Keresi a helyét - kipróbáltuk az első hordozható Sonos hangfalat, a Move-ot

2020 / 04 / 30 / Pőcze Balázs
Keresi a helyét - kipróbáltuk az első hordozható Sonos hangfalat, a Move-ot
A legtöbb hordozható hangfal, amit eddig ismertünk, lentről érkezett: a telefon aprócska hangszóróját akarta egy eggyel nagyobbal helyettesíteni. Egy kicsit jobban szólt, egy kicsit spórolt a telefon akksiidején, egy kicsit volt csak drágább egy belépő fülesnél. A Sonos Move az ellenkező irányból jön: a házimozi rendszerünket, a nappalink hangfalait szeretné megszabadítani a konnektorfüggőségtől. Megnéztük, hogy mekkora sikerrel.

A falu, ahol karanténos napjainkat töltjük, a futárok napi listájának a végén van. Amikor délután 4-5 körül telefonálnak, már eggyel fásultabban kérdezik, hogy vajon otthon vagyunk-e, mint tennék reggel 9 tájékán. Egyrészt, mert aznap már körülbelül száznyolcvanszor kérdezték meg ugyanezt másoktól, másrészt, mert a válasz remélhetőleg tízből nyolcszor az volt, hogy "hol lennénk?". Csörgött a telefon, jött a kissé fásult hang, majd percekre rá a hozzá tartozó ember, és az őhozzá tartozó gépjármű. Amikor a Move-ot tartalmazó csomagot a kezembe kaptam, rögtön éreztem, hogy rég volt karnap a karantén kondiban: a doboz nehéz volt. Átvétel. Elköszönés. Kézfertőtlenítés. Csomagbontás. Kézfertőtlenítés.

Aztán neki is lehetett állni beüzemelni a Move-ot.

Illetve neki lehetett volna állni, ugyanis a tárgy, amellett, hogy nehéz, könyörög érte, illetve személyiségéből fakadóan inkább visszafogottan, de határozottan kéri, hogy simogassák, méginkább: simítsák. Jó ránézni, jó megfogni. Azt is elfogadnám, ha törékeny lenne, de nem az: IP56-os a por- és cseppállósága, és az ütéseket is jól bírja. Ettől függetlenül könnyeznék, ha valaha a kerti slag akciórádiuszába kerülne vagy túlságosan a konyhapult szélére pakolnám.

Nekem korábban nem volt dolgom Sonos hangcuccokkal, bár valószínűleg a "hangcucc" szó használata blaszfémia ezekre a termékekre alkalmazva. A zenehallgatás előtt fülzsíroldóval bűvészkedő szakavatottak biztosan fel tudnak sorolni többtucat szebben szóló hangfalat, de az biztos, hogy a cég neve gyakorlatilag azonos az egyszerűen és elegánsan megtervezett, és ugyanilyen egyszerűen és elegánsan, vezeték nélküli szinkronban működő audio komponensekkel (Mennyivel szebb, mint a "hangcucc". Semennyire.).

A telepítési folyamat pedig mindehhez tökéletesen hozzácsiszoltatott. Elvileg.

A fekete-fehér app kettőt kérdez, én ugyanennyit válaszolok, és már működik is a Move. Egészen addig, amíg a ház másik felébe át nem viszem, ahol a WiFit már egy kicsit másképp hívják. Vagy amíg az AirPlay-t ki nem próbálnám. Két perc öröm után teljes tanácstalanság. A hátam mögött pártucat router telepítéssel ott álltam, mint Skype-nagyi Lutonban, és visszasírtam a Bluetooth-párosítás csodálatosnak egyáltalán nem csodálalatos, de ennél azért kiszámíthatóbb élményét. Utóbbira amúgy volna lehetőség, mert a Move a Sonos első Bluetooth-szal is működő hangfala, de a szolgáltatások java csak WiFi-n kereszül elérhető, a BT csak menekülőút a strandon, ha addig nem érne el a router jele.

Amikor egy szerencsés, ám nehezen felidézhető nyomkodási szekvencia végén megoldottam a problémát, vagy az önmagát, vettem egy mély levegőt, elhatároztam, hogy a hangfal a ház egyik felében lesz tesztelve. Ezután nekiálltam összebarátkoztatni a Move-ot a Spotify-jal - mert a Sonos appját össze lehet lőni az összes, általam ismert stream szolgáltatással, hogy aztán azon belül irányíthassuk a lejátszást, ha akarjuk. A Sonos saját, Sonos Radio nevű megoldását még ennél is egyszerűbb beüzemelni; a Tilostól a BBC Radio 1-ig mindent megtalálni benne, amire az ember gondol, amikor rádiózni támad kedve.

Hang és akksi

Ezt a két dolgot terveztem számon kérni a Move-on. A hang azért nehéz kérdés, mert ez a hangfal valóban felülről érkezik: nem a húszezres (és imádott) Wonderboomunkkal vagy az iPhone 11 beépített hangfalával kéri, hogy összehasonlítsák. Azokat fölényesen kimosolyogja. Sokkal inkább a nappalink hatalmas sztereó hangfalainak minőségét idézi meg azzal, ahogy kinéz, amennyit nyom, és amennyibe kerül. Azzal, ahogy szól, már nem teljesen: korrektül kijönnek belőle a dalok, a basszus nem tűnik el félúton, legfeljebb elnyomja a középső hangtartományt, de óriási meglepetésekre kár számítani. Nem lesz basszusszegény a Daft Punk Random Access Memories-e, lehet élvezni az Incognitót, kifejezetten érződik az élő koncert atmoszférája az LGT búcsúkoncertjén. A kert megtelik zenével, még akkor is, ha nincs a piros tartományban a hangerő csúszkája, de a háttérrádiózáshoz szokott rokonokat azért meg tudjuk buktatni a vakteszten, ha nem áruljuk el nekik, hogy a kisebb, olcsóbb Bluetooth hangfal szól-e, vagy a Move. Persze ha odafigyelünk, bőven érződik a különbség, különösen zárt térben - de a két termék ára közti hatszoros szorzó (24.000 forint VS 139.000 forint) miatt ez nem érdem, inkább elvárás.

Sonos Move specifikáció

Két D-osztályú erősítő, egy lefele irányított tweeter és egy középsugárzó
Beépített mikrofonok hangasszisztensekhez és automatikus kalibráláshoz
WiFi és Bluetooth kapcsolat
240 x 160 x 126 mm, 3 kg
Töltés USB-C-n és a mellékelt töltőállvánnyal
10 óra lejátszási idő
139.000 forint

Van, hogy az embernek jobban jön egy táskarádió mint egy ghetto blaster.

Például, ha közlekedne vele, és nincsenek túl széles vállai. A Move ugyanis amellett, hogy három kilót nyom, és akkora, mint két doboz tej, akksiidőben nem nyújt maradandót. Az ígért tíz órát hozza - pont úgy, mint az aprócska Bluetooth-hangfalak. A kertbe még simán kiviszi az ember, de kirándulni már nem ezzel mennék. És talán ez a Move legnagyobb baja. Nem igazán találja a helyét.

Azok, akiknek már van egy szépen beállított Sonos rendszerük és a lakásuk nagyobb ötven négyzetméternél (a két érték valószínűleg gyakran együtt mozog), szinte biztosan jól járnak a Move-val, hiszen végre lesz egy hangfaluk, amit magukkal vihetnek oda, ahova amúgy nem telepítettek hangfalakat. Akik épp most állítják össze a tökéletes Sonos kombinációt, szintén cseréljenek ki egy vezetékes dobozt egy Move-ra, hiszen legalább fel lehet kapni, ha kell. Másoknak viszont érdemes egy kicsit többet dilemmázniuk azon, hogy vajon a WiFi előnyei (a remek hatótáv, a gyors válaszidő, a tökéletes szinkron, vagy a bejövő hívások miatt nem megszakadó zene) és az átlagnál jobb hangminőség ellensúlyozzák-e a Move 3 kg-ját és 139.000 forintos árát.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.