Tökéletes társsá igyekeznek formálni a kínai szexrobotokat

2024 / 06 / 21 / Bobák Zsófia
Tökéletes társsá igyekeznek formálni a kínai szexrobotokat
A gyártó saját nagy nyelvi modellt készített annak érdekében, hogy a realisztikus külsejű robotok beszéd útján tudjanak kommunikálni és a felhasználók érzelmeire is hassanak. A cég később olyan multifunkciós robotokat gyárt majd a szexrobotok mellett, amelyek házimunkát végeznek és az idősek ápolásába is besegítenek.

A sencseni székhelyű Starpery cég nagy változtatásokat tervez a termékportfóliójában: az eddigi erotikus babák helyett sokkal többféle képességgel felruházott, mesterséges intelligenciával ellátott, multifunkciós gépeket dobnak a piacra augusztustól kezdve. Az új modellek egyelőre csak jobb kommunikációs képességekkel rendelkeznek majd, az ennél fejlettebb robotok később érkeznek, de a gyártó feltett szándéka, hogy előbb-utóbb eljusson odáig a fejlesztésekben, hogy valódi társrobotok kerüljenek ki az üzemeiből az egyszerű szexjátékok helyett.

A cég főként Kínán kívül értékesíti a termékeit, de a babák készítésére szolgáló műhelye Sencsenben található, amit a világ szexrobot/szexbaba központjaként tartanak számon, számos vállalat tart fenn itt ugyanis gyárakat, amelyekből az erotikus célú eszközök globális elosztását végzik. A Shenzhen Atall Intelligent Robot Technology és a Shenzhen AI-Tech egyaránt mesterséges intelligenciával integrált, beszélő robotokat állít elő, amelyek a hagyományos guminőkkel ellentétben már nem csak passzív játékszerek, hanem jóval kifinomultabban megmunkált, minőségibb alapanyagokból gyártott és valósághűbb eszközök, méghozzá interakciót lehetővé tévő képességekkel. Bár ezekre az eszközökre rendszerint robotként utalnak (noha a cég honlapján doll, azaz baba elnevezéssel hirdetik őket), valójában nem mozgó, járni képes gépezetek, viszont nem is szimpla bábuk, valahol a kettő között állnak: vannak robotizált egységeik és a némelyikük nem csak beszélni tud, hanem mosolyogni, énekelni és történeteket mesélni is, attól függően, mire programozták be. Az ilyen aktív részvétel és együttműködés a felhasználóval sokkal átfogóbb élményt nyújthat és úgy tűnik, hogy erre a multifunkcionalitásra van is kereslet, a Shenzhen Atall ügyfelei között található olyan is például, aki a jelenlegi fejlett gépeket is kevésnek tartja, illetve még élethűbb személyiséget igényelne a jobb “kapcsolat” kialakítása érdekében.

A szexrobotok ugyanis bizonyos esetekben a partner szerepét is betölthetik azok számára, akik nem szeretnének bajlódni egy valódi emberrel való bizalmasabb viszony kiépítésével vagy esetleg úgy gondolják, hogy erre nincs lehetőségük a rossz tapasztalataik, testi problémáik vagy más okok miatt. Egy gép, legyen bármilyen fejlett, egyelőre nagyon messze áll attól, hogy akár távolról is embernek lehessen tekinteni, de a kivetítés működhet és egy-egy realisztikusabban megformált modell a fantáziák révén egyfajta társsá válhat. A cégek erre az igényre (vagy önámításra) reagálva azon dolgoznak, hogy a termékeiket speciális tulajdonságokkal lássák el, amelyek a valódi egyéniség illúzióját adhatják. Az emberihez hasonló kommunikációt a nagy nyelvi modellek segítik elő, így a Starpery saját LLM programot fejleszt, hogy a robotjai szélesebb körből meríthessenek témaötleteket és színesebbé váljon a velük folytatott diskurzus. Mivel a cég nem az intellektuális örömöket helyezi előtérbe, ezért az új funkciók főként az érzelmi kapcsolódást hivatottak előmozdítani, de a teljes élményt a hardver minőségének növelése biztosíthatja.

A robotok fejlesztésének tekintetében tulajdonképpen éppen azok a területek jelentenek kihívást, mint bármilyen más robot, illetve humanoid készítésének esetében - kiemelkedő szerepet játszik a kellően csendes, de erőteljes motorok kiválasztása, a hosszú élettartamú akkumulátorok alkalmazása, a könnyű, flexibilis szerkezet kiegészítve az élethűnek tűnő mimikát lehetővé tévő aktuátorokkal, emellett, mivel erotikus robotról van szó, a tapintásra kellemes, testhőmérsékletű bőr használata. A South China Morning Postnak nyilatkozó Evan Lee, a Starpery vezérigazgatója úgy ítélte meg, hogy a minden szempontból megfelelő, ideális robotok megjelenésére még várni kell, addig viszont még jobban növekedhet a szexrobotok piaca. Statisztikák szerint a szexrobotok iránti érdeklődés már most sem elhanyagolható: egy 2022-es amerikai felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 15%-a használt már ilyen típusú játékszert, és egy szintén 2022-ben publikált tanulmányban pedig a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fő felhasználók nem valamilyen negatív érzelem, félelem vagy fóbia miatt választották/választanák az intim tevékenységnek ezt a szokatlan formáját a hagyományos helyett, hanem egyszerű kíváncsiságból és az intenzívebb élmények keresése miatt.


A Starpery férfi modelleket is készít, de ezek sokkal kevésbé kelendőek, mint női társaik, így csak két típus létezik belőlük: a sötét hajú és a világos hajú Caesar. Áruk meghaladja a 700 ezer forintot, ami kicsivel több, mint a női verzióké. (Kép: Starpery)

A robotok fejlődése azonban újabb kérdéseket vethet fel a szexrobotok jövőjét illetően: vajon az ultrarealisztikus gépek megjelenése valós igényt szolgál majd ki, vagy éppen a kínálat bővülése teremti meg a keresletet, azaz az újabb generációs, interaktív és szinte már élőnek tűnő szexrobotok miatt próbálják majd ki olyanok is a használatukat, akiknek egyébként nem lett volna erre szükségük, elhanyagolva a valódi emberekkel való kapcsolat keresését. A Starpery mindenesetre az etikai aggályokat félretéve azon van, hogy bővítse a robotok repertoárját, egyre többféle ízlést kiszolgálva, mivel az ázsiai, európai és amerikai közönség más-más külsőt tart vonzónak, illetve eltérő típusokat keresnek. A későbbiekben a cég másféle robotok gyártását is tervezi, amelyek már teljes körű szolgálatra alkalmas gépek lesznek, egyes modellek elvégzik majd a házimunkát és más változatok idősek gondozására is alkalmassá válnak.

(Fotó: Starpery)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.