyilatkozott Kína és a Vatikán az esettel kapcsolatban?

Wang Wenbin, a Kínai Külügyminisztérium sajtóreferense Pekingben a napi sajtótájékoztató keretében nyilatkozott az esetről szerdán. A sajtóreferens ekkor azt mondta, hogy Kína a kiberbiztonság hű védelmezője. A hasonló vádak mögött pedig nem elég, ha puszta sejtés áll, meggyőző bizonyítékokra van szükség.

A Reuters szerint mindez nem példátlan, hiszen Kína eddig is tagadta, hogy köze lenne bármiféle államilag támogatott betörési kísérletekhez, sőt azt állítja, hogy maga is inkább a hasonló fenyegetések áldozata.

A másik oldalról a Reutersnek sem a vatikáni sajtóreferens, sem a Hong Kong Study Mission nem nyilatkozott.

A lap ugyanakkor hozzáteszi, hogy a betörési kísérletre azután került sor, hogy megvalósult egy nagyon ritka találkozó Peking és a Vatikán külügyminiszterei között Németországban az év elején, amely évtizedek óta a legmagasabb szintű találkozó a két állam közt. Ekkoriban még a kapcsolatok javulása volt terítéken, és várható volt az említett 2018-as megállapodás meghosszabbítása szeptemberben.

A Reutersnek még a támadás előtt nyilatkozó vatikáni forrás azt állította, hogy a tárgyalások részeként kínai delegátus utazott volna a Vatikánba, de ez meghiúsult a koronavírus miatt. A forrás hozzátette azt is, hogy továbbra sem világos, hogy a járványhelyzet miatt automatikusan meghosszabbodik-e a 2018-as megállapodás időtartama, és ha igen, akkor meddig.

(Kép: Flickr/陈欢/Martijn van Gameren/Petr Kovar, Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Magától feloldódik és eltűnik az agyban a homokszem méretű implantátum
Egészen apró, agyba ültethető érzékelőt fejlesztettek kínai kutatók, ami vezetékek nélkül működik és néhány hét alatt lebomlik a testben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.